Adama
Agreena
AGRICOVER

Document oficial fermieri!

Publicat: 06 mai 2024 - 06:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura UE în 2024. Raport al Comisiei Europene: Va crește producția de cereale, oferta de lapte rămâne stabilă, cererea de carne de pasăre rămâne ridicată și scade consumul de vin.

Incertitudinea rămâne o caracteristică constantă a agriculturii din UE, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene privind Perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole. Se preconizează că producția de cereale din UE în 2024/25 va crește cu aproximativ 3% față de precedentul an agricol, iar oferta de lapte din UE va rămâne relativ stabilă în 2024. Producția de carne de porc din UE a scăzut cu 6,6% în 2023, dar reducerea ar putea încetini la 0,4% în 2024, în timp ce cererea de carne de pasăre, ca sursă mai ieftină de proteine, este încă ridicată. Consumul de vin în UE își continuă tendința de scădere, deoarece generațiile mai tinere preferă alte tipuri de băuturi alcoolice.

fermier-bani-dreamstime_b“Agricultura continuă să fie afectată de mai multe evenimente care nu pot fi controlate de fermieri, cum ar fi crizele climatice și geopolitice, care continuă să exercite presiuni asupra agricultorilor. Acestea au implicații asupra productivității, comerțului, cererii consumatorilor, prețurilor și, în cele din urmă, asupra veniturilor agricultorilor. De la ultima perspectivă pe termen scurt (toamna anului 2023) și în pofida unor evoluții favorabile, dar limitate, ale costurilor factorilor de producție, prețurile acestora, inclusiv ale energiei, ale îngrășămintelor și ale hranei pentru animale, se situează cu mult peste nivelurile de dinainte de COVID”, arată raportul.

Incertitudinile pentru fermieri provin, de asemenea, din fenomenele meteorologice extreme imprevizibile, din conflictele geopolitice care exercită presiuni asupra piețelor agricole și din factori economici, cum ar fi ratele încă ridicate ale dobânzilor și creșterea costurilor forței de muncă. Prețurile alimentelor rămân în continuare ridicate, ceea ce, combinat cu perspectivele scăzute de creștere economică, limitează perspectivele de redresare a cererii de consum. Publicată astăzi de Comisia Europeană, ediția de primăvară 2024 a raportului privind perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole din UE prezintă cele mai recente tendințe și perspective pentru principalele piețe agricole.

Raportul arată că fermierii din UE continuă să se confrunte cu numeroase provocări legate de costurile factorilor de producție, care rămân în mare măsură peste nivelurile anterioare la COVID, în ciuda unei tendințe recente de scădere pentru unele dintre acestea.

Producția de îngrășăminte din UE continuă să se redreseze, dar importurile rămân la niveluri ridicate. De la începutul anului, Comisia a luat o serie de măsuri pe termen scurt și lung pentru a sprijini agricultorii din UE și pentru a răspunde preocupărilor acestora, în special în ceea ce privește sarcina administrativă și poziția lor în lanțul de aprovizionare cu alimente.Politica agricolă comună (PAC) oferă, de asemenea, o plasă de siguranță previzibilă pentru agricultori și un cadru de sprijin pentru a însoți tranziția sectorului către o mai mare sustenabilitate.

Indicele prețurilor fermierilor din UE a scăzut în comparație cu nivelul din 2022, dar această reducere nu s-a transmis încă pe deplin la prețurile alimentelor pentru procesatori și consumatori, ceea ce ar putea aduce o ușurare suplimentară pentru consumatori. În timp ce indicele prețurilor alimentelor de consum din UE s-a stabilizat din martie 2023, acesta a crescut în medie cu 43% față de 2015. În anumite țări ale UE, creșterea a fost mai semnificativă, cum ar fi în Polonia (+65%) sau în Lituania (+69%).

Condițiile meteorologice s-au dovedit în general bune pentru majoritatea culturilor de iarnă și a pășunilor, dar umezeala ar putea reprezenta o provocare pentru unele părți nord-vestice ale UE. Având în vedere imprevizibilitatea evenimentelor meteorologice extreme și schimbările bruște observate în ultimul an, semnalele actuale trebuie tratate cu prudență.

sursa

Vizualizat: 2353 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj șef APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj șef APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

19 mai 2024 - 06:20

Foarte important pentru toți fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze anul acesta de subvențiile APIA pe hectar și cap animal. Mesajul este transmis de directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Șef APIA: Plata ANT cap animal, banii efectiv în conturile crescătorilor!

Șef APIA: Plata ANT cap animal, banii efectiv în conturile crescătorilor!

19 mai 2024 - 05:45

Crescătorii de vaci, oi/capre care încă așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii aferente anului de cerere 2023 sunt anunțați că banii vor intra efectiv în conturi în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de directorul executiv Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

17 mai 2024 - 11:56

Antraxul este o boală bacteriană contagioasă, cu potențial letal atât pentru animalele domestice, cât și pentru oamen, și reprezintă o amenințare serioasă în cadrul fermelor de creștere a bovinelor. Recunoașterea rapidă a simptomelor este esențială pentru intervenție și prevenirea răspândirii bolii.

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

16 mai 2024 - 18:41

Micii fermieri, crescători de animale au o soluție bună la îndemână pentru a-și vinde produsele din ferme, automatele. Cu această idee vine un fermier din județul Bihor, Jaroslav Zetocha.

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

16 mai 2024 - 16:08

Depuneți urgent cererile! Ajutorul de minimis pentru cartofi, în cuantum de 200 euro/ha, are termen limită 20 mai 2024, anunță Direcția pentru Agricultură Caraș Severin.

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

16 mai 2024 - 14:32

În ședința de Guvern din data de 16 mai 2024 s-a aprobat Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

16 mai 2024 - 07:50

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de promulgare a legilor care stabilesc instituirea unor scheme de ajutor pentru fermieri şi agricultori, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subvenţiile totale fiind de aproape 400 de milioane de euro, conform Agerpres.

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

15 mai 2024 - 20:26

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

15 mai 2024 - 20:03

MADR a publicat în transparență decizonală Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

15 mai 2024 - 16:49

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că încep plățile pentru fermieri, crescători de animale, așa-numitul ajutor Ucraina, achitat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Afiş într-un bar: Detalii