Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Doi tineri fermieri români s-au apucat de agricultură cu banii de la nuntă!

Publicat: 07 februarie 2022 - 07:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Nu au vile, limuzine, dar au dragoste de pământ, speranță și multă muncă!

Mirela Șchiopu, o tânără fermieriță din județul Tulcea, a trimis redacției Agroinfo povestea frumoasă pe care o trăiește în agricultură alături de soțul ei și de cei doi copii. Au pornit cu câteva hectare luate în arendă de la rude și au ajuns acum să exploateze 300 de hectare. Cu greu au obținut bani europeni, prima dată le-a fost respins proiectul pe motiv că au doar teren în arendă. Nu strâng averi, nu au vile luxoase și nu conduc bolizi, însă au marea satisfacție a muncii prin care construiesc ceva.

"Numele meu este Șchiopu Mirela, am 35 de ani, sunt economist și asociat unic și administrator la SC Cereal Factory SRL, administrator la Serena Cereal SRL. Am doi copii minunați și-o viață întreagă înainte.mirela-coperta_b

Soțul meu, Șchiopu Florentin, are 39 de ani, este funcționar public cu statut special în cadrul Ministerului de Interne, IPJ Tulcea. Trebuie să spun că acest lucru ne-a atras și cauzat probleme suficiente, probabil daca ar fi fost un manipulant marfă, nu atrăgea atât de mult atenția, în ceea ce privește modalitatea de a-și petrece timpul liber.

Pe scurt, povestea noastră:
Nunta noastră, la prima fiind amândoi, a avut loc pe data de 05 Nov 2011, iar cu banii strânși, ce a rămas după ce am făcut plățile, ne-am gândit să facem ceva, să nu-i risipim. Balanța înclina spre a achita jumătate din valoarea unui apartament pe care am fi dorit să-l avem, dar ne-am gândit că banii vor fi blocați. A doua variantă era să cumpărăm din Germania o combină second-hand de treierat doar păioase, un ajutor mare în ferma la care am făcut primii pași cu o lună înainte de nuntă. Am cumpărat combina și am renunțat la achiziționarea apartamentului.

Acum practic tot într-un apartament locuim și plătim rata lunara, însă satisfacția este aceea că am reușit să construim împreună și invesțiile făcute în utilaje și teren. Nu ne-am ajuns, cum se spune, nu locuim într-o vilă și nu conducem bolizi de lux, prin multă muncă, determinare, curaj și speranță am ajuns să ne ducem  traiul frumos și decent.

Am creat locuri de muncă în comuna Niculițel, județul Tulcea. Noi ne “tinem ” în continuare de serviciu. Eu colaborez cu OUAI-urile din județul Tulcea (Organizatiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații) în implementarea proiectelor de reabilitare și modernizare a infrastructurii de irigat, înființez OUIA-uri, actualizez conducerea la MADR și divizez, fac asigurări. Tot de la afacerea noastră în agricultură a plecat si ideea asigurărilor, pentru RCA uri, casco la utilaje, asigurări agricole. Am decis să mă autorizez, am dat examen, am obținut și cod fiscal de la ANAF și de 8 ani închei și astfel de asigurări pentru noi, dar și pentru apropiații noștri.

În anul 2011, anul nunții noastre, “plecam la drum ” cu suprafața de 15-20 Ha în baza unor contracte de arendă încheiate cu părinții, bunicii, unchii, finii și cunoscuții, nu apropiați, ci foarte apropiați.

Nu-i greu de imaginat că n-aveam habar de nimic ce presupune spre exemplu întocmirea Borderourului de arendă pe semnătură, însă încet-încet am învățat și asimilat informații noi.

Primul proiect pe care l-am depus pentru fonduri europene a fost în anul 2012. Ne-a fost respins, pentru că nu a întrunit punctaj eligibil. Nu dețineam teren în proprietate, aveam doar în arendă. 

mirela-doi_b

În anul 2015 când a fost lansată sesiunea de proiecte pentru achiziția de utilaje agricole, am considerat că-i potrivită pentru noi, în vederea dotării parcului de utilaje.  Până atunci, prin propriile eforturi și reinvestirea profitului, achiziționasem masa de recoltat porumb la combina, plug, disc și un tractor, aveam deja în derulare un credit bancar pentru achiziția de teren în proprietate.

mirela-utilaj-sot_b

De aceasta dată, proiectul depus de noi a fost acceptat la finanțare, însă noi cu greu ( tot cu banca ) am făcut rost și de partea noastră de cofinantare. Utilajele au venit și satisfacția a fost pe măsură, tractor și combină cu toate accesoriile și agregatele necesare unei bune desfășurări a lucrărilor în câmp, la timp și cu utilitate.

Cu fiecare an, am mai crescut și noi in suprafața pe care o exploatăm. Între fermă și serviciile noastre, mare bucurie,  au venit cele două minuni în viața noastră, un băiat și o fetiță. De la 2 săptămâni de viață, cei mici  au fost prezenți zilnic la birou, în fermă, așa cresc învățând ce înseamnă să lucrezi pământul.  

mirela-recolta_bmirela-baiat_bmirela-fetita_b

Acum, Șchiopu Rareș-Nectarie are 8 ani, iar Șchiopu Sandra Maria, 4 ani, iar fiecare sfârșit de săptămână îl petrec la Niculițel. Familia noastră a făcut un obicei din iesirea în câmp după-amiază, este ca un ritual, dacă vreți,  pentru a vedea culturile agricole. În plimbare, ne însoțesc cei doi câini Bingo și Rolly, care ne cunosc în amănunt exploatația. Combinăm utilul cu plăcutul și ne iese minunat!

Acum, după mai bine de 10 ani, exploatăm agricol o suprafață de aproximativ 300  de hectare (arendă com. Niculițel + oraș Isaccea și terenul proprietate ) și-o spunem cu mândrie, chiar dacă pe unii i-am deranjat sau incomodat odată cu înființarea fermei, noi credem cu tărie că e loc pentru toată lumea sau e loc sub soare pentru toată lumea, mai ales că unii își doresc să stea la umbră.

Noi strângem soarele pe fețele noastre vara, in campanile de treierat, când suntem mereu în câmp și la baza de cereale, iar arenda oamenilor o dăm fix în această formula a familiiei noastre. Nu facem comparații cu altii care-și doresc umbra și răcoarea dintr-un birou cu aer condiționat și își trimit oamenii în teritoriu , ci vreau să subliniez ca noi suntem direct implicați în afacerea noastră din agricultură.

Aprecierea care vine din partea oamenilor, în momentul creșterii arendei, ne este hrană pentru suflet, poveștile împărtășite de arendatori și de asemenea recomadările primite.

Cu mare tristețe aflăm și vești că unii dintre arendatori au decedat, iar la ridicarea arendei vin moștenitorii legali sau când îi căutăm pentru reînnoirea contractelor, aflăm și astfel de vești triste. Noi ne adresăm unei comunități mici, iar persoanele de obicei sunt vârstnice, dar noi cu recunoștință le mulțumim, că au avut încredere în noi de la început, când nu prea “promiteam ” mare lucru. 

Vreau să vă mai spun în încheiere că suntem mândri de noi că am construit această fermă, pe care o vom lăsa moștenire copiilor noștri, ca să aibă nepoții de unde să crească. 

Mulțumiri ar trebui să aducem multor oameni care ne sunt alături și ne încurajează. Se știu ei care sunt. Noi le mulțumim tuturor! Mirela Șchiopu". Pe tânăra fermieriță o găsiți pe Facebook, pagina Cereal Factory by Serena.

 

 

 

Vizualizat: 6171 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii