Comisia Europeană a publicat, pe 12 februarie 2024, decizia finală privind derogarea de la aplicarea standardelor GAEC 8 - teren pârloagă în anul 2024. Ce variante au fermierii români pentru acest an!
Regulamentul nr. (EU) 2024/587 prin care Comisia Europeană aprobă derogarea de la Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește aplicarea standardului pentru bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (standardul GAEC 8), eligibilitatea cheltuielilor pentru contribuția din bugetul FEGA și normele privind modificări ale planurilor strategice ale PAC asupra anumitor eco-scheme pentru anul de cerere 2024 a fost publicat în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene din 12 februarie 2024 și este în vigoare din 13 februarie 2024.
Noul Regulament european stabilește trei variante pentru aplicarea GAEC 8 în 2024 și lasă alegerea la nivelul fiecărui stat UE:
(1) Prin derogare de la prima cerință din standardul privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC) 8, statele membre pot decide ca, pentru anul de cerere 2024, fermierii și alți beneficiari care fac obiectul standardului respectiv să poată îndeplini prima cerință din standardul respectiv prin alocarea unei ponderi minime de cel puțin 4 % din terenul arabil la nivel de fermă:
Culturile intermediare și culturile fixatoare de azot se cultivă fără utilizarea produselor de protecție a plantelor (PPP).
Statele membre utilizează un factor de ponderare de 1 pentru culturile intermediare.
Deciziile luate de statele membre UE în vederea aplicării unei dintre cele trei variante pentru GAEC 8 se aplică de la 1 ianuarie 2024 și trebuie comunicate Comisiei în termen de 15 zile începând din 13 februarie 2024, fără a avea nevoie de aprobare suplimentară din partea Comisiei.
Noul Regulament UE stabilește și ce se întâmplă în cazul eco-schemelor corelate cu prima cerință a GAEC 8.
Detalii aici:
Decizia CE pentru GAEC 8 în 2024 este ÎN VIGOARE: Precizări privind plata eco-schemelor
Propunerea anterioară a Comisiei a fost înlocuirea a 4% pârloagă cu 7% din teren cultivat cu culturi fixatoare de azot, fără pesticide sau 7% cu factor de ponderare 0,33 culturi secundare, altele decât leguminoase, tot fără pesticide.
Vezi calculele realizate de fermierii români membri ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare pentru propunerile inițiale ale Comisiei privind derogarea GAEC 8 în 2024:
Propunerea Comisiei Europene pentru GAEC 8, MAI PĂGUBOASĂ DECÂT PÂRLOAGA? Ce spun FERMIERII ROMÂNI?