KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

DEZASTRU ÎN FERMELE DIN ZOOTEHNIE! CE I-A SPUS UN CRESCĂTOR DE ANIMALE MINISTRULUI AGRICULTURII!

Publicat: 05 februarie 2021 - 09:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ZOOTEHNIA LA PĂMÂNT! Este un dezastru în fermele din zootehnie! Pe fondul secetei, prețul la furaje a explodat, dar prețul la produsele din ferme a scăzut la un minim istoric, cum este în cazul prețului pe kilogramul de carne de porc, 3,5 lei. Pe lângă prețul de nimic, pesta porcină africană decimează efectivele de porcine, dar blochează și fermele de porci unde nu există depistat un focar activ PPA. Unul dintre marii crescători de porci din România, Iosif Pazuric, Nutrientul SA Bihor a discutat cu ministrul agriculturii.

AGROINFO vă pune la dispoziție integral dialogul dintre ministrul agriculturii, Adrian Oros, și Iosif Pazuric, Nutrientul SA Palota, județul Bihor, una dintre cele mai mari exploatații zootehnice de creștere a porcului din România.

Iosif Pazuric, Nutrientul: Activez în domeniul zootehnic, avem o producție de 120-150.000 de porci anual. În momentul de față, din 6 ferme, 4 ferme sunt blocate din cauza pestei porcine apărută în gospodăriile populației. V-aș ruga, dacă este posibil, să rezolvăm problema despăgubirilor pentru fermele blocate fără să aibă nicio vină. Dacă în fermă, mi-ar intra pesta aș sacrifica tot și aș fi despăgubit, dar dumneavoastră sunteți de profesie și știți prea bine ce se întâmplă când o fermă lucrează la capacitate și este blocată, interdicție totală de mișcare a populației porcine.

Ministrul Adrian Oros: Sigur, în calitatea mea de medic veterinar cunosc problema, iar o să considerați că încerc să mă eschivez, dar este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) care nu este subordonată ministerului, dar cu care colaborăm foarte bine și mai ales pe ceea ce înseamnă problema porcului în România pentru că știm cu toții că, pe lângă pagubele produse de pesta porcină africană care a decimat efectivele și mai ales în fermele mari, profesionale, avem cealaltă problemă, care din când în când ne este semnalată, doar 25-27% din producția de carne acoperă consumul intern. Și atunci, problema aceasta, aș vrea să o discutăm cu toții, și crescătorii mari și crescătorii mici, dar și celelalte autorități. Să o discutăm responsabil. Anul trecut, am încercat să facem un ordin privind biosecuritatea în care să stabilim care sunt măsurile de biosecuritate care trebuiesc respectate de orice crescător de porci, că este mic, că este mare, că este gospodărie țărănească sau că este o fermă mare.

Pentru că această pandemie este la fel ca și Covid 19. Dacă nu respectăm niște reguli dure care, chiar dacă sunt neplăcute, sunt eficiente, nu vom scăpa niciodată de această pestă porcină africană. Și aici, sigur că Ministerul Agriculturii are scopul de a ajuta și de a veni cu măsuri de sprijin pentru cei care cresc animale. Și am alocat și-n următorii doi ani, pe investiții, 300 de milioane de euro pentru zootehnie și ne-am gândit, în primul rând, la sectorul de reproducție porc și pasăre.

ministru pazuric porci_b

Iosif Pazuric (stânga), ministrul agriculturii Adrian Oros (dreapta).

Dar celelalte instituții, ca să aibă succes investițiile pe care dumneavoastră le faceți și noi le sprijinim, prin Ministerul Agriculturii, trebuie să vină și să vă apere, în primul rând, de cei care nerespectând legea, că sunt crescători, că sunt samsari, duc la această răspândire a bolii, să vâneze porcii mistreți care și ei sunt vectori. Și aici, sunt mai multe instituții, vorba aceea, trebuie să facem toți deodată și toți la fel.

Adică, și ANSVSA, și Poliția și cei de la Mediu și noi de la Ministerul Agriculturii, dar noi avem doar pârghii financiar să sprijinim acest lucru, ar trebui să acționăm ca să obținem ceea ce ne dorim. Să scăpăm de pestă sau măcar să o izolăm, pentru că știți mai bine, de această pestă vom scăpa doar dacă apare un vaccin sau, în cel mai bun caz, în câțiva zeci de ani, să reușim să o izolăm. Asta se întâmplă în toată Europa, acolo unde a apărut această pandemie. Dar măcar să reușim să o izolăm, să avem zone libere măcar acolo unde sunt crescătorii mari să reușim să eliberăm zonele astfel încât activitatea să crească.

Modificarea Directivei 60, care reglementează modul de combatere și eradicare a pestei porcine africane, încercăm la Comisia Europeană să o modificăm și să le spunem că atunci când această directivă a apărut erau alte condiții și această directivă a fost construită și măsurile din ea după experiența evoluției pstei porcine africane în Spania. Între timp, în alte părți ale Europei s-a schimbat foarte mult modul de răspândire a acestei pandemii și directiva trebuie modificată. Colegii mei de la ANSVSA iau niște măsuri, care par ilogice, dar pe care Comisia, prin directivă, le impune.

Am făcut chiar zilele trecute o întâlnire cu asociația crescătorilor de porcine, am modificat ordinul privind biosecuritatea și am trimis încă o scrisoare justificativă la Comisie pentru a modifica această directivă și a permite ca în România să avem derogări legate exact de situația în care sunteți dumneavoastră, în care nu aveți focar de pestă porcină în fermă, dar pe o rază de X kilometri există, iar dumneavoastră vă blochează activitatea. Și nu face altceva autoritatea decât să vă țină acolo să așteptați până vine virusul la dumneavoastră. De fapt, asta se întâmplă respctând Directiva 60.

Iosif Pazuric, Nutrientul: Există pierderi financiare colosale, domnule ministru. Pe lângă prețul dezastruos de mic, istoric, 3,5 lei, nu cred că am avut prețul ăsta nici acum 10 ani sau 20 ani, la începutul carierei mele de crescător.

Ministrul Adrian Oros: În condițiile în care furajele anul acesta vor fi mai scumpe.

Iosif Pazuric, Nutrientul SA: Nu! Sunt mai scumpe, porumbul a ajuns peste 1.000 de lei, grâul, la fel, șrotul de soia, peste 600 de dolari. Deci, este un dezastru financiar în toate complexele zootehnice. Solicit și vă rog frumos să încercați să interveniți pentru salvarea acestui sector care acoperă abia 25% din necesarul de consum.

Facem un calcul sumar, dacă e posibil, ce ar însemna să producem în România 10 milioane de porci care ar asigura 80% din necesarul de consum vizavi de consumul de cereale, nu am mai importa materii prime, ar angrena multe alte sectoare de activitate, transport, consum de energie electrică, medicamente, ar fi un plus pentru economia românească și pentru bugetul României. Nu este posibil ca România care are 10 milioane de hectare să aibă 4 milioane de porci produși într-un an și Belgia care nu știu dacă are 3 milioane de hectare, produce 10 milioane de porci.

Ministrul Adrian Oros: Să știți că toate aceste calcule le-am făcut și atunci când am fundamentat bugetul de stat, dar și atunci când am fundamentat această măsură 4.1 pentru care am alocat o sumă consistentă, 300 de milioane de euro pentru zootehnie, chiar dacă colegii din celelalte sectoare, vegetal, legumicol, au spus că este o disproporție. Astea au fost argumentele pe care noi le-am avut, ne-am bazat exact pe aceste calcule și pe aceste analize pe care chiar dumneavoastră acum le-ați pomenit.

Discuția dintre ministrul agriculturii și proprietarul grupului de ferme Nutrientul SA a avut loc în cadrul unui eveniment desfășurat online pe data de 4 februarie 2021, Orașe și comunități. Viziune 2030.

Vizualizat: 1071 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunțul de ultimă oră al ministrului Oros despre plata subvențiilor fermierilor!

Anunțul de ultimă oră al ministrului Oros despre plata subvențiilor fermierilor!

15 iunie 2021 - 22:03

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a spus astăzi în intervenția sa în cadrul Consiliului informal al miniștrilor agriculturii, desfășurat astăzi, 15 iunie, la Lisabona care este poziția României cu privire la acordarea unei plăți redistributive fermelor mici și medii, a sprijinului pentru tinerii fermieri și plafonarea subvențiilor agricole. Ministrul Adrian Oros a subliniat că trebuie să fie stabilită o dimensiune a fermei eligibilă pentru acordarea plății redistributive și a celei pentru tinerii fermieri.

Samsar arestat după ce a înșelat mai mulți crescători de animale! A luat oile și a uitat să le mai plătească!

Samsar arestat după ce a înșelat mai mulți crescători de animale! A luat oile și a uitat să le mai plătească!

15 iunie 2021 - 20:31

Șaban Regep Genghis, reprezentant al unei PFA cu sediul în oraș Hârșova, județul Constanța, a fost arestat preventiv 30 de zile, după ce, anul trecut, i-a lăsat cu ochii în soare pe 17 cetățeni din Bistrița-Năsăud, crescători de animale, cărora le-a cumpărat, chipurile, sute de oi, dar pe care a “uitat” să le mai plătească, scrie Gazeta de Bistrița.

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

15 iunie 2021 - 13:01

Sunt sătul de câte campanii am văzut prin care se cere consumatorului să cumpere produse românești pentru a-i ajuta pe producătorii locali. Și sunt sătul de această permanentă lamentare care sună deseori de parcă cerșim indulgențe. Sunt sătul pentru că, din nou și din nou, confundăm planurile și încurcăm interesele pe care ar trebui să le protejăm și să le promovăm, scrie crescătorul de animale George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-un editorial publicat de Digi 24.

APIA: 28.980 de fermieri români au renunțat la subvențiile APIA în ultimii doi ani, 2020 și 2021!

APIA: 28.980 de fermieri români au renunțat la subvențiile APIA în ultimii doi ani, 2020 și 2021!

15 iunie 2021 - 10:28

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a înregistrat în doi ani, 2020 și 2021, potrivit datelor oficiale, mai puțin cu 28.980 de cereri unice pentru subvențiile din agricultură. În timp ce numărul fermierilor care cer subvențiile APIA a scăzut, a crescut suprafața solicitată la plată.

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

15 iunie 2021 - 09:29

Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția pentru crescătorii de animale trebuie acordată pe producție, spune crescătorul de vaci Radu Teodor, din Rastolt, județul Sălaj. Ce înseamnă subvenționarea hârtiilor? Nimic altceva decât subvenția APIA cea mai mare din zootehnie, sprijinul cuplat, dată pe un certificat de origine, pe o adeverință de la registrul genealogic al rasei, etc. fără a se verifica dacă a și crescut producția în fermele care au încasat banii.

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

15 iunie 2021 - 08:17

Ultimele vești de la Bruxelles! Crește sprijinul acordat tinerilor fermieri, de la un maxim de 70.000 de euro, cât va fi anul acesta, la 100.000 de euro/fermier și se prelungește perioada de acordare a acestui sprijin, de la 5 ani, cât este acum, la 7 ani. Apare și noul fermier care va avea acces mai ușor la fonduri europene, a anunțat acum europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia Agri, Parlamentul European.

Eurodeputat Buda: Obligatoriu, subvenții mai mari pentru fermierii mici! Plata suplimentară!

Eurodeputat Buda: Obligatoriu, subvenții mai mari pentru fermierii mici! Plata suplimentară!

15 iunie 2021 - 07:51

O nouă plată pentru fermierii mici și mijlocii! În negocierile de la Bruxelles pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC), se pune accent pe un sprijin mai mare acordat fermelor mici și mijlocii. Astfel, statelor membre UE li s-a dat de ales, ori alocă 12% din suma prevăzută pentru subvenții fermierilor mici și mijlocii sub forma unei plăți redistributive sau plafonează subvențiile fermierilor mari, iar suma rezultată din plafonare se distribuie fermelor mici și mijlocii.

Crescător de oi: Mai bine șofer decât oier!

Crescător de oi: Mai bine șofer decât oier!

15 iunie 2021 - 07:04

Crescătorul de oi și capre Aurel Tănase din județul Teleorman spune că a fost șofer, dar s-a lăsat de meserie ca să se apuce de creșterea animalelor. Cîștigă însă mult mai puțin. Când era șofer miza în fiecare lună pe un salariu bun, acum supraviețuiește cu familia, dar pentru a supraviețui, muncesc toți membrii familiei în fermă, pentru că altfel nu se poate.

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

14 iunie 2021 - 16:47

Crescătorii de bovine ne întreabă dacă se mai aude ceva de ajutorul Covid la bovine. Proiectul de ordonanță de urgență care instituie acest ajutor a fost publicat pe site-ul MADR în 21 aprilie 2021. Ministrul agriculturii a anunțat săptămâna trecută că speră ca ordonanța să fie aprobată de Guvern în această săptămână.

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

14 iunie 2021 - 11:23

Cuantumurile plăților directe care urmează să fie acordate fermierilor în cadrul schemelor de sprijin și care depășesc 2 000 EUR pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2021 se reduc cu o rată de ajustare de 1,658907 %, precizează Comisia Europeană în Regulamentul (UE) din 11 iunie 2021 de stabilire a ratei de ajustare a plăților directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru anul calendaristic 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răutate...

Răutate...
Particularitatea ochilor feminini constă în faptul că ei sunt capabili să vadă un fir de păr pe sacoul soţului de la cinci metri distanţă, dar nu sunt în stare să vadă uşa garajului de la un metru. Detalii