Trebuie eliminată data limită de vânzare pe piață. Faptul că fermierii sunt obligați să scoată la vânzare legumele într-un termen impus, adică până la 30 iunie, îi îndeamnă pe legumicultorii care nu au cinstea în sânge să forțeze coacerea roșiilor, avertizează senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu.
Parlamentarul i-a vizitat pe câțiva mici fermieri, legumicultori din Glodeanu Sărat, în urma scandalului iscat de legumele otrăvite.
"M-au invitat cu amabilitate să le vizitez solariile și să văd producția din serele de care se ocupă și am văzut grija pe care o au pentru munca lor și responsabilitatea față de toți cei care le cumpără legumele. Cu această ocazie am cumpărat roșii proaspete și gustoase, direct de la producător.
Ce constat însă, după discuțiile avute, este că, pe lângă autorii de fapt ai scandalului legumelor toxice, există și un autor moral. Iar acela este Petre Daea!
foto Facebook, senatorul Vlad Pufu
Până anul trecut, Ministerul Agriculturii a acordat subvenții pentru mai multe culturi de legume. Asta încuraja o piață bogată, diversă, fără să creeze dezechilibre majore. Exista însă o singură ”hibă”: nu mai era program electoral, lipit de numele lui Daea. Nu mai semăna cu Programul Tomata.
Ce a făcut Daea? A revenit la Tomata, un program clar electoral prin modul în care a fost gândit.
De ce este cu adevărat nevoie?
Trebuie eliminată data limită de vânzare pe piață. Faptul că sunt obligați să scoată la vânzare legumele într-un termen impus, adică până la 30 iunie, îi îndeamnă pe legumicultorii care nu au cinstea în sânge să forțeze coacerea. În plus, creează o supraproducție, ceea ce determină scăderea prețului, iar de aici apar și îngrijorările fermierilor că nu își vor recupera banii investiți.
E necesară eliminarea obligației de a avea o anumită cantitate/suprafață. Impunerea unui număr minim de kilograme nu face decât să îi încurajeze pe producători să folosească potențiatori pentru a avea cantități mari de legume.
Acordarea subvenției pentru producții timpurii și pentru alte legume, nu doar pentru roșii. E o măsură care duce la o echilibrare a pieței și elimină riscul unei supraproducții.
Este nevoie de legi făcute cu multă gândire, care să le acorde un real sprijin agricultorilor, nu de ”minuni” electorale care pot crea haos pe piață.
Și, repet, legumele și fructele trebuie testate mult mai des în piețe, pentru a fi siguri că mâncăm sănătos și pentru a onora munca fermierilor cinstiți!”, a scris senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu, pe pagina sa Facebook.