ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Document! Ajutor pentru fermierii cu vârsta de peste 40 de ani, 177 milioane euro!

Publicat: 03 aprilie 2022 - 11:53
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ajutorul pentru noii fermieri, care au vârsta de peste 40 de ani, are o alocare de 177 milioane de euro pentru perioada 2023-2027, susține o analiză a Institutului European din România, publicat pe 31 martie 2022. Potrivit documentului citat, pentru asigurarea schimbului de generații în agricultură, România ar putea implementa și măsura "pensionare anticipată".

"Asigurarea schimbului de generații în agricultură

Pentru realizarea acestui obiectiv este necesară atât finanțarea măsurii „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, cât și a măsurii „Pensionare anticipată“, aceasta din urmă nefiind încă implementată de România în nicio perioadă de programare. Există puține state membre ce au implementat această măsură, deoarece necesită alocarea unor sume mari pentru finanțare. Irlanda reprezintă un exemplu de stat membru în care a fost implementată această măsură.

România a implementat în toate programele de postaderare pentru dezvoltare rurală măsura „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” cu rezultate destul de bune. Astfel, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, pentru Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” au fost depuse 22 494 cereri de finanțare, din care pentru 12 635 au fost semnate decizii de finanțare, cu o valoare publică totală de 318.285.035 euro. În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pentru Submăsura 6.1. „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” au fost depuse 15 143 cereri de finanțare, din care pentru 10 752 au fost semnate decizii de finanțare, cu o valoare publică totală de 441.170.000 euro. Pentru Submăsura 6.1. „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” – ITI Delta Dunării au fost depuse 233 de cereri de finanțare, din care pentru 201 au fost semnate decizii de finanțare, cu o valoare publică totală de 8.180.000 euro. Prin intermediul instrumentului de finanțare NextGenerationEU, au fost depuse 4.277 de cereri de finanțare, din care pentru 926 au fost semnate decizii de finanțare, cu o valoare publică de 44.590.000 euro.

În total, începând cu anul 2007, au fost semnate 24 514 decizii de finanțare pentru tinerii fermieri, cu o valoare publică totală de 812.225.035 euro. Lăudabil este că în Planul Național Strategic 2023-2027 există propunerea ca, pe lângă această măsură (căreia i se alocă circa 251 mil. euro), să se finanțeze și o măsură nouă care vizează investițiile în exploatațiile tinerilor fermieri și a fermierilor recent instalați (căreia i se alocă circa 177 mil. euro).

Pentru întinerirea managerilor de ferme și creșterea eficienței utilizării fondurilor europene, este de preferat să se asigure o finanțare echilibrată pe întreg mediul rural, cu distribuirea sumelor pe întreg cuprinsul țării pentru a se asigura dezvoltarea armonioasă a zonelor agricole din țara noastră.

De asemenea, având în vedere intensificarea fenomenului de îmbătrânire în mediul rural, ar fi binevenite și alte măsuri de sprijin pentru tinerii fermieri, cum ar fi: acordarea unor facilități fiscale; asigurarea unor linii de credite cu dobânzi suportabile pentru achiziționarea de terenuri, utilaje și linii de primă procesare; acordarea dreptului de preemțiune la achiziționarea de terenuri din mediul rural; accesul cu prioritate la concesionarea
terenurilor publice etc.

Creșterea competitivității sectorului agroalimentar românesc nu se poate realiza fără specialiști în domeniu, de aceea este nevoie de investiții în educație și formare profesională. Aceasta poate fi realizată prin finanțarea unui program integrat de formare a specialiștilor pentru agricultură, inclusiv a celor cu studii superioare.

Este de subliniat faptul că sectorul agroalimentar din țara noastră a manifestat reziliență, în perioada pandemiei COVID-19, în asigurarea siguranței și securității alimentare, ceea ce creează premisele că fermierii și actorii implicați pe filiere agroalimentare sunt capabili să acționeze în direcția creșterii competitivității în contextul noii politici agricole comune.

Considerăm că depinde de politicile agricole și de dezvoltare rurală promovate de țara noastră, astfel încât să valorificăm la maxim oportunitatea care ne este oferită, în actualul context mondial, de potențialul agricol de care dispunem", susține Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din București, profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului, Departamentul de Economie Agroalimentară și a Mediului, în analiza publicată de Institutul European din România.

 

Vizualizat: 29474 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

16 mai 2022 - 08:30

Fostul președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu, informează un comunicat DNA.

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

16 mai 2022 - 07:05

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) au primit, în perioada 14 aprilie – 10 mai 2022, fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 60,71 milioane euro. Prin aceste plăți, AFIR decontează cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și angajamente pentru măsurile de mediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

16 mai 2022 - 05:57

Cuantumul pe hectar pentru sprijinul cuplat vegetal legume cultivate în spații protejate, aferent anului de cerere 2021, este de 5.005 euro/ha, anunță Ion Păunel, președintele Uniunii Salvăm Țăranul Român. Plățile vor începe de luni, 16 mai 2022, adaugă acesta.

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

15 mai 2022 - 08:42

ATENȚIE! Primul venit, primul servit! Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a afișat pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul procedurii de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

15 mai 2022 - 07:50

Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din aproape toate centrele județene lucrează la acest sfârșit de săptămână. Luni, 16 mai 2022, este ultima zi în care fermierii, crescătorii de animale mai au posibilitatea să depună cereri pentru subvențiile agricole aferente acestui an, fără penalități.

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

13 mai 2022 - 10:41

Vocea fermierilor români trebuie să se audă la Bruxelles! Insistă Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană (UE). Deciziile care se iau pentru reducerea pesticidelor, a numărului de bovine vor lovi crunt în fermierii și crescătorii români de animale dacă aceștia nu reușesc să-și impună punctul de vedere.

Garduri electrice gratuite pentru stâne!

Garduri electrice gratuite pentru stâne!

13 mai 2022 - 09:26

Ciobanii care au stâne în Parcul Național Munții Rodnei vor primi gratuit garduri electrice care să le protejeze turmele de ovine de sălbăticiuni, sare tratată pentru animale, iar câinii de pază vor fi vaccinați, anunță un proiect al Administrației Parcului Național. 

AFIR anunță ACUM fermierii!

AFIR anunță ACUM fermierii!

12 mai 2022 - 16:31

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) informează beneficiarii PNDR că a fost prelungit termenul de valabilitate a poliţelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 - garanţii, emise de societăţi împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Maniu Adrian
|
04. 03, 2022. Sunday 20:02
As as o întrebare dacă as acesta aceste fonduri ce știri ttebuie și ct pământ trebuie sa am
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Performanță în trei ani: de la 80 de vaci la muls, cu o producție medie de 25 de litri lapte/animal/zi la 120 capete la muls, cu o producție medie de 34,5-35 litri/animal pe zi cu 4,6-4,7% grăsime și 3,82-3,91% proteină. Cum? Rețeta clasică: rasă, casă, masă PLUS un management foarte eficient al fermei.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii