FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Decizie istorică UE!

Publicat: 28 mai 2021 - 15:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Europeană respinge cenzurarea produselor vegetale. Lactatele alternative vegetale pot folosi în denumire termeni precum „lapte”, „unt”, „brânză” și „iaurt”. Decizia instituțiilor UE recunoaște nevoia creșterii alimentației sustenabile prin produse vegetale, anunță un comunicat transmis pentru Agroinfo de către Free Comm.

Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană au respins Amendamentul 171, o reglementare alimentară ostilă mediului, considerată ca fiind un atac asupra sustenabilității, de către aproape jumătate de million de consumatori care au semnat o petiție lansată de ProVeg Internațional. Demersurilor ProVeg s-au alăturat ONG-uri importante, inclusiv Greenpeace, WWF și Greta Thunberg, companii producătoare de alimente pe bază de plante precum Upfield, Oatly, Nestle și Alpro. Acestea s-au angajat într-o luptă pentru sustenabilitate și împotriva cenzurii produselor alternative lactate pe bază de plante.

Decizia reflectă consensul științific susținut public de IPCC, FAO, OMS și Comisia EAT-Lancet, ale căror recomandări sunt unanime cu privire la necesitatea urgentă de a trece la diete pe bază de plante.

„Aceasta este o victorie a bunului simț. Cetățenii, industria și experții s-au exprimat și UE a ascultat. Ar fi absurd să se cenzureze produsele pe bază de plante și în același timp să li se spună consumatorilor să treacă la o dietă pe bază de plante. Imaginați-vă cenzurarea mașinilor electrice sau a hârtiei reciclate. Salutăm claritatea de viziune a UE manifestată în condiții de presiune imensă din partea unor interese nesăbuite asupra mediului, a declarat Jasmijn de Boo, vicepreședinte, ProVeg International.

Într-un punct de cotitură pentru o alimentație sănătoasă și sustenabilă în Europa, Amendamentul 171 - proiectul legislativ avansat de către Comisia AGRI a Parlamentului European și care urmărea să impună noi restricții severe asupra alimentelor pe bază de plante - a fost abandonat prin trialogul UE. Pactul Ecologic European (The European Grean Deal), și ghidul său de aplicare a sustenabilității alimentare De la Fermă la furculiță, reprezintă prioritățile climatice progresiste ale Europei. Cu toate acestea, Amendamentul 171 a contrazis în mod direct obiectivele europene pentru sustenabilitate, facilitând un lobby irațional împotriva mediului din partea industriilor de carne și lactate.

decizie-ue-vegetale_b

„Există un consens larg între autoritățile alimentare, de dietă și nutrițe și organizațiile internaționale, atât din motive de sănătate, cât și de mediu, alimentația noastră ar trebui să includă din ce în ce mai multe produse pe bază de plante și din ce în ce mai puține produse animale”, a declarat reprezentantul Confederației Consumatorilor și Utilizatorilor.

„Este rușinos că acest amendament a ajuns să fie discutat, în primul rând.  În acest moment, nu putem recupera timpul prețios pierdut încercând să găsim un compromis cu privire la acest amendament fără sens, dar putem fi foarte multumiți că negociatorii și-au revenit în cele din urmă și au decis să renunțe. Industria produselor pe bază de plante joacă un rol vital în sustenabilitatea mediului, sănătății umane și bunăstării animalelor, iar UE trebuie să-i susțină creșterea, nu să o oprească”,  a afirmat europarlamentarul Francisco Guerreiro.

Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul de Miniștri au început negocierile trialogului, care acoperă subiecte din cadrul Organizării Comune a Piețelor Produselor Agricole (OCP), la 21 aprilie. Negocierile legate de Politica Agricolă Comună și OCP au început în noiembrie 2020, amendamentul 171 fiind anunțat la scurt timp după angajamentul public de a reduce emisiile gazelor cu efect de seră cu 55% până în 2030. Amendamentul nu a fost supus procesului normal de control public printr-o evaluare a impactului sau consultării deschise, ceea ce a determinat nemulțumirea din partea consumatorilor și a industriei produselor vegetale. Amendamentul ar fi afectat doar acest sector.

Condamnat pe scară largă la începutul deciziei, amendamentul a fost atacat de un grup extins și divers de părți interesate, inclusiv de:
456.000 de consumatori, printr-o petiție publică inițiată de ProVeg, Upfield și Oatly și susținută de alte 96 de organizații.
21 de ONG-uri, inclusiv WWF și Greenpeace, printr-o scrisoare deschisă.

Reprezentanți din industria produselor lactate, inclusiv directorul executiv al Berglandmilch, cea mai mare cooperativă austriacă de produse lactate - cu peste 11.000 de membri - într-o declarație dată presei.
CECU (Confederația Consumatorilor și Utilizatorilor).
O scrisoare semnată de 34 de deputați în Parlamentul European.
Organizația Europeană a Consumatorilor (OEC), care a scris deputaților europeni să organizeze o campanie împotriva amendamentului de anul trecut, deoarece nu au văzut nicio justificare pentru a introduce o astfel de legislație.
Un grup intersectorial de 94 de companii alimentare și ONG-uri, printr-o scrisoare publică.
Greta Thunberg, militantă pentru mediu.
Dr. Melanie Joy, care a cerut Comisiei Europene și statelor membre să respingă Amendamentul 171 și să oprească cenzura produselor pe bază de plante.

Acum, Uniunea Europeană  a refuzat să susțină o politică anticoncurențială și imprudentă din punct de vedere al mediului, care ar introduce o serie de noi restricții la alternativele lactate pe bază de plante (deja cea mai limitată categorie de alimente din UE).
„În calitate de membru fondator al Alianței Europene pentru alimente pe bază de plante, abordarea legislației anticoncurențiale a fost întotdeauna prioritatea agendei noastre. În ultimele luni, Upfield a fost un adversar vocal al Amendamentului 171, iar decizia de astăzi de a-l respinge este un câștig pentru industria alimentară de origine vegetală și pentru toți acei oameni care au semnat petiția și și-au manifestat sprijinul”, a declarat dr. Jeanette Fielding, Chief Corporate Affairs and Communications Officer, Upfield. „Dar bătălia nu este câștigată. Dreptatea pentru consumatori și pentru planeta noastră se va realiza numai atunci când alimentele pe bază de plante primesc un tratament echitabil legal față de alimentele de origine animală.”

Implicațiile Amendamentului 171 ar fi presupus interzicerea următoarelor aspecte:
Folosirea pentru laptele vegetal a formatelor de ambalare cunoscute, cum ar fi cutia de carton, sau blocarea pachetelor de margarină pe bază de plante.
Prezentările vizuale ale alimentelor pe bază de plante, dacă ar putea fi considerate că „evocă” sau „imită” lactatele - de exemplu, o imagine a unui vârtej lăptos pe un pachet de băutură de ovăz.
Afirmațiile științifice care compară alimentele pe bază de plante cu produsele lactate, de exemplu, „jumătate din emisiile de carbon rezultate din producția untului din lapte”, în toate comunicăriile, inclusiv în mediile digitale și sociale.
Informații esențiale despre alergeni, cum ar fi „nu conține lapte;”
Termeni descriptivi utili, cum ar fi „cremos”, „untos”, „utilizare ca smântână de gătit” sau „alternativă vegană la iaurt”.
„Salutăm decizia de respingere a Amendamentului 171. Este esențial și critic din punct de vedere al timpului să ne concentrăm pe a grăbi îndepărtarea obstacolelor legale care împiedică trecerea către un sistem alimentar sustenabil, și nu să introducem alte bariere. Știința arată cât de importantă este trecerea la o alimentație vegetală pentru a adresa provocările legate de schimbările climatice și sănătate publică. Având în vedere că avem doar nouă ani pentru a îndeplini obiectivele acordului de la Paris, cu toții trebuie să ne concentrăm asupra modului în care putem accelera schimbarea și facilita consumatorilor alegerea opțiunilor pe bază de plante”, a declarat Cecilia McAleavey, Director Public Affairs and Sustainable eating, Oatly.
„Europa a decis. Criza climatică este principala sa prioritate și nu va permite o politică anticoncurențială, imprudentă față de mediu, introducând o serie de noi restricții la alternativele vegetale la produsele lactate, (deja cea mai restricționată categorie de alimente din UE). Amendamentul 171 ar fi creat un precedent periculos, dar Europa a trimis un mesaj clar lumii și a ales planeta în locul politicii”, a declarat Jasmijn de Boo, Vicepreședinte, ProVeg International.

Despre ProVeg International
ProVeg este o organizație internațională de conștientizare asupra alimentelor și care lucrează pentru a transforma sistemul alimentar global prin înlocuirea produselor convenționale de origine animală cu alternative vegetale și de cultură. ProVeg colaborează cu organisme de decizie internaționale, guverne, producători de alimente, investitori, mass-media și publicul larg pentru a ajuta tranziția mondială către o societate și o economie care sunt mai puțin dependente de agricultura animală și mai durabile pentru oameni, animale și planetă. ProVeg are statutul de observator permanent la UNFCCC, este acreditat pentru UNEA și a primit Premiul Momentul pentru Schimbare al Națiunilor Unite. www.proveg.com.

Despre Upfield
Misiunea Upfield este de a face oamenii mai sănătoși și mai fericiți cu alimente vegetale gustoase, care sunt mai bune pentru planeta noastră. Companie globală producătoare de produse pe bază de plante, Upfield este cel mai mare producător de creme tartinabile și brânzeturi pe bază de plante, cu peste 100 de mărci, inclusiv branduri cunoscute precum Flora, Rama, Blue Band, Proactiv, Becel, I Can’t Believe It's Not Butter, Country Crock și Violife. Cu sediul central în Amsterdam, Upfield își face produsele disponibile în peste 95 de țări și deține 15 fabrici în întreaga lume. Compania are peste 4200 de persoane asociate. Începând cu 1871, s-a manifestat drept autoritate în categoria creme tartinabile, ceea ce ii oferă experiență, know-how și inspirație de neegalat. Upfield este dedicată să aibă rolul central în această nouă eră și să ofere produse mai sănătoase și de calitate superioară, care au un gust excelent și care contribuie la misiunea de a crea un „viitor mai bun pe bază de plante”.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.Upfield.com.

Vizualizat: 1763 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

23 septembrie 2021 - 21:02

Cornel Păduraru a transmis o scrisoare la redacția Agroinfo. Cititorul nostru spune că subvențiile APIA din zootehnie nu mai trebuie plătite la toți crescătorii. Doar celor care furnizează produse precum carne, lapte, brânză către centrele de prelucrare și celor care fac parte din asociații de producători.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

23 septembrie 2021 - 09:21

Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

23 septembrie 2021 - 07:12

Un nou Regulament UE publicat în Jurnalul oficial UE pe 22 septembrie 2021 instituie obligativitatea crescătorilor de animale ale căror ferme sunt în sistem ecologic de a ține registre detaliate privind regimul alimentar al animalelor, perioadele de pășunat, tratamentele veterinare, originea animalelor, intrarea în exploatație sau ieșirea din exploatație.

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

23 septembrie 2021 - 06:21

Un nou Regulament european, REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1691 AL COMISIEI de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la ținerea de registre aplicabile operatorilor din sectorul producției ecologice obligă apicultorii să țină registre cu operațiunile efectuate în stupi și o hartă a zonelor utilizate.

Crescător de animale: Am renunțat la oi! Capra este vaca omului sărac!

Crescător de animale: Am renunțat la oi! Capra este vaca omului sărac!

22 septembrie 2021 - 20:33

Un crescător de animale din județul Teleorman a renunțat la ovine, iar acum crește peste 300 de capre. Rasă autohtonă, Carpatina românească. Capra este vaca omului sărac, spune crescătorul. Din turma de capre reușește să-și întrețină familia. Chiar dacă sunt multe necazuri în zootehnia din România, iar subvențiile sunt puține și sumele mici, Tonel Roșu nu se vaietă.

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

22 septembrie 2021 - 18:35

Eveniment! A XXIV-a ediție a Târgului Național AgriCultura își va deschide porțile pe 30 septembrie.

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

22 septembrie 2021 - 16:19

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat, pe pagina oficială de internet www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole, mai precis prin submăsura 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Cuantumul ajutorului este de la 600.000 euro/proiect la 1,5 milioane euro/proiect.

Șef APIA: Banii în conturile crescătorilor! Subvențiile APIA 140,37 lei/cap bovină și 541,87 lei/tona de lapte!

Șef APIA: Banii în conturile crescătorilor! Subvențiile APIA 140,37 lei/cap bovină și 541,87 lei/tona de lapte!

22 septembrie 2021 - 07:38

În cel mai scurt timp, banii intră în conturile crescătorilor de animale, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Caraș-Severin, Dumitru Stepanescu. Este vorba de cele două ajutoare Covid 19, pentru acest an, pentru crescătorii care dețin minim 3 capete bovine.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. „Până la urmă, am comparat mai multe modele de tractoare cu acelaşi număr de cai putere iar concluzia a fost că cea mai bună soluţie pentru mine este acest Zetor. M-a interesat nu doar preţul de achiziţie, ci şi cât m-ar costa întreţinerea tractorului. Serviciile after-sales sunt foarte importante”, îmi spunea fermierul.

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii