Am dispus intensificarea controalelor în piețele agroalimentare și magazine pentru că vrem să ne asigurăm că pe mesele românilor ajung alimente de calitate și care respectă standardele de comercializare, a declarat astăzi ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, într-un comunicat transmis Agroinfo.
Inspectorii din cadrul MADR, ANPC și ANAF au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 50.000 lei, în cadrul acțiunilor de control mixte, desfășurate în perioada 14-17 aprilie, ce au vizat verificarea operatorilor economici care comercializează produse agroalimentare specifice sărbătorilor pascale.
„Am dispus intensificarea controalelor în piețele agroalimentare și magazine pentru că vrem să ne asigurăm că pe mesele românilor ajung alimente de calitate și care respectă standardele de comercializare. Prin astfel de acțiuni, îi descurajăm pe cei care vor să profite pe nedrept de această perioadă în care nivelul consumului este mai ridicat și îi protejăm pe producătorii autentici”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu.
În cadrul verificărilor desfășurate la 285 de operatori economici, au fost identificate și sancționate neconformități care au vizat, printre altele, următoarele aspecte:
lipsa înscrierii categoriei de calitate și a originii produselor pe facturile fiscale emise, în baza cărora operatorii economici comercializează en-detail legume și fructe proaspete;
probleme de etichetare la loturi de legume și fructe, lipsa datei recoltării (unele etichete expuse în imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe aveau menționate o altă țară de proveniență/o altă origine decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului și pe documentele fiscale);
file nedatate din carnetul de comercializare cu care s-a aprovizionat marfa;
lipsa menționării produsului expus spre vânzare în carnetul comercializare;
nemarcarea ouălor la comercializare;
lipsa documentelor de proveniență pentru preparatele din carne afumături: ceafă porc, cotlet porc, pulpă afumată, ciolan afumat;
lipsa documentelor de proveniență pentru preparatele din carne: cârnați afumați, ciolan-unghii de porc afumate, pulpă afumată și mușchi afuma
Obiectivul principal al acestor acțiuni de control îl constituie depistarea, sancționarea și eliminarea tuturor abaterilor de la legislația specifică în domeniul producerii, depozitării, transportului și comercializării produselor agroalimentare verificate, provenite din producția autohtonă, import și comerț intraunional, în rețele de comercializare en-detail/cash&carry.