Tinerii fermieri beneficiază anul acesta de sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri. Pentru a demonstra însă calitatea de tânăr fermier și pentru a lua banii de la APIA, au nevoie de diplome sau certificate de competență în domeniul agricol.
"Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri, intervenţia PD-03, prevăzută la cap. 5.1 din PS 2023-2027, CIS-YF, reprezintă o plată anuală care se acordă tinerilor fermieri eligibili pentru plata BISS, cu vârsta de maximum 40 de ani în anul de cerere, instalaţi pentru prima dată ca şef al exploataţiei, pentru primele 50 de hectare eligibile determinate şi care se acordă pentru o perioadă de 5 ani, începând de la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.
Tineri fermieri înseamnă acele persoane fizice care fac dovada formării sau a deţinerii competenţelor adecvate în domeniul agricol/agronomic, cu unul dintre următoarele documente:
a) diplomă/certificat pentru dovedirea absolvirii a cel puţin un curs de iniţiere în domeniul agronomic acreditat;
b) diplomă/certificat/adeverinţa pentru dovedirea absolvirii unei forme de învăţământ agronomic, respectiv şcoală profesională, liceu, facultate, cursuri postuniversitare, doctorale etc.;
c) certificat de competenţe profesionale pentru dovedirea deţinerii de competenţe profesionale în domeniul agronomic;
d) document eliberat de un angajator situat pe teritoriul naţional sau al altui stat pentru dovedirea experienţei practice în activitate agricolă de cel puţin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani în cadrul unei exploataţii agricole.
Documentele se depun la APIA până la data de 30 septembrie inclusiv.
În cazul tinerilor fermieri persoane juridice, cu mai mulţi acţionari/asociaţi persoane fizice, cerinţa privind formarea sau deţinerea competenţelor adecvate trebuie îndeplinită de către persoana fizică tânăr fermier care are calitatea de administrator/manager al exploataţiei.
Pentru a fi şef al exploataţiei, tânărul fermier trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să deţină controlul privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploataţiei agricole, în cazul persoanelor fizice/persoanelor fizice autorizate/întreprinderilor individuale/întreprinderilor familiale;
b) în cazul persoanelor juridice controlul efectiv se dovedeşte prin:
- exercitarea de către tânărul fermier a calităţii de asociat unic sau
- exercitarea de către tânărul fermier cumulativ a calităţii de acţionar sau asociat majoritar (deţinerea a 50% + 1 din acţiuni/părţi sociale) şi
administrator/manager.
În cazul în care mai multe persoane fizice tineri fermieri deţin împreună calitatea de acţionar sau asociat majoritar sau toţi acţionarii/asociaţii sunt persoane fizice tineri fermieri, unul dintre aceştia trebuie să aibă şi calitatea de administrator/manager.
Sprijinul aferent intervenţiei CIS-YF se poate solicita de către fermieri în cadrul cererii de plată în maximum 24 de luni, de la instalarea ca tânăr fermier pe întreg teritoriul ţării, respectiv înfiinţarea fermei.
Documentele doveditoare privind instalarea ca tânăr fermier pe întreg teritoriul ţării, respectiv înfiinţarea fermei, pot fi, după caz:
a) adeverinţa de rol agricol conform înscrisurilor în registrul agricol din care să reiasă data înregistrării pentru prima dată în registrul agricol, pentru persoanele fizice, conform modelului prevăzut în anexa nr. 11;
b) certificatul de înregistrare şi/sau certificatul constatator eliberat de ONRC din care să reiasă sediul/punctul de lucru situat pe întreg teritoriul ţării, pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale şi persoane juridice.
Sprijinul aferent intervenţiei CIS-YF se acordă tinerilor fermieri noi, precum şi celor care au beneficiat parţial de acest sprijin în perioada PAC 2014-2020 şi/sau în perioada de tranziţie la noul PAC 2021-2022, până la data-limită din cei 5 ani, cu menţinerea condiţiilor de eligibilitate prevăzute la momentul acordării sprijinului.
În cazul fermierilor care au beneficiat parţial de schema pentru tinerii fermieri în perioada de programare PAC 2014-2020 şi/sau în perioada de tranziţie la noul PAC 2021-2022, din perioada de 5 ani pentru care se acordă acest sprijin pentru primele 60 ha determinate, se scade numărul de ani care au trecut de la prima depunere a solicitării de sprijin pentru tinerii fermieri.
În cazul fermierilor care au beneficiat de schema pentru tinerii fermieri în perioada de programare PAC 2014-2020 şi/sau în perioada de tranziţie la noul PAC 2021-2022, pentru o suprafaţă mai mică de 50 ha determinate şi care ulterior îşi măreşte suprafaţa, acesta beneficiază de sprijinul CIS-YF pentru maximum 50 ha, până la data-limită de expirare a celor 5 ani.
Fermierii care au beneficiat integral de schema pentru tinerii fermieri în perioada anterioară de programare nu mai pot solicita această schemă în perioada 2023-2027.
Cei cinci ani în care un fermier poate primi plata în cadrul CIS-YF se determină astfel:
a) în cazul în care tânărul fermier se stabileşte la conducerea exploataţiei înainte de data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, poate solicita plata pentru tinerii fermieri pentru cinci ani, începând cu anul curent de cerere;
b) în cazul în care tânărul fermier se stabileşte la conducerea exploataţiei după data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, poate solicita plata pentru tinerii fermieri, începând cu anul curent de cerere, cu reducerea prevăzută la art. 6 alin. (3) prima teză din hotărâre;
c) în cazul în care tânărul fermier se stabileşte la conducerea exploataţiei prin transfer de exploataţie de la un alt fermier care a depus cerere de plată în anul de cerere precedent, cererea se depune de către cedentul exploataţiei, după care se completează formularul de transfer al exploataţiei către tânărul fermier, considerându-se pentru acesta primul an de participare în cadrul intervenţiei.
Indiferent de numărul şi forma de organizare a exploataţiilor pe care le administrează tânărul fermier, plata pentru tinerii fermieri se acordă pentru o singură exploataţie.
În cazul în care transferul de exploataţie se realizează între 2 tineri fermieri, chiar dacă suprafaţa rezultată în urma transferului depăşeşte plafonul de 50 ha, plata pentru tinerii fermieri se acordă pentru maximum 50 ha.
Fermierul dovedeşte controlul efectiv şi durabil din punctul de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor şi al riscurilor financiare, astfel:
a) este asociat unic sau asociat/acţionar majoritar şi administrator/manager în cadrul societăţii comerciale;
b) este titular PFA, II/reprezentant legal în cazul IF;
c) este titularul exploataţiei în calitate de persoană fizică.
Documentele prin care solicitanţii dovedesc controlul efectiv şi durabil din punctul de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor şi al riscurilor financiare, sunt următoarele:
a) registrul acţionariatului societăţii comerciale sau certificatul constatator eliberat de către ONRC, în cazul persoanelor juridice;
b) certificatul de înregistrare la ONRC în cazul PFA, II, IF;
c) statutul sau fişa postului prin care sunt stabilite atribuţiile administratorului/managerului societăţii comerciale din care să rezulte că exercită managementul zilnic al persoanei juridice," precizează Ordinul ministrului agriculturii nr. 80/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.