Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Director APIA: Plăți directe pe hectar și pe cap de animal! Noi condiții!

Publicat: 04 februarie 2022 - 10:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă, explică pe înțelesul tuturor cum se vor acorda subvențiile APIA pentru fermieri, crescători de animale începînd cu anul 2023, odată cu noua Politică Agricolă Comună (PAC), de ce subvenții beneficiază fermele mici, de familie, dar și cele mari, ce condiții noi trebuie să îndeplinească fermierii.

"În aceste zile autoritățile legislative ale Uniunii Europene au adoptat 3 Regulamente Europene, cu nr. 2115, 2116 și 2117 publicate în data de 6 decembrie și care vor deveni fundamentul legislativ al noii politici agricole comune, până la finalul anului 2027.

Precizez de la bun început că aceste acte normative premerg pachetului legislativ intern care va trebui adoptat, pentru ca toți fermierii, și nu numai, să fie familiarizați odată cu cererile de subvenție din anul 2023. Deși au intrat în vigoare prin publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, vor intra in aplicabilitate efectivă de la data de 1 ianuarie 2023. Până atunci, România, va trebui să își întocmească Planul Național Strategic PAC 2021-2027, în coerență și convergență cu aceste regulamente. Planul Național Strategic – PNS este o noțiune cu care va trebui să ne familiarizăm – va fi supus în perioada imediat următoare analizei și aprobării Comisiei Europene. Desigur, vor fi ulterior adoptate și acte normative, la nivelul legislației interne cuprinzând condițiile de eligibilitate adresabile beneficiarilor subvențiilor, pentru ca România să absoarbă cu rezultate concrete în piața agricolă, respectiv agroalimentară, cu beneficii vizibile pentru condițiile sociale, respectiv cele de mediu și climă, cât mai multe dintre fonduri puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

savasca-apia-mures_b

Ovidiu Săvâșcă, șef APIA Mureș

România are disponibile, alocate, pentru acest ciclu multianual, fonduri de cca. 20,5 miliarde de euro. Din cele prevăzute în Regulamentele Europene se transpun câteva idei, care la acest moment, la ”cald”, par a fi adevărate linii directoare.

Un scop fundamental al PAC este, desigur, securitatea alimentară ”care ar trebui înţeleasă ca însemnând acces permanent la alimente suficiente, sigure şi hrănitoare. Pentru a progresa în această direcţie, este necesară promovarea de practici agricole durabile specifice, cum ar fi agricultura ecologică, gestionarea integrată a dăunătorilor, agroecologia, agrosilvicultura sau agricultura de precizie”.

Ceea ce transpare din conceptualizarea noii PAC, este faptul că apar nu neapărat mecanisme noi, cât noțiuni și concepte noi, un exemplu facil ar fi ceea ce este acum cunoscută ca fiind schema unică de plată pe suprafață – SAPS, decuplată de producție, va deveni sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii. În esență se va acorda în aceleași condiții, adică unitar în România (fiind stat unitar), uniform pentru fiecare hectar eligibil, decuplat de producție. Acestei scheme de plată directă, finanțată din FEGA îi vor putea fi atașate alte scheme de venit complementar, echivalente actualelor plăți redistributive, pentru tinerii fermieri, de asemenea decuplate de producție.

Totuși, evident și fermele mici și mai ales cele medii vor rămâne importante în acest context, deoarece, astfel cum se spune în expunerea de motive a Regulamentului UE 2115/2021, ele rămân să vitalizeze spațiul rural, care de obicei este lipsit de oportunități de angajare ori de investiție. Modelul propus de agricultură sigură, eficientă și durabilă nu intră pe de altă parte în contradicție cu sprijinul fermelor mai mici, deoarece Uniunea Europeană își propune ”să protejeze în acelaşi timp, modelul fermei de familie”.

Opinez că România, mai mult ca alte state membre, deoarece care are un profil natural extrem de echilibrat, dar mai ales divers, are o oportunitate mare, și anume posibilitatea de accesare a unor scheme de plăți pentru practici prietenoase cu mediul și clima, ori pentru bunăstarea animalelor, denumite eco-scheme, pentru care se vor aloca cel puțin 25% din bugetul pe care îl are România disponibil pentru plățile directe (FEGA). Aceste scheme sunt obligatorii pentru fiecare stat membru, dar vor fi asumate voluntar de către fermieri, însă sumele nu sunt de neglijat, vorbind despre un sfert din cuantumul plăților directe, iar plățile sunt anuale pentru toate hectarele eligibile care fac obiectul angajamentelor.

Se pot acorda în continuare plăți în cadrul schemelor de sprijin cuplat, atât în sectorul vegetal cât si în cel zootehnic, precum și intervenții pentru dezvoltare rurală, finanțate din Fondul European Agricol și pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Se întrevede posibilitatea ca statele membre să acorde în continuare avansuri, atât pentru plățile directe, cât și pentru măsurile finanțate din FEADR.

Se introduce un concept nou, de condiționalitate socială, care în esență va îndruma și condiționa, după anul 2025, ca beneficiarii subvențiilor să urmărească ca forța umană implicată să beneficieze de toate avantajele sociale, de stabilitate și securitate în muncă, pe care un stat membru le recunoaște lucrătorilor săi în toate domeniile.

Se pune un accent deosebit evident și pe temele devenite prioritare, și anume conservarea biodiversității. Mecanismul de ajutor va fi tot prin compensarea renunțării la activități agricole intensive, ori chiar la activități agricole în totalitate pe anumite areale special desemnate, de exemplu, sau prin compensarea pierderilor de venit prin aplicarea de practici agricole care exclud intervenția mecanizată.

După o primă citire și analiză a regulamentelor europene nu pot decât să fiu optimist și să spun că în nici un caz nu se întrevede o slăbire a mecanismului de sprijin pentru România și pentru celelalte state, din contră, adică schemele de sprijin care au fost acordate în PAC 2014-2020, mai ales plățile directe și plățile compensatorii de dezvoltarea rurală vor fi, toate, acordate în continuare, și vor putea fi ”recunoscute” de fermieri chiar dacă vor purta alte denumiri tehnice", detaliază șeful APIA Mureș, într-un material publicat de Zi de Zi. 

 

 

Vizualizat: 14854 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii