Adama
Vinasa Rompak

DECIZIE FINALĂ Comisia Europeană derogare GAEC 8 în 2024: Trei variante pentru fermieri!

Publicat: 13 februarie 2024 - 13:28
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a publicat, pe 12 februarie 2024, decizia finală privind derogarea de la aplicarea standardelor GAEC 8 - teren pârloagă în anul 2024. Ce variante au fermierii români pentru acest an!

Regulamentul nr. (EU) 2024/587 prin care Comisia Europeană aprobă derogarea de la Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește aplicarea standardului pentru bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (standardul GAEC 8), eligibilitatea cheltuielilor pentru contribuția din bugetul FEGA și normele privind modificări ale planurilor strategice ale PAC asupra anumitor eco-scheme pentru anul de cerere 2024 a fost publicat în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene din 12 februarie 2024 și este în vigoare din 13 februarie 2024.

Noul Regulament european stabilește trei variante pentru aplicarea GAEC 8 în 2024 și lasă alegerea la nivelul fiecărui stat UE:

(1) Prin derogare de la prima cerință din standardul privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC) 8, statele membre pot decide ca, pentru anul de cerere 2024, fermierii și alți beneficiari care fac obiectul standardului respectiv să poată îndeplini prima cerință din standardul respectiv prin alocarea unei ponderi minime de cel puțin 4 % din terenul arabil la nivel de fermă:

  • zonelor și elementelor neproductive, inclusiv terenurilor lăsate în pârloagă; și/sau
  • culturilor fixatoare de azot; și/sau
  • culturilor intermediare.

Culturile intermediare și culturile fixatoare de azot se cultivă fără utilizarea produselor de protecție a plantelor (PPP).

Statele membre utilizează un factor de ponderare de 1 pentru culturile intermediare.

Deciziile luate de statele membre UE în vederea aplicării unei dintre cele trei variante pentru GAEC 8 se aplică de la 1 ianuarie 2024 și trebuie comunicate Comisiei în termen de 15 zile începând din 13 februarie 2024, fără a avea nevoie de aprobare suplimentară din partea Comisiei.

Noul Regulament UE stabilește și ce se întâmplă în cazul eco-schemelor corelate cu prima cerință a GAEC 8.

Detalii aici:

Decizia CE pentru GAEC 8 în 2024 este ÎN VIGOARE: Precizări privind plata eco-schemelor

Propunerea anterioară a Comisiei a fost înlocuirea a 4% pârloagă cu 7% din teren cultivat cu culturi fixatoare de azot, fără pesticide sau 7% cu factor de ponderare 0,33 culturi secundare, altele decât leguminoase, tot fără pesticide.

Vezi calculele realizate de fermierii români membri ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare pentru propunerile inițiale ale Comisiei privind derogarea GAEC 8 în 2024:

Propunerea Comisiei Europene pentru GAEC 8, MAI PĂGUBOASĂ DECÂT PÂRLOAGA? Ce spun FERMIERII ROMÂNI?

Vizualizat: 5294 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Mitros
|
02. 14, 2024. Wednesday 01:01
Ce derogare o fi și asta !??
Din lac în puț!
Mai puțin ai ieși în pierdere să lași pârloagă terenul decât să îl cultivi cu o planta de cultură și pe care să nu o poți trata de dăunători, boli sau să folosești erbicid ,etc.
S- a inventat vreo plantă fixatoare de azot atmosferic care să nu aibă dăunători, boli fungice sau să își elimine singură buruienile și nu s- a aflat până acum ?!!!
Bătaie de joc mai mare ca asta nici că se putea!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii