Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Document! Ajutor pentru fermierii cu vârsta de peste 40 de ani, 177 milioane euro!

Publicat: 03 aprilie 2022 - 11:53
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ajutorul pentru noii fermieri, care au vârsta de peste 40 de ani, are o alocare de 177 milioane de euro pentru perioada 2023-2027, susține o analiză a Institutului European din România, publicat pe 31 martie 2022. Potrivit documentului citat, pentru asigurarea schimbului de generații în agricultură, România ar putea implementa și măsura "pensionare anticipată".

"Asigurarea schimbului de generații în agricultură

Pentru realizarea acestui obiectiv este necesară atât finanțarea măsurii „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, cât și a măsurii „Pensionare anticipată“, aceasta din urmă nefiind încă implementată de România în nicio perioadă de programare. Există puține state membre ce au implementat această măsură, deoarece necesită alocarea unor sume mari pentru finanțare. Irlanda reprezintă un exemplu de stat membru în care a fost implementată această măsură.

România a implementat în toate programele de postaderare pentru dezvoltare rurală măsura „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” cu rezultate destul de bune. Astfel, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, pentru Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” au fost depuse 22 494 cereri de finanțare, din care pentru 12 635 au fost semnate decizii de finanțare, cu o valoare publică totală de 318.285.035 euro. În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pentru Submăsura 6.1. „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” au fost depuse 15 143 cereri de finanțare, din care pentru 10 752 au fost semnate decizii de finanțare, cu o valoare publică totală de 441.170.000 euro. Pentru Submăsura 6.1. „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” – ITI Delta Dunării au fost depuse 233 de cereri de finanțare, din care pentru 201 au fost semnate decizii de finanțare, cu o valoare publică totală de 8.180.000 euro. Prin intermediul instrumentului de finanțare NextGenerationEU, au fost depuse 4.277 de cereri de finanțare, din care pentru 926 au fost semnate decizii de finanțare, cu o valoare publică de 44.590.000 euro.

În total, începând cu anul 2007, au fost semnate 24 514 decizii de finanțare pentru tinerii fermieri, cu o valoare publică totală de 812.225.035 euro. Lăudabil este că în Planul Național Strategic 2023-2027 există propunerea ca, pe lângă această măsură (căreia i se alocă circa 251 mil. euro), să se finanțeze și o măsură nouă care vizează investițiile în exploatațiile tinerilor fermieri și a fermierilor recent instalați (căreia i se alocă circa 177 mil. euro).

Pentru întinerirea managerilor de ferme și creșterea eficienței utilizării fondurilor europene, este de preferat să se asigure o finanțare echilibrată pe întreg mediul rural, cu distribuirea sumelor pe întreg cuprinsul țării pentru a se asigura dezvoltarea armonioasă a zonelor agricole din țara noastră.

De asemenea, având în vedere intensificarea fenomenului de îmbătrânire în mediul rural, ar fi binevenite și alte măsuri de sprijin pentru tinerii fermieri, cum ar fi: acordarea unor facilități fiscale; asigurarea unor linii de credite cu dobânzi suportabile pentru achiziționarea de terenuri, utilaje și linii de primă procesare; acordarea dreptului de preemțiune la achiziționarea de terenuri din mediul rural; accesul cu prioritate la concesionarea
terenurilor publice etc.

Creșterea competitivității sectorului agroalimentar românesc nu se poate realiza fără specialiști în domeniu, de aceea este nevoie de investiții în educație și formare profesională. Aceasta poate fi realizată prin finanțarea unui program integrat de formare a specialiștilor pentru agricultură, inclusiv a celor cu studii superioare.

Este de subliniat faptul că sectorul agroalimentar din țara noastră a manifestat reziliență, în perioada pandemiei COVID-19, în asigurarea siguranței și securității alimentare, ceea ce creează premisele că fermierii și actorii implicați pe filiere agroalimentare sunt capabili să acționeze în direcția creșterii competitivității în contextul noii politici agricole comune.

Considerăm că depinde de politicile agricole și de dezvoltare rurală promovate de țara noastră, astfel încât să valorificăm la maxim oportunitatea care ne este oferită, în actualul context mondial, de potențialul agricol de care dispunem", susține Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din București, profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului, Departamentul de Economie Agroalimentară și a Mediului, în analiza publicată de Institutul European din România.

 

Vizualizat: 30550 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Maniu Adrian
|
04. 03, 2022. Sunday 20:02
As as o întrebare dacă as acesta aceste fonduri ce știri ttebuie și ct pământ trebuie sa am
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii