ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

DEZASTRU ÎN FERMELE DIN ZOOTEHNIE! CE I-A SPUS UN CRESCĂTOR DE ANIMALE MINISTRULUI AGRICULTURII!

Publicat: 05 februarie 2021 - 09:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ZOOTEHNIA LA PĂMÂNT! Este un dezastru în fermele din zootehnie! Pe fondul secetei, prețul la furaje a explodat, dar prețul la produsele din ferme a scăzut la un minim istoric, cum este în cazul prețului pe kilogramul de carne de porc, 3,5 lei. Pe lângă prețul de nimic, pesta porcină africană decimează efectivele de porcine, dar blochează și fermele de porci unde nu există depistat un focar activ PPA. Unul dintre marii crescători de porci din România, Iosif Pazuric, Nutrientul SA Bihor a discutat cu ministrul agriculturii.

AGROINFO vă pune la dispoziție integral dialogul dintre ministrul agriculturii, Adrian Oros, și Iosif Pazuric, Nutrientul SA Palota, județul Bihor, una dintre cele mai mari exploatații zootehnice de creștere a porcului din România.

Iosif Pazuric, Nutrientul: Activez în domeniul zootehnic, avem o producție de 120-150.000 de porci anual. În momentul de față, din 6 ferme, 4 ferme sunt blocate din cauza pestei porcine apărută în gospodăriile populației. V-aș ruga, dacă este posibil, să rezolvăm problema despăgubirilor pentru fermele blocate fără să aibă nicio vină. Dacă în fermă, mi-ar intra pesta aș sacrifica tot și aș fi despăgubit, dar dumneavoastră sunteți de profesie și știți prea bine ce se întâmplă când o fermă lucrează la capacitate și este blocată, interdicție totală de mișcare a populației porcine.

Ministrul Adrian Oros: Sigur, în calitatea mea de medic veterinar cunosc problema, iar o să considerați că încerc să mă eschivez, dar este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) care nu este subordonată ministerului, dar cu care colaborăm foarte bine și mai ales pe ceea ce înseamnă problema porcului în România pentru că știm cu toții că, pe lângă pagubele produse de pesta porcină africană care a decimat efectivele și mai ales în fermele mari, profesionale, avem cealaltă problemă, care din când în când ne este semnalată, doar 25-27% din producția de carne acoperă consumul intern. Și atunci, problema aceasta, aș vrea să o discutăm cu toții, și crescătorii mari și crescătorii mici, dar și celelalte autorități. Să o discutăm responsabil. Anul trecut, am încercat să facem un ordin privind biosecuritatea în care să stabilim care sunt măsurile de biosecuritate care trebuiesc respectate de orice crescător de porci, că este mic, că este mare, că este gospodărie țărănească sau că este o fermă mare.

Pentru că această pandemie este la fel ca și Covid 19. Dacă nu respectăm niște reguli dure care, chiar dacă sunt neplăcute, sunt eficiente, nu vom scăpa niciodată de această pestă porcină africană. Și aici, sigur că Ministerul Agriculturii are scopul de a ajuta și de a veni cu măsuri de sprijin pentru cei care cresc animale. Și am alocat și-n următorii doi ani, pe investiții, 300 de milioane de euro pentru zootehnie și ne-am gândit, în primul rând, la sectorul de reproducție porc și pasăre.

ministru pazuric porci_b

Iosif Pazuric (stânga), ministrul agriculturii Adrian Oros (dreapta).

Dar celelalte instituții, ca să aibă succes investițiile pe care dumneavoastră le faceți și noi le sprijinim, prin Ministerul Agriculturii, trebuie să vină și să vă apere, în primul rând, de cei care nerespectând legea, că sunt crescători, că sunt samsari, duc la această răspândire a bolii, să vâneze porcii mistreți care și ei sunt vectori. Și aici, sunt mai multe instituții, vorba aceea, trebuie să facem toți deodată și toți la fel.

Adică, și ANSVSA, și Poliția și cei de la Mediu și noi de la Ministerul Agriculturii, dar noi avem doar pârghii financiar să sprijinim acest lucru, ar trebui să acționăm ca să obținem ceea ce ne dorim. Să scăpăm de pestă sau măcar să o izolăm, pentru că știți mai bine, de această pestă vom scăpa doar dacă apare un vaccin sau, în cel mai bun caz, în câțiva zeci de ani, să reușim să o izolăm. Asta se întâmplă în toată Europa, acolo unde a apărut această pandemie. Dar măcar să reușim să o izolăm, să avem zone libere măcar acolo unde sunt crescătorii mari să reușim să eliberăm zonele astfel încât activitatea să crească.

Modificarea Directivei 60, care reglementează modul de combatere și eradicare a pestei porcine africane, încercăm la Comisia Europeană să o modificăm și să le spunem că atunci când această directivă a apărut erau alte condiții și această directivă a fost construită și măsurile din ea după experiența evoluției pstei porcine africane în Spania. Între timp, în alte părți ale Europei s-a schimbat foarte mult modul de răspândire a acestei pandemii și directiva trebuie modificată. Colegii mei de la ANSVSA iau niște măsuri, care par ilogice, dar pe care Comisia, prin directivă, le impune.

Am făcut chiar zilele trecute o întâlnire cu asociația crescătorilor de porcine, am modificat ordinul privind biosecuritatea și am trimis încă o scrisoare justificativă la Comisie pentru a modifica această directivă și a permite ca în România să avem derogări legate exact de situația în care sunteți dumneavoastră, în care nu aveți focar de pestă porcină în fermă, dar pe o rază de X kilometri există, iar dumneavoastră vă blochează activitatea. Și nu face altceva autoritatea decât să vă țină acolo să așteptați până vine virusul la dumneavoastră. De fapt, asta se întâmplă respctând Directiva 60.

Iosif Pazuric, Nutrientul: Există pierderi financiare colosale, domnule ministru. Pe lângă prețul dezastruos de mic, istoric, 3,5 lei, nu cred că am avut prețul ăsta nici acum 10 ani sau 20 ani, la începutul carierei mele de crescător.

Ministrul Adrian Oros: În condițiile în care furajele anul acesta vor fi mai scumpe.

Iosif Pazuric, Nutrientul SA: Nu! Sunt mai scumpe, porumbul a ajuns peste 1.000 de lei, grâul, la fel, șrotul de soia, peste 600 de dolari. Deci, este un dezastru financiar în toate complexele zootehnice. Solicit și vă rog frumos să încercați să interveniți pentru salvarea acestui sector care acoperă abia 25% din necesarul de consum.

Facem un calcul sumar, dacă e posibil, ce ar însemna să producem în România 10 milioane de porci care ar asigura 80% din necesarul de consum vizavi de consumul de cereale, nu am mai importa materii prime, ar angrena multe alte sectoare de activitate, transport, consum de energie electrică, medicamente, ar fi un plus pentru economia românească și pentru bugetul României. Nu este posibil ca România care are 10 milioane de hectare să aibă 4 milioane de porci produși într-un an și Belgia care nu știu dacă are 3 milioane de hectare, produce 10 milioane de porci.

Ministrul Adrian Oros: Să știți că toate aceste calcule le-am făcut și atunci când am fundamentat bugetul de stat, dar și atunci când am fundamentat această măsură 4.1 pentru care am alocat o sumă consistentă, 300 de milioane de euro pentru zootehnie, chiar dacă colegii din celelalte sectoare, vegetal, legumicol, au spus că este o disproporție. Astea au fost argumentele pe care noi le-am avut, ne-am bazat exact pe aceste calcule și pe aceste analize pe care chiar dumneavoastră acum le-ați pomenit.

Discuția dintre ministrul agriculturii și proprietarul grupului de ferme Nutrientul SA a avut loc în cadrul unui eveniment desfășurat online pe data de 4 februarie 2021, Orașe și comunități. Viziune 2030.

Vizualizat: 1269 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

12 august 2022 - 20:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat lista fermierilor care au solicitat finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020). Acest Raport de selecție lunar, publicat pe pagina de internet a AFIR în data de 12.08.2022, conține lista cererilor de finanțare depuse online în perioada 27 octombrie – 26 noiembrie 2021 (respectiv, etapa a treia din sesiunea 2021 a submăsurii 6.3).

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

12 august 2022 - 07:46

Elicopterele din dotarea forţelor armate elveţiene au fost mobilizate pentru a transporta apă pentru mii de animale însetate care suferă de pe urma temperaturilor ridicate înregistrate în ţara pajiştilor alpine, transmite Reuters.

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

11 august 2022 - 19:58

Un crescător de bovine din județul Argeș spune că a rămas fără 11 bovine, paguba fiind calculată la circa 80.000 de lei. Animalele erau într-un țarc, pe pășune, supravegheate de un cioban. Crescătorul a anunțat Poliția.

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

11 august 2022 - 10:42

Odată cu noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, se schimbă data de referință sau data istorică pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, acordate crescătorilor de bovine. Anul de referință va fi 2018. Deci, de la anul, nu mai este valabilă actuala dată de referință, 31 ianuarie 2013.

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

11 august 2022 - 09:49

Porci neidentificați, fără crotalii, ascunși în hala unei ferme pe care era pus lacătul. Proprietarul fermei a găsit porcii când a vrut să dea în chirie hala.

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

11 august 2022 - 08:24

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Agriculturii să intervină de urgență pentru a salva fermierii români. FACIAS a transmis un comunicat media. 

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

10 august 2022 - 20:36

La inițiativa ministrului Petre Daea, o echipă formată din specialiști ai MADR și ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

10 august 2022 - 17:13

Guvernul a aprobat astăzi, 10 august 2022, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023.

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

10 august 2022 - 16:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii Programului Tomata. Față de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că, s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66.256.920 milioane lei.

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

10 august 2022 - 16:29

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 10 august 2022, că a început plățile pentru beneficiarii micrograntului de 5.000 euro/fermier. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

FlexiTech Agro, fertilizare integrată: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” - Mihaela Radu, director de marketing Naturevo

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii