OBLIGAȚII APRICULTORI. Apicultorii transmit anual, în perioada 1 septembrie- 31 decembrie, la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), prin Oficiul Județean pentru Zootehnie (OJZ), declarația pe propria răspundere cu numărul de stupi identificați pregătiți pentru iernare, informează Ordinul MADR nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor.
Potrivit Ordinului MADR, declarația poate fi depusă direct la sediile OJZ sau prin fax, e-mail, oficiul poștal cu confirmare de primire.
De asemenea, pe teritoriul României toți apicultorii sunt obligați să își identifice stupii.
Apicultorii depun la oficiul județean de zootehnie, OJZ, cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor, însoțită de următoarele documente:
- copie a actului de identitate BI/CI/certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerțului/certificatului de înregistrare fiscală, după caz;
- copie a adeverinței care atestă proprietatea și numărul familiilor de albine înscrise în registrul agricol la data solicitării acesteia, eliberată de consiliul local.
Codul de identificare a stupinei se alocă la adresa vetrei permanente; în cazul în care un apicultor deține stupine ale căror vetre permanente se află în mai multe județe, apicultorul va solicita coduri și de la județele unde se află efectiv vetrele permanente ale stupinelor. În cererea de alocare a codului de identificare a stupinei, apicultorul are obligația să specifice vetrele tuturor stupinelor pe care le deține.
OJZ înregistrează cererile de acordare a codurilor de identificare a stupinelor depuse de solicitanți, verifică documentele însoțitoare și acordă codurile de identificare în maximum 10 zile lucrătoare de la înregistrare, eliberând adeverința.
Apicultorii au obligația de a duce la îndeplinire identificarea stupilor cu respectarea cerințelor tehnice, în maximum 30 de zile de la data primirii codului de identificare a stupinei de la OJZ.
Așadar, primul pas pe care trebuie să-l facă un apicultor pentru a înregistra familiile de albine este declararea acestora la registrul agricol pe raza unității administrativ teritoriale (Primăria) unde aveți vatra permanentă a stupinei. În urma acestei declarații, de la registrul agricol veți primi o adeverință prin care vi se certifică faptul că în locația respectivă (adresa vetrei permanente) aveți numărul de familii declarat, totodată vi se va elibera și un certificat de producător și un carnet de comercializare, asta în cazul persoanelor fizice.
Pentru a-i fi eliberat codul unic de stupină, apicultorul trebuie să trimită/depună la Oficiul Județean de Zootehnie de pe raza județului în care are declarată vatra permanentă, adeverința eliberată de Primărie + o cerere completată/scrisă, a explicat consilierul personal al ministrului agriculturii, apricultorul Marian Irinei, cunoscut pe Facebook ca Marian Stuparul Oltean.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.