KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Direct de la Luxemburg! Plata pentru fermele de familie, fermierii mici și mijlocii din România!

Publicat: 28 iunie 2021 - 16:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În intervenția sa, la negocierile care se desfășoară astăzi și mâine, la Luxemburg, pentru Pachetul de reformă PAC după 2020, ministrul român al agriculturii Adrian Oros a subliniat că plata pentru micii fermieri trebuie să rămână voluntară și să fie acordată până la 10 hectare de teren. De asemenea, ministrul Oros a fost de acord ca un procent de 10% din bugetul plăților directe să fie împărțit fermelor de familie, mici și mijlocii sub forma unei plăți redistributive.

Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către Agroinfo intervenția ministrului Adrian Oros în Consiliul Agrifish:

INTERVENȚIA MINISTRULUI ADRIAN OROS:

”Apreciem determinarea COMISIEI și a PREȘEDINȚIEI în a identifica un compromis asupra pachetului de reformă, dar considerăm că mai multe aspecte incluse în cadrul noii PAC, spre exemplu dimensiunea socială, merg în sens opus simplificării. Deși ne-am exprimat dezacordul față de această nouă condiționalitate, care nu intră în sfera de competență a Politicii Agricole, îmi exprim convingerea că în regulamentele secundare vom identifica formule de implementare, care să nu conducă la sancționarea excesivă a fermierilor.

Un aspect important pentru buna gestionare a plăților directe îl reprezintă flexibilitatea și subsidiaritatea regăsite în modalitatea de aplicare a schemelor și măsurilor de sprijin a fermierilor. În acest context, apreciez eliminarea propunerii PE de plafonare a plăților directe și a investițiilor din pilonul 2, precum și a limitării doar la dimensiunea medie națională a exploatațiilor, cât și acordul atins la procentul minim de 10 % de reorientare a bugetului pentru plățile directe către fermele mici, mijlocii și de familie, care pentru noi sunt foarte importante.

În spiritul compromisului putem accepta creșterea propusă de PREȘEDINȚIE la 35% pentru mediu în FEADR, dar considerăm în continuare că o contabilizare de minimum 60% din zonele cu constrângeri naturale (ANC) ar trebuie aplicată.

oros-negocieri_b

Apreciem eliminarea condiționărilor bugetare din pilonul II pentru investițiile verzi. În ceea ce privește angajamentul statelor membre de a se alinia la obiectivele Acordului verde european și a strategiilor subsecvente suntem de acord cu menționarea prevederii la nivel de considerent, cu precizarea că se impune clarificarea urgentă a modului în care COMISIA va evalua consistența si contribuția Planurilor strategice la realizarea acelor obiective.
Putem accepta pre-alocarea pentru eco-scheme de 25%, cu posibilitatea menținerii unui număr cât mai mare de flexibilități în vederea evitării pierderilor de fonduri.

Referitor la sprijinul cuplat, apreciem menținerea procentului de 13%+2%, dar, deși am luat notă de explicațiile COMISIEI referitoare la eliminarea cartofului de masă, considerăm că o asemenea abordare nu este corectă, aici susținem abordarea Bulgariei și Sloveniei.

Mulțumim PREȘEDINȚIEI pentru menținerea derogărilor de la GAEC 8 și 9, privind exceptarea fermelor sub 10 ha. Totodată, apreciem eliminarea procentului de 10% propus de către PE la GAEC9 pentru biodiversitate și includerea acestuia la nivel de considerent.

Menținerea intervențiilor pentru micii fermieri la articolele 64-69 este esențială pentru RO. Referitor la plata pentru micul fermier din cadrul FEGA susținem ca plata să rămână voluntară, iar limita să poată fi stabilită de statul membru până la zece hectare, în funcție de structura agricolă economică specifică și a dimensiunii pachetelor financiare pentru plăți directe.

Referitor la investițiile în infrastructura de irigații, considerăm că textul mai poate fi îmbunătățit și clarificat la nivel tehnic din perspectiva eligibilității investițiilor.

Nu suntem pe deplin mulțumiți de compromisul asupra pachetului de reformă, dar trebuie să încheiem acest acord cât mai curând și să finalizăm programele naționale strategice. Este foarte importantă dimensiunea ecologică și socială a Politicii Agricole Comune, dar nu trebuie să uitam nicio clipă dimensiunea economică. Trebuie să mergem acasă să le spunem fermierilor care sunt condițiile, care sunt regulile în următorii ani. Ei au nevoie de certitudini și de resurse just alocate. Iar noi avem nevoie de fermieri stabili care să producă hrană sănătoasă și accesibilă pentru consumatorul european”.

 

Vizualizat: 2565 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021!

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021!

În ultimii ani, mulţi producători au prezentat prototipuri ale unor "roboţi" - adevărate tractoare autonome. Dar AgBot, dezvoltat de AgXeed, va fi comercializat curând în Regatul Unit.

Robotul dezvoltat de startup-ul olandez AgXeed este acţionat de un motor standard Deutz, cu patru cilindri, de 156 CP, cuplat la un generator electric. La primul prototip, viteza maximă atinsă, cu ajutorul transmisiei electrice, este de 13,5 km/oră.

Tractorul autonom poate tracta şi acţiona echipamente electrice prin intermediul conectorilor săi de până la 136 CP/700 V. În toamna anului trecut, AgBot a fost testat în combinaţie cu numeroase implemente Imants, inclusiv sapă rotativă şi subsoliator, transformate pentru acţionare electrică.

Mai multe informații despre AgXeed aici: https://www.revista-ferma.ro/articole/agricultura-viitorului/primul-agbot-este-in-camp

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii