DISPERARE. Terenurile agricole pe care le dețin și le lucrează acum 30.000 de fermieri români ar putea trece în proprietatea traderilor de cereale din pricina datoriilor pe care le au acești fermieri și pe care nu le pot plăti, a spus fermierul Ionel Arion, președintele Federației Naționale PRO AGRO.
Azi avem în jur de 30.000 de fermieri, din acest areal supus secetei, care nu pot începe noul an agricol fără a avea acces la finanțare. Pentru acești fermieri, faptul că nu au acces la finanțare este crunt, dar este și mai crunt faptul că ei azi sunt amenințați cu executarea de către cei care le-au furnizat inputurile pentru agricultură și, mai mult, de traderii de cereale care dețin monopolul în piață.
Riscul foarte mare pentru România este ca aceste suprafețe ale fermierilor afectați de secetă, că acești fermieri pot pierde aceste suprafețe și ele să fie acaparate. România, să știți, am mai spus-o și o repet, este dată exemplu negativ la nivel european pe ceea ce înseamnă acapararea terenurilor, există studii în acest sens și ne confruntăm foarte mult cu o disoluție a autorității statului, dar și cu o ambiguitate legislativă. Faptul că legislația nu a fost constantă, consecventă în protejarea interesului național, până la urmă, azi avem de suferit și vom avea de suferit și-n perioada următoare, a spus fermierul Ionel Arion, președintele Federației PRO AGRO, în cadrul videoconferinței organizată joi, 29 octombrie, de Ziarul Bursa.
Moderatorul l-a întrebat pe fermier de ce se teme în anul 2021.
În 2021, pentru noi cei care suntem în arealul afectat de secetă, doar o minune poate salva aceste ferme care încă nu au declarat falimentul. Faptul că azi suntem decapitalizați nu ne asigură trecerea peste încă un an în aceeași situație. Faptul că aceste provocări care vor veni pe noul exercițiu financiar sunt atât de ambigue (neclare n.r.) și vedeți că chiar și domnii europarlamentari care sunt acolo zi de zi au semne de întrebare. Nu mai înțelegem de ce, de la o zi la alta, cineva nu a mai votat propriul amendament. Provocările vin pe zi ce trece și fermierii, așa cum am spus, sunt expuși. Ei sunt baza lanțului trofic, ferma și fermierul sunt baza lanțului trofic din agricultură. Dacă el nu mai are unde să arunce, în spatele altcuiva, grijile lui, el suportă totul. Și vreau să vă spun că toți, majoritatea fermierilor azi sunt descumpăniți. (...) Sunt fermieri care azi refuză să semene culturile de toamnă pentru a nu face o cheltuială și se bazează foarte mult pe ceea ce se va întâmpla în primăvară, a mai spus Ionel Arion.