ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Doi tineri fermieri români s-au apucat de agricultură cu banii de la nuntă!

Publicat: 07 februarie 2022 - 07:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Nu au vile, limuzine, dar au dragoste de pământ, speranță și multă muncă!

Mirela Șchiopu, o tânără fermieriță din județul Tulcea, a trimis redacției Agroinfo povestea frumoasă pe care o trăiește în agricultură alături de soțul ei și de cei doi copii. Au pornit cu câteva hectare luate în arendă de la rude și au ajuns acum să exploateze 300 de hectare. Cu greu au obținut bani europeni, prima dată le-a fost respins proiectul pe motiv că au doar teren în arendă. Nu strâng averi, nu au vile luxoase și nu conduc bolizi, însă au marea satisfacție a muncii prin care construiesc ceva.

"Numele meu este Șchiopu Mirela, am 35 de ani, sunt economist și asociat unic și administrator la SC Cereal Factory SRL, administrator la Serena Cereal SRL. Am doi copii minunați și-o viață întreagă înainte.mirela-coperta_b

Soțul meu, Șchiopu Florentin, are 39 de ani, este funcționar public cu statut special în cadrul Ministerului de Interne, IPJ Tulcea. Trebuie să spun că acest lucru ne-a atras și cauzat probleme suficiente, probabil daca ar fi fost un manipulant marfă, nu atrăgea atât de mult atenția, în ceea ce privește modalitatea de a-și petrece timpul liber.

Pe scurt, povestea noastră:
Nunta noastră, la prima fiind amândoi, a avut loc pe data de 05 Nov 2011, iar cu banii strânși, ce a rămas după ce am făcut plățile, ne-am gândit să facem ceva, să nu-i risipim. Balanța înclina spre a achita jumătate din valoarea unui apartament pe care am fi dorit să-l avem, dar ne-am gândit că banii vor fi blocați. A doua variantă era să cumpărăm din Germania o combină second-hand de treierat doar păioase, un ajutor mare în ferma la care am făcut primii pași cu o lună înainte de nuntă. Am cumpărat combina și am renunțat la achiziționarea apartamentului.

Acum practic tot într-un apartament locuim și plătim rata lunara, însă satisfacția este aceea că am reușit să construim împreună și invesțiile făcute în utilaje și teren. Nu ne-am ajuns, cum se spune, nu locuim într-o vilă și nu conducem bolizi de lux, prin multă muncă, determinare, curaj și speranță am ajuns să ne ducem  traiul frumos și decent.

Am creat locuri de muncă în comuna Niculițel, județul Tulcea. Noi ne “tinem ” în continuare de serviciu. Eu colaborez cu OUAI-urile din județul Tulcea (Organizatiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații) în implementarea proiectelor de reabilitare și modernizare a infrastructurii de irigat, înființez OUIA-uri, actualizez conducerea la MADR și divizez, fac asigurări. Tot de la afacerea noastră în agricultură a plecat si ideea asigurărilor, pentru RCA uri, casco la utilaje, asigurări agricole. Am decis să mă autorizez, am dat examen, am obținut și cod fiscal de la ANAF și de 8 ani închei și astfel de asigurări pentru noi, dar și pentru apropiații noștri.

În anul 2011, anul nunții noastre, “plecam la drum ” cu suprafața de 15-20 Ha în baza unor contracte de arendă încheiate cu părinții, bunicii, unchii, finii și cunoscuții, nu apropiați, ci foarte apropiați.

Nu-i greu de imaginat că n-aveam habar de nimic ce presupune spre exemplu întocmirea Borderourului de arendă pe semnătură, însă încet-încet am învățat și asimilat informații noi.

Primul proiect pe care l-am depus pentru fonduri europene a fost în anul 2012. Ne-a fost respins, pentru că nu a întrunit punctaj eligibil. Nu dețineam teren în proprietate, aveam doar în arendă. 

mirela-doi_b

În anul 2015 când a fost lansată sesiunea de proiecte pentru achiziția de utilaje agricole, am considerat că-i potrivită pentru noi, în vederea dotării parcului de utilaje.  Până atunci, prin propriile eforturi și reinvestirea profitului, achiziționasem masa de recoltat porumb la combina, plug, disc și un tractor, aveam deja în derulare un credit bancar pentru achiziția de teren în proprietate.

mirela-utilaj-sot_b

De aceasta dată, proiectul depus de noi a fost acceptat la finanțare, însă noi cu greu ( tot cu banca ) am făcut rost și de partea noastră de cofinantare. Utilajele au venit și satisfacția a fost pe măsură, tractor și combină cu toate accesoriile și agregatele necesare unei bune desfășurări a lucrărilor în câmp, la timp și cu utilitate.

Cu fiecare an, am mai crescut și noi in suprafața pe care o exploatăm. Între fermă și serviciile noastre, mare bucurie,  au venit cele două minuni în viața noastră, un băiat și o fetiță. De la 2 săptămâni de viață, cei mici  au fost prezenți zilnic la birou, în fermă, așa cresc învățând ce înseamnă să lucrezi pământul.  

mirela-recolta_bmirela-baiat_bmirela-fetita_b

Acum, Șchiopu Rareș-Nectarie are 8 ani, iar Șchiopu Sandra Maria, 4 ani, iar fiecare sfârșit de săptămână îl petrec la Niculițel. Familia noastră a făcut un obicei din iesirea în câmp după-amiază, este ca un ritual, dacă vreți,  pentru a vedea culturile agricole. În plimbare, ne însoțesc cei doi câini Bingo și Rolly, care ne cunosc în amănunt exploatația. Combinăm utilul cu plăcutul și ne iese minunat!

Acum, după mai bine de 10 ani, exploatăm agricol o suprafață de aproximativ 300  de hectare (arendă com. Niculițel + oraș Isaccea și terenul proprietate ) și-o spunem cu mândrie, chiar dacă pe unii i-am deranjat sau incomodat odată cu înființarea fermei, noi credem cu tărie că e loc pentru toată lumea sau e loc sub soare pentru toată lumea, mai ales că unii își doresc să stea la umbră.

Noi strângem soarele pe fețele noastre vara, in campanile de treierat, când suntem mereu în câmp și la baza de cereale, iar arenda oamenilor o dăm fix în această formula a familiiei noastre. Nu facem comparații cu altii care-și doresc umbra și răcoarea dintr-un birou cu aer condiționat și își trimit oamenii în teritoriu , ci vreau să subliniez ca noi suntem direct implicați în afacerea noastră din agricultură.

Aprecierea care vine din partea oamenilor, în momentul creșterii arendei, ne este hrană pentru suflet, poveștile împărtășite de arendatori și de asemenea recomadările primite.

Cu mare tristețe aflăm și vești că unii dintre arendatori au decedat, iar la ridicarea arendei vin moștenitorii legali sau când îi căutăm pentru reînnoirea contractelor, aflăm și astfel de vești triste. Noi ne adresăm unei comunități mici, iar persoanele de obicei sunt vârstnice, dar noi cu recunoștință le mulțumim, că au avut încredere în noi de la început, când nu prea “promiteam ” mare lucru. 

Vreau să vă mai spun în încheiere că suntem mândri de noi că am construit această fermă, pe care o vom lăsa moștenire copiilor noștri, ca să aibă nepoții de unde să crească. 

Mulțumiri ar trebui să aducem multor oameni care ne sunt alături și ne încurajează. Se știu ei care sunt. Noi le mulțumim tuturor! Mirela Șchiopu". Pe tânăra fermieriță o găsiți pe Facebook, pagina Cereal Factory by Serena.

 

 

 

Vizualizat: 5376 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

16 mai 2022 - 08:30

Fostul președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu, informează un comunicat DNA.

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

16 mai 2022 - 07:05

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) au primit, în perioada 14 aprilie – 10 mai 2022, fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 60,71 milioane euro. Prin aceste plăți, AFIR decontează cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și angajamente pentru măsurile de mediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

16 mai 2022 - 05:57

Cuantumul pe hectar pentru sprijinul cuplat vegetal legume cultivate în spații protejate, aferent anului de cerere 2021, este de 5.005 euro/ha, anunță Ion Păunel, președintele Uniunii Salvăm Țăranul Român. Plățile vor începe de luni, 16 mai 2022, adaugă acesta.

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

15 mai 2022 - 08:42

ATENȚIE! Primul venit, primul servit! Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a afișat pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul procedurii de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

15 mai 2022 - 07:50

Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din aproape toate centrele județene lucrează la acest sfârșit de săptămână. Luni, 16 mai 2022, este ultima zi în care fermierii, crescătorii de animale mai au posibilitatea să depună cereri pentru subvențiile agricole aferente acestui an, fără penalități.

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

13 mai 2022 - 10:41

Vocea fermierilor români trebuie să se audă la Bruxelles! Insistă Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană (UE). Deciziile care se iau pentru reducerea pesticidelor, a numărului de bovine vor lovi crunt în fermierii și crescătorii români de animale dacă aceștia nu reușesc să-și impună punctul de vedere.

Garduri electrice gratuite pentru stâne!

Garduri electrice gratuite pentru stâne!

13 mai 2022 - 09:26

Ciobanii care au stâne în Parcul Național Munții Rodnei vor primi gratuit garduri electrice care să le protejeze turmele de ovine de sălbăticiuni, sare tratată pentru animale, iar câinii de pază vor fi vaccinați, anunță un proiect al Administrației Parcului Național. 

AFIR anunță ACUM fermierii!

AFIR anunță ACUM fermierii!

12 mai 2022 - 16:31

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) informează beneficiarii PNDR că a fost prelungit termenul de valabilitate a poliţelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 - garanţii, emise de societăţi împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Performanță în trei ani: de la 80 de vaci la muls, cu o producție medie de 25 de litri lapte/animal/zi la 120 capete la muls, cu o producție medie de 34,5-35 litri/animal pe zi cu 4,6-4,7% grăsime și 3,82-3,91% proteină. Cum? Rețeta clasică: rasă, casă, masă PLUS un management foarte eficient al fermei.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii