Adama
Vinasa Rompak

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Publicat: 27 noiembrie 2024 - 06:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Documentul se concentrează pe situaţia IMM-urilor agricole, punând accent pe strategii de dezvoltare, acces la finanţare, resurse umane şi dinamica pieţei.

La cercetarea respectivă au participat 560 de antreprenori din domeniul agriculturii din cele opt regiuni de dezvoltare economică ale ţării, care se confruntă cu fragmentarea terenurilor, lipsa asocierii în acest domeniu de activitate, infrastructura rurală deficitară, accesul limitat la pieţe, finanţare insuficientă, dificultatea accesării creditelor pentru firmele mici şi medii şi cu impactul schimbărilor climatice asupra terenurilor agricole şi producţiei.

38% dintre fermierii care au participat la analiză au afirmat că doresc majorarea subvenţiilor acordate agriculturii, 26,5% din răspunsurile primite au în vedere necesitatea dezvoltării sistemului de irigaţii, iar 24,75% vizează modificarea legii arendei, în timp ce 24,25% sunt preocupaţi de comasarea terenurilor sau exploataţiilor agricole.Legat de această comasare, doar 13,75% dintre fermierii chestionaţi doresc dezvoltarea formelor de asociere.

plati agricol colaj_b

Un punct dureros în agricultura din ţara noastră, potrivit datelor din Carta Albă a Agriculturii 2024, îl reprezintă lipsa de finanţare sau subfinanţarea fermierilor mici şi mijlocii, în condiţiile în care principala modalitate de finanţare a activităţii este autofinanţarea menţionată de peste 55% dintre respondenţi. 61,25% dintre aceştia susţin că e nevoie de investiţii în utilaje şi echipamente, iar 33,5% consideră că au nevoie de fonduri pentru administrarea fermei. 15,75% au nevoie de fonduri pentru a asigura supravieţuirea fermei. În ceea ce priveşte modernizarea agriculturii prin digitalizare şi cercetare-inovare, doar 28,5% din fermieri doresc investiţii pentru digitalizarea afacerii şi numai 11% au nevoie de fonduri pentru cercetare-inovare în acest domeniu.

Finanţarea este necesară, deoarece în ultimii ani producţiile fermierilor au fost afectate considerabil de impactul schimbărilor climatice care au loc la nivel global. 74,75% din participanţii la lucrarea întocmită de CNIPMMR consideră că seceta este principalul risc climatic, 42% se tem de grindină, în timp ce numai 25,5% au menţionat inundaţiile ca risc pentru culturile agricole.

Pe lângă aceasta, 76,5% dintre fermieri au probleme privind acoperirea costurilor necesare păstrării personalului, 81% se confruntă cu dificultăţi privind acoperirea costurilor cu clădirile şi alte facilităţi, 85% se plâng de lipsa infrastructurii de transport în mediul rural şi de lipsa echipamentelor şi dotărilor necesare.

În ceea ce privesc obiectivele agricultorilor pentru următorii 3 ani, 32,5% dintre respondenţi doresc să investească în activităţi care vor contribui direct la creşterea profitului, 25,5% sunt orientaţi spre creşterea invetiţiilor, iar 17,25% preferă să menţină afacerea la dimensiunile curente. Evoluţiile principale în privinţa salariilor din sectorul agriculturii indică în general un trend pozitiv în ultimii 2 ani: 50% dintre respondenţi indicând creşteri situate între 1% şi 10%, în timp ce 15% au indicat creşteri mai mari, între 11% şi 20% ale salariilor, iar 21% din respondenţi au identificat o stagnare în acest domeniu.

Menţionăm că România este una dintre ţările cu cea mai mare suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană, situându-se pe locul 6 ca mărime a terenului arabil, după Franţa, Spania, Germania, Polonia şi Italia, iar din punct de vedere economic, agricultura României se clasează pe locul 7 în UE, cu o valoare estimate în 2023 la aproximativ 22,2 miliarde euro conform Eurostat. Conform datelor Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi ale Institutului Naţional de Statistică, ţara noastră dispune de o suprafaţă potenţial irigabilă de aproximativ 3 milioane de hectare. În 2023, suprafaţa irigată se situa în jurul valorii de 600.000 - 700.000 hectare, conform datelor oficiale. (www.bursa.ro)

Vizualizat: 4667 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii