Agricultura UE în 2024. Raport al Comisiei Europene: Va crește producția de cereale, oferta de lapte rămâne stabilă, cererea de carne de pasăre rămâne ridicată și scade consumul de vin.
Incertitudinea rămâne o caracteristică constantă a agriculturii din UE, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene privind Perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole. Se preconizează că producția de cereale din UE în 2024/25 va crește cu aproximativ 3% față de precedentul an agricol, iar oferta de lapte din UE va rămâne relativ stabilă în 2024. Producția de carne de porc din UE a scăzut cu 6,6% în 2023, dar reducerea ar putea încetini la 0,4% în 2024, în timp ce cererea de carne de pasăre, ca sursă mai ieftină de proteine, este încă ridicată. Consumul de vin în UE își continuă tendința de scădere, deoarece generațiile mai tinere preferă alte tipuri de băuturi alcoolice.
“Agricultura continuă să fie afectată de mai multe evenimente care nu pot fi controlate de fermieri, cum ar fi crizele climatice și geopolitice, care continuă să exercite presiuni asupra agricultorilor. Acestea au implicații asupra productivității, comerțului, cererii consumatorilor, prețurilor și, în cele din urmă, asupra veniturilor agricultorilor. De la ultima perspectivă pe termen scurt (toamna anului 2023) și în pofida unor evoluții favorabile, dar limitate, ale costurilor factorilor de producție, prețurile acestora, inclusiv ale energiei, ale îngrășămintelor și ale hranei pentru animale, se situează cu mult peste nivelurile de dinainte de COVID”, arată raportul.
Incertitudinile pentru fermieri provin, de asemenea, din fenomenele meteorologice extreme imprevizibile, din conflictele geopolitice care exercită presiuni asupra piețelor agricole și din factori economici, cum ar fi ratele încă ridicate ale dobânzilor și creșterea costurilor forței de muncă. Prețurile alimentelor rămân în continuare ridicate, ceea ce, combinat cu perspectivele scăzute de creștere economică, limitează perspectivele de redresare a cererii de consum. Publicată astăzi de Comisia Europeană, ediția de primăvară 2024 a raportului privind perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole din UE prezintă cele mai recente tendințe și perspective pentru principalele piețe agricole.
Raportul arată că fermierii din UE continuă să se confrunte cu numeroase provocări legate de costurile factorilor de producție, care rămân în mare măsură peste nivelurile anterioare la COVID, în ciuda unei tendințe recente de scădere pentru unele dintre acestea.
Producția de îngrășăminte din UE continuă să se redreseze, dar importurile rămân la niveluri ridicate. De la începutul anului, Comisia a luat o serie de măsuri pe termen scurt și lung pentru a sprijini agricultorii din UE și pentru a răspunde preocupărilor acestora, în special în ceea ce privește sarcina administrativă și poziția lor în lanțul de aprovizionare cu alimente.Politica agricolă comună (PAC) oferă, de asemenea, o plasă de siguranță previzibilă pentru agricultori și un cadru de sprijin pentru a însoți tranziția sectorului către o mai mare sustenabilitate.
Indicele prețurilor fermierilor din UE a scăzut în comparație cu nivelul din 2022, dar această reducere nu s-a transmis încă pe deplin la prețurile alimentelor pentru procesatori și consumatori, ceea ce ar putea aduce o ușurare suplimentară pentru consumatori. În timp ce indicele prețurilor alimentelor de consum din UE s-a stabilizat din martie 2023, acesta a crescut în medie cu 43% față de 2015. În anumite țări ale UE, creșterea a fost mai semnificativă, cum ar fi în Polonia (+65%) sau în Lituania (+69%).
Condițiile meteorologice s-au dovedit în general bune pentru majoritatea culturilor de iarnă și a pășunilor, dar umezeala ar putea reprezenta o provocare pentru unele părți nord-vestice ale UE. Având în vedere imprevizibilitatea evenimentelor meteorologice extreme și schimbările bruște observate în ultimul an, semnalele actuale trebuie tratate cu prudență.