Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Decizie IMPORTANTĂ Guvern pentru plata subvențiilor APIA ale fermierilor, crescătorilor animale!

Publicat: 04 mai 2023 - 08:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri seara, la Agricultura la raport, că termenul pentru depunerea cererilor unice de plată subvenții agricole pentru acest an este prelungit de la 15 mai la 31 mai 2023, fără penalități. Hotărârea de Guvern este pe circuitul de avizare și va fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare, a spus șeful APIA.

"Campania de depunere a cererilor unice de plată a debutat greoi, pentru că sunt și noutăți, suntem într-o nouă politică agricolă comună, primul an de punere în aplicare a programului național strategic, noutate și pentru noi, ca și salariați, și pentru fermieri, cu toate că s-au făcut campanii de informare intense, salariații agenției, în toate unitățile administrativ teritoriale ale țării s-au făcut campanii, plus această campanie a noastră a fost dublată de acea caravană de informare pe care a organizat-o Ministerul Agriculturii, dar a debutat, iar în momentul de față avem peste 460 de mii de cereri care au fost depuse, la suprafață ne apropiem undeva la 3,5 milioane hectare. La fel și pentru zootehnie.

ajutor-oi-vite_b

Ca o noutate, termenul limită fără penalități e data de 15 mai, dar având în vedere că este primul an de aplicare a Programului Național Strategic, muncă destul de dificilă atât pentru fermieri, cât și pentru salariați, am luat hotărârea să prelungim termenul de depunere a acestor cereri. Împreună cu ministerul am luat această hotârîre, astfel că termenul limită de depunere va fi data de 31 mai 2023 inclusiv, deci încă două săptămâni, fără penalități, tocmai pentru a veni în sprijinul atât a fermierilor, cât și a salariaților, că erau stresați că nu o să facă față. Iată că am reușit să facem acest lucru. Și urmează, este o hotărîre de Guvern care este pe circuitul de avizare, va fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare și cu aceasta suntem în linie dreaptă. Doar acest termen l-am prelungit fără penalități și cu penalități rămâne data de 9 iunie, după 9 iunie nu se mai acceptă cereri.

De ce nu am mai prelungit și după data de 9 iunie? Pentru că deja atunci se produceau decalaje în ceea ce privește etapele următoare, de verificare a cererilor, stabilirea eșantionului de control, controlul efectiv în teren, pentru că toate lucrurile trebuie să le facem în așa fel încât să le putem închide în data de 30 septembrie, iar cu 16 octombrie să demarăm avansul anului 2023. Pentru că și anul acesta noi avem alocat doar din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), primii bani din noul PNS, 1,897 miliarde euro, doar pentru plățile directe, la care se adaugă 400-500 milioane de euro din schemele de plată pe care le gestionăm, din măsurile pe care le gestionăm de la colegii noștri de la AFIR, plus bugetul național, deci, sunt sume consistente pe care noi trebuie să le acordăm și-n acest an," a declarat șeful APIA, miercuri seara, la Agricultura la raport. 

Noul termen fără penalități depunere cereri unice APIA este 31 mai 2023, inclusiv!

Vizualizat: 5045 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii