ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Decizie istorică UE!

Publicat: 28 mai 2021 - 15:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Europeană respinge cenzurarea produselor vegetale. Lactatele alternative vegetale pot folosi în denumire termeni precum „lapte”, „unt”, „brânză” și „iaurt”. Decizia instituțiilor UE recunoaște nevoia creșterii alimentației sustenabile prin produse vegetale, anunță un comunicat transmis pentru Agroinfo de către Free Comm.

Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană au respins Amendamentul 171, o reglementare alimentară ostilă mediului, considerată ca fiind un atac asupra sustenabilității, de către aproape jumătate de million de consumatori care au semnat o petiție lansată de ProVeg Internațional. Demersurilor ProVeg s-au alăturat ONG-uri importante, inclusiv Greenpeace, WWF și Greta Thunberg, companii producătoare de alimente pe bază de plante precum Upfield, Oatly, Nestle și Alpro. Acestea s-au angajat într-o luptă pentru sustenabilitate și împotriva cenzurii produselor alternative lactate pe bază de plante.

Decizia reflectă consensul științific susținut public de IPCC, FAO, OMS și Comisia EAT-Lancet, ale căror recomandări sunt unanime cu privire la necesitatea urgentă de a trece la diete pe bază de plante.

„Aceasta este o victorie a bunului simț. Cetățenii, industria și experții s-au exprimat și UE a ascultat. Ar fi absurd să se cenzureze produsele pe bază de plante și în același timp să li se spună consumatorilor să treacă la o dietă pe bază de plante. Imaginați-vă cenzurarea mașinilor electrice sau a hârtiei reciclate. Salutăm claritatea de viziune a UE manifestată în condiții de presiune imensă din partea unor interese nesăbuite asupra mediului, a declarat Jasmijn de Boo, vicepreședinte, ProVeg International.

Într-un punct de cotitură pentru o alimentație sănătoasă și sustenabilă în Europa, Amendamentul 171 - proiectul legislativ avansat de către Comisia AGRI a Parlamentului European și care urmărea să impună noi restricții severe asupra alimentelor pe bază de plante - a fost abandonat prin trialogul UE. Pactul Ecologic European (The European Grean Deal), și ghidul său de aplicare a sustenabilității alimentare De la Fermă la furculiță, reprezintă prioritățile climatice progresiste ale Europei. Cu toate acestea, Amendamentul 171 a contrazis în mod direct obiectivele europene pentru sustenabilitate, facilitând un lobby irațional împotriva mediului din partea industriilor de carne și lactate.

decizie-ue-vegetale_b

„Există un consens larg între autoritățile alimentare, de dietă și nutrițe și organizațiile internaționale, atât din motive de sănătate, cât și de mediu, alimentația noastră ar trebui să includă din ce în ce mai multe produse pe bază de plante și din ce în ce mai puține produse animale”, a declarat reprezentantul Confederației Consumatorilor și Utilizatorilor.

„Este rușinos că acest amendament a ajuns să fie discutat, în primul rând.  În acest moment, nu putem recupera timpul prețios pierdut încercând să găsim un compromis cu privire la acest amendament fără sens, dar putem fi foarte multumiți că negociatorii și-au revenit în cele din urmă și au decis să renunțe. Industria produselor pe bază de plante joacă un rol vital în sustenabilitatea mediului, sănătății umane și bunăstării animalelor, iar UE trebuie să-i susțină creșterea, nu să o oprească”,  a afirmat europarlamentarul Francisco Guerreiro.

Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul de Miniștri au început negocierile trialogului, care acoperă subiecte din cadrul Organizării Comune a Piețelor Produselor Agricole (OCP), la 21 aprilie. Negocierile legate de Politica Agricolă Comună și OCP au început în noiembrie 2020, amendamentul 171 fiind anunțat la scurt timp după angajamentul public de a reduce emisiile gazelor cu efect de seră cu 55% până în 2030. Amendamentul nu a fost supus procesului normal de control public printr-o evaluare a impactului sau consultării deschise, ceea ce a determinat nemulțumirea din partea consumatorilor și a industriei produselor vegetale. Amendamentul ar fi afectat doar acest sector.

Condamnat pe scară largă la începutul deciziei, amendamentul a fost atacat de un grup extins și divers de părți interesate, inclusiv de:
456.000 de consumatori, printr-o petiție publică inițiată de ProVeg, Upfield și Oatly și susținută de alte 96 de organizații.
21 de ONG-uri, inclusiv WWF și Greenpeace, printr-o scrisoare deschisă.

Reprezentanți din industria produselor lactate, inclusiv directorul executiv al Berglandmilch, cea mai mare cooperativă austriacă de produse lactate - cu peste 11.000 de membri - într-o declarație dată presei.
CECU (Confederația Consumatorilor și Utilizatorilor).
O scrisoare semnată de 34 de deputați în Parlamentul European.
Organizația Europeană a Consumatorilor (OEC), care a scris deputaților europeni să organizeze o campanie împotriva amendamentului de anul trecut, deoarece nu au văzut nicio justificare pentru a introduce o astfel de legislație.
Un grup intersectorial de 94 de companii alimentare și ONG-uri, printr-o scrisoare publică.
Greta Thunberg, militantă pentru mediu.
Dr. Melanie Joy, care a cerut Comisiei Europene și statelor membre să respingă Amendamentul 171 și să oprească cenzura produselor pe bază de plante.

Acum, Uniunea Europeană  a refuzat să susțină o politică anticoncurențială și imprudentă din punct de vedere al mediului, care ar introduce o serie de noi restricții la alternativele lactate pe bază de plante (deja cea mai limitată categorie de alimente din UE).
„În calitate de membru fondator al Alianței Europene pentru alimente pe bază de plante, abordarea legislației anticoncurențiale a fost întotdeauna prioritatea agendei noastre. În ultimele luni, Upfield a fost un adversar vocal al Amendamentului 171, iar decizia de astăzi de a-l respinge este un câștig pentru industria alimentară de origine vegetală și pentru toți acei oameni care au semnat petiția și și-au manifestat sprijinul”, a declarat dr. Jeanette Fielding, Chief Corporate Affairs and Communications Officer, Upfield. „Dar bătălia nu este câștigată. Dreptatea pentru consumatori și pentru planeta noastră se va realiza numai atunci când alimentele pe bază de plante primesc un tratament echitabil legal față de alimentele de origine animală.”

Implicațiile Amendamentului 171 ar fi presupus interzicerea următoarelor aspecte:
Folosirea pentru laptele vegetal a formatelor de ambalare cunoscute, cum ar fi cutia de carton, sau blocarea pachetelor de margarină pe bază de plante.
Prezentările vizuale ale alimentelor pe bază de plante, dacă ar putea fi considerate că „evocă” sau „imită” lactatele - de exemplu, o imagine a unui vârtej lăptos pe un pachet de băutură de ovăz.
Afirmațiile științifice care compară alimentele pe bază de plante cu produsele lactate, de exemplu, „jumătate din emisiile de carbon rezultate din producția untului din lapte”, în toate comunicăriile, inclusiv în mediile digitale și sociale.
Informații esențiale despre alergeni, cum ar fi „nu conține lapte;”
Termeni descriptivi utili, cum ar fi „cremos”, „untos”, „utilizare ca smântână de gătit” sau „alternativă vegană la iaurt”.
„Salutăm decizia de respingere a Amendamentului 171. Este esențial și critic din punct de vedere al timpului să ne concentrăm pe a grăbi îndepărtarea obstacolelor legale care împiedică trecerea către un sistem alimentar sustenabil, și nu să introducem alte bariere. Știința arată cât de importantă este trecerea la o alimentație vegetală pentru a adresa provocările legate de schimbările climatice și sănătate publică. Având în vedere că avem doar nouă ani pentru a îndeplini obiectivele acordului de la Paris, cu toții trebuie să ne concentrăm asupra modului în care putem accelera schimbarea și facilita consumatorilor alegerea opțiunilor pe bază de plante”, a declarat Cecilia McAleavey, Director Public Affairs and Sustainable eating, Oatly.
„Europa a decis. Criza climatică este principala sa prioritate și nu va permite o politică anticoncurențială, imprudentă față de mediu, introducând o serie de noi restricții la alternativele vegetale la produsele lactate, (deja cea mai restricționată categorie de alimente din UE). Amendamentul 171 ar fi creat un precedent periculos, dar Europa a trimis un mesaj clar lumii și a ales planeta în locul politicii”, a declarat Jasmijn de Boo, Vicepreședinte, ProVeg International.

Despre ProVeg International
ProVeg este o organizație internațională de conștientizare asupra alimentelor și care lucrează pentru a transforma sistemul alimentar global prin înlocuirea produselor convenționale de origine animală cu alternative vegetale și de cultură. ProVeg colaborează cu organisme de decizie internaționale, guverne, producători de alimente, investitori, mass-media și publicul larg pentru a ajuta tranziția mondială către o societate și o economie care sunt mai puțin dependente de agricultura animală și mai durabile pentru oameni, animale și planetă. ProVeg are statutul de observator permanent la UNFCCC, este acreditat pentru UNEA și a primit Premiul Momentul pentru Schimbare al Națiunilor Unite. www.proveg.com.

Despre Upfield
Misiunea Upfield este de a face oamenii mai sănătoși și mai fericiți cu alimente vegetale gustoase, care sunt mai bune pentru planeta noastră. Companie globală producătoare de produse pe bază de plante, Upfield este cel mai mare producător de creme tartinabile și brânzeturi pe bază de plante, cu peste 100 de mărci, inclusiv branduri cunoscute precum Flora, Rama, Blue Band, Proactiv, Becel, I Can’t Believe It's Not Butter, Country Crock și Violife. Cu sediul central în Amsterdam, Upfield își face produsele disponibile în peste 95 de țări și deține 15 fabrici în întreaga lume. Compania are peste 4200 de persoane asociate. Începând cu 1871, s-a manifestat drept autoritate în categoria creme tartinabile, ceea ce ii oferă experiență, know-how și inspirație de neegalat. Upfield este dedicată să aibă rolul central în această nouă eră și să ofere produse mai sănătoase și de calitate superioară, care au un gust excelent și care contribuie la misiunea de a crea un „viitor mai bun pe bază de plante”.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.Upfield.com.

Vizualizat: 1892 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Subvenția APIA pe viață! Termen anunțat ACUM de APIA!

Subvenția APIA pe viață! Termen anunțat ACUM de APIA!

19 mai 2022 - 09:10

Pentru obținerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2021, reamintim rentierilor agricoli ca se pot prezenta, până la data de 31 august 2022, personal ori prin mandatar/curator/tutore, la oricare Centru județean al APIA, respectiv la cel al Municipiului Bucureşti, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Crescătorii de oi și capre au aruncat tone de lapte și au aprins baloți de fân!

Crescătorii de oi și capre au aruncat tone de lapte și au aprins baloți de fân!

19 mai 2022 - 07:16

În semn de protest faţă de preţurile ridicate şi problemele lor de producţie, crescătorii de oi și capre din Cipru au aruncat miercuri tone de lapte şi au aprins baloţi de fân în faţa palatului prezidenţial din capitala Nicosia, notează Reuters.

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Krone Highland – chemarea muntelui

Krone Highland – chemarea muntelui

Pentru a ajunge pe vârful muntelui ai nevoie de forță, rezistență și uneltele potrivite. Cu echipamentul potrivit poți cuceri orice munte. 

Seria Highland KRONE este perfectă pentru toți „alpiniştii”: cositoarea EasyCut F Highland, grebla răvășitoare Vendro Highland și grebla rotativă Swadro S Highland.

Pentru mai multe informații despre seria KRONE Highland pentru condiții alpine contactați dealerii KRONE:

MUNAX – 0732970219

Vest Tract  - 0748095848

Agrowest – 0744324001

Green Expert - 0744631795

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii