Mirela Șchiopu, o tânără fermieriță din județul Tulcea, a trimis redacției Agroinfo povestea frumoasă pe care o trăiește în agricultură alături de soțul ei și de cei doi copii. Au pornit cu câteva hectare luate în arendă de la rude și au ajuns acum să exploateze 300 de hectare. Cu greu au obținut bani europeni, prima dată le-a fost respins proiectul pe motiv că au doar teren în arendă. Nu strâng averi, nu au vile luxoase și nu conduc bolizi, însă au marea satisfacție a muncii prin care construiesc ceva.
"Numele meu este Șchiopu Mirela, am 35 de ani, sunt economist și asociat unic și administrator la SC Cereal Factory SRL, administrator la Serena Cereal SRL. Am doi copii minunați și-o viață întreagă înainte.
Soțul meu, Șchiopu Florentin, are 39 de ani, este funcționar public cu statut special în cadrul Ministerului de Interne, IPJ Tulcea. Trebuie să spun că acest lucru ne-a atras și cauzat probleme suficiente, probabil daca ar fi fost un manipulant marfă, nu atrăgea atât de mult atenția, în ceea ce privește modalitatea de a-și petrece timpul liber.
Pe scurt, povestea noastră:
Nunta noastră, la prima fiind amândoi, a avut loc pe data de 05 Nov 2011, iar cu banii strânși, ce a rămas după ce am făcut plățile, ne-am gândit să facem ceva, să nu-i risipim. Balanța înclina spre a achita jumătate din valoarea unui apartament pe care am fi dorit să-l avem, dar ne-am gândit că banii vor fi blocați. A doua variantă era să cumpărăm din Germania o combină second-hand de treierat doar păioase, un ajutor mare în ferma la care am făcut primii pași cu o lună înainte de nuntă. Am cumpărat combina și am renunțat la achiziționarea apartamentului.
Acum practic tot într-un apartament locuim și plătim rata lunara, însă satisfacția este aceea că am reușit să construim împreună și invesțiile făcute în utilaje și teren. Nu ne-am ajuns, cum se spune, nu locuim într-o vilă și nu conducem bolizi de lux, prin multă muncă, determinare, curaj și speranță am ajuns să ne ducem traiul frumos și decent.
Am creat locuri de muncă în comuna Niculițel, județul Tulcea. Noi ne “tinem ” în continuare de serviciu. Eu colaborez cu OUAI-urile din județul Tulcea (Organizatiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații) în implementarea proiectelor de reabilitare și modernizare a infrastructurii de irigat, înființez OUIA-uri, actualizez conducerea la MADR și divizez, fac asigurări. Tot de la afacerea noastră în agricultură a plecat si ideea asigurărilor, pentru RCA uri, casco la utilaje, asigurări agricole. Am decis să mă autorizez, am dat examen, am obținut și cod fiscal de la ANAF și de 8 ani închei și astfel de asigurări pentru noi, dar și pentru apropiații noștri.
În anul 2011, anul nunții noastre, “plecam la drum ” cu suprafața de 15-20 Ha în baza unor contracte de arendă încheiate cu părinții, bunicii, unchii, finii și cunoscuții, nu apropiați, ci foarte apropiați.
Nu-i greu de imaginat că n-aveam habar de nimic ce presupune spre exemplu întocmirea Borderourului de arendă pe semnătură, însă încet-încet am învățat și asimilat informații noi.
Primul proiect pe care l-am depus pentru fonduri europene a fost în anul 2012. Ne-a fost respins, pentru că nu a întrunit punctaj eligibil. Nu dețineam teren în proprietate, aveam doar în arendă.
În anul 2015 când a fost lansată sesiunea de proiecte pentru achiziția de utilaje agricole, am considerat că-i potrivită pentru noi, în vederea dotării parcului de utilaje. Până atunci, prin propriile eforturi și reinvestirea profitului, achiziționasem masa de recoltat porumb la combina, plug, disc și un tractor, aveam deja în derulare un credit bancar pentru achiziția de teren în proprietate.
De aceasta dată, proiectul depus de noi a fost acceptat la finanțare, însă noi cu greu ( tot cu banca ) am făcut rost și de partea noastră de cofinantare. Utilajele au venit și satisfacția a fost pe măsură, tractor și combină cu toate accesoriile și agregatele necesare unei bune desfășurări a lucrărilor în câmp, la timp și cu utilitate.
Cu fiecare an, am mai crescut și noi in suprafața pe care o exploatăm. Între fermă și serviciile noastre, mare bucurie, au venit cele două minuni în viața noastră, un băiat și o fetiță. De la 2 săptămâni de viață, cei mici au fost prezenți zilnic la birou, în fermă, așa cresc învățând ce înseamnă să lucrezi pământul.
Acum, Șchiopu Rareș-Nectarie are 8 ani, iar Șchiopu Sandra Maria, 4 ani, iar fiecare sfârșit de săptămână îl petrec la Niculițel. Familia noastră a făcut un obicei din iesirea în câmp după-amiază, este ca un ritual, dacă vreți, pentru a vedea culturile agricole. În plimbare, ne însoțesc cei doi câini Bingo și Rolly, care ne cunosc în amănunt exploatația. Combinăm utilul cu plăcutul și ne iese minunat!
Acum, după mai bine de 10 ani, exploatăm agricol o suprafață de aproximativ 300 de hectare (arendă com. Niculițel + oraș Isaccea și terenul proprietate ) și-o spunem cu mândrie, chiar dacă pe unii i-am deranjat sau incomodat odată cu înființarea fermei, noi credem cu tărie că e loc pentru toată lumea sau e loc sub soare pentru toată lumea, mai ales că unii își doresc să stea la umbră.
Noi strângem soarele pe fețele noastre vara, in campanile de treierat, când suntem mereu în câmp și la baza de cereale, iar arenda oamenilor o dăm fix în această formula a familiiei noastre. Nu facem comparații cu altii care-și doresc umbra și răcoarea dintr-un birou cu aer condiționat și își trimit oamenii în teritoriu , ci vreau să subliniez ca noi suntem direct implicați în afacerea noastră din agricultură.
Aprecierea care vine din partea oamenilor, în momentul creșterii arendei, ne este hrană pentru suflet, poveștile împărtășite de arendatori și de asemenea recomadările primite.
Cu mare tristețe aflăm și vești că unii dintre arendatori au decedat, iar la ridicarea arendei vin moștenitorii legali sau când îi căutăm pentru reînnoirea contractelor, aflăm și astfel de vești triste. Noi ne adresăm unei comunități mici, iar persoanele de obicei sunt vârstnice, dar noi cu recunoștință le mulțumim, că au avut încredere în noi de la început, când nu prea “promiteam ” mare lucru.
Vreau să vă mai spun în încheiere că suntem mândri de noi că am construit această fermă, pe care o vom lăsa moștenire copiilor noștri, ca să aibă nepoții de unde să crească.
Mulțumiri ar trebui să aducem multor oameni care ne sunt alături și ne încurajează. Se știu ei care sunt. Noi le mulțumim tuturor! Mirela Șchiopu". Pe tânăra fermieriță o găsiți pe Facebook, pagina Cereal Factory by Serena.