Adama
Agreena
AGRICOVER

Director Asociația Holstein: Micii fermieri, crescători de animale din România pot să aibă acest ajutor!

Publicat: 30 noiembrie 2022 - 10:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii din vestul Europei au găsit o cale ca să-şi asigure continuitatea businessului şi, totodată, să atragă tinerii în acest sector. Astfel, în Franţa sau în Olanda, trei, patru familii de tineri se asociază să ducă mai departe afacerile puse pe picioare în urmă cu o generaţie sau chiar mai multe şi lucrează prin rotaţie, pentru că au nevoie şi de timp liber, „un lux“ în zootehnie, potrivit lui Ionuţ Lupu, director al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo“.

„În Franţa sau în Olanda, trei, patru familii de tineri se asociază şi îşi pun toate resursele într-un singur loc. Am avut o vizită de curând în aceste ţări şi tinerii spuneau că au nevoie să meargă iarna la schi, vara la mare, că au nevoie să petreacă weekendurile cu familia şi lucrează prin rotaţie. Sunt variante pe care le pot lua în calcul şi fer­mierii mici din România“, a afirmat Ionuţ Lupu în cadrul emisiunii ZF Agropower

În România, mulţi dintre antreprenori nu au creat un plan de continuitate a afacerii, iar agricultura nu este un domeniu foarte atractiv pentru tineri, cu toate că s-a tehnologizat destul de mult şi oferă salarii mari, pentru că, în cazul unei ferme de vaci de lapte, mulsul începe dimineaţa la 04:00 şi activitatea din fermă se termină târziu în noapte. „Astfel, tinerii nu mai simt o atracţie în a-şi petrece toată viaţa într-o fermă“, a subliniat Lupu.

ferma-vaci-utilaje_b

„Componenta umană este extrem de importantă şi va deveni şi mai importantă, pentru că intervine partea socială a activităţii, căci vorbim de o activitate în care zi lumină trebuie să fii prezent. (...) Fermierii mari au adus forţă de muncă din ţările asiatice şi vor mai aduce. Abandonul activităţii are loc când nu mai găsesc oameni care să facă lucrurile de bază: operatori pentru sala de muls sau tehnicieni, de exemplu“, a mai spus Lupu.

Ionuț Lupu menţionează că în România nu există un specific naţional, o tradiţie sau o cultură pentru a creşte vaci într-un sistem comercial. „Acest lucru a fost dezvoltat în perioada comunistă, iar la începutul anilor ’90, mulţi fermieri au făcut mici ferme, care ulterior au crescut“, a explicat el.

Astfel, acum România are 2 milioane de capete de bovine, dar dezvoltarea fermelor nu a avut loc într-un mod strategic sau organizat, ci în funcţie de cum au simţit investitorii piaţa. „În centru, în Ardeal şi în nord avem o zonă în care fermierii lucrează împreună cu familia în ferme şi sunt ferme mici, de 30-100 de capete. Fermele comerciale, care au în medie peste 250-300 de capete, sunt în zonele în care se produce intensiv porumbul siloz – furaj de bază în producţia laptelui – şi mă refer la Botoşani, Iaşi, Vaslui, sudul Munteniei, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu, chiar şi sudul Ardealului, Alba, Hunedoara şi Banatul“, a explicat el, pentru ZF Agropower

În 2021, circa 800 de companii au avut cod CAEN de creştere a bovinelor de lapte, cu 80 mai puţine decât în 2008, arată datele de la Registrul Comerţului. 

Vizualizat: 4601 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

20 iunie 2024 - 10:47

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urgentează plata subvențiilor APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023. Termenul final pentru achitarea plăților directe, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2024, așa că APIA mai are doar câteva zile. Ce subvenții APIA pe hectar trebuie să ajungă la fermieri, cuantum pentru fiecare?

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

20 iunie 2024 - 08:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 30 iunie 2024 pentru a finaliza plățile din zootehnie, aferente anului de cerere 2023. Ce subvenții APIA pe cap animal ajung la crescătorii de vaci, oi și capre în aceste zile?

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

19 iunie 2024 - 20:04

Pe o zi cu o căldură năucitoare, 40 de grade Celsius, combinele au duduit pe câmpuri. Fermierii au început să recolteze grâul pentru că se anunţă producţie-record. Nu vor să lase niciun bob să se usuce în căldura deşertică. Cu utilajele moderne, munca la câmp se face acum ca la birou: pe răcoare, în briza aerului condiţionat.

Tăiați de pe lista de plată APIA!

Tăiați de pe lista de plată APIA!

19 iunie 2024 - 18:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi exclude de la plata subvențiilor APIA pentru acest an pe fermierii, crescătorii de animale ale căror terenuri sau efective de animale sunt declarate și-n alte cereri depuse la APIA. Agroinfo a obținut informații de la APIA. 

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

19 iunie 2024 - 15:18

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 17 – 19 iunie 2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală 239.990.840,43 lei (48.281.256,73 euro), anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

19 iunie 2024 - 08:27

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) recuperează sumele acordate necuvenit în cadrul unei campanii de plată. Cum procedează APIA? Agroinfo a obținut informații de la APIA.

Ce verificări face APIA anul acesta pentru plata subvențiilor APIA hectar și cap animal!

Ce verificări face APIA anul acesta pentru plata subvențiilor APIA hectar și cap animal!

19 iunie 2024 - 07:30

Sesiunea de primire a cererilor unice pentru plata subvențiilor aferente acestui an s-a încheiat pe data de 12 iunie 2024. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este ocupată în această perioadă cu verificarea cererilor și pregătirea controalelor în teren. Ce verificări face APIA în acest an pentru plata subvențiilor APIA?

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

18 iunie 2024 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește următoarea etapă la plata subvențiilor APIA, cuvenite pentru acest an fermierilor, crescătorilor de animale, în așa fel încât la data de 15 octombrie 2024 să fie demarată plata avansului APIA.

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lucruri mici...

Lucruri mici...
Adevărata fericire constă în lucrurile mici: Detalii