Decizia Comisiei Europene pentru stabilirea unui calendar strict pentru controalele vizând domeniile prioritare pentru fiecare dintre cei cinci ani ai programului multianual de controale, 2021-2025, și a obiectivelor verificărilor care vizează atât fermele de animale, transportul animalelor vii, dar și fermele vegetale a fost publicată în Jurnalul Oficial UE la data de 13 octombrie 2022.
Potrivit documentului, experții Comisiei sunt obligați să efectueze controale, inclusiv verificări la fața locului și analize documentare pentru fiecare dintre domeniile prioritare din toate statele membre UE.
Obiectivele controalelor experților CE pentru fermele de animale
"Hrana pentru animale și siguranța hranei pentru animale:
Să verifice respectarea de către statele membre a legislației aplicabile a Uniunii care reglementează igiena hranei pentru animale (cu un accent deosebit pe igiena hranei pentru animale, aprobarea și înregistrarea unităților, contaminanții, trasabilitatea și etichetarea), precum și punerea în aplicare a controalelor oficiale aferente.
Să verifice respectarea de către statele membre a cerințelor juridice ale Uniunii care reglementează producția de hrană medicamentată pentru animale, aplicabilă din ianuarie 2022.
Să verifice respectarea de către statele membre a legislației aplicabile a Uniunii care reglementează manipularea, utilizarea și eliminarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate generate în Uniune sau introduse pe piața Uniunii, precum și punerea în aplicare a controalelor oficiale aferente, cu un accent deosebit pe sectorul cărnii și pe unitățile de prelucrare.
Sănătatea animalelor:
Să verifice respectarea de către statele membre a legislației aplicabile a Uniunii care reglementează combaterea principalelor boli active ale animalelor, cum ar fi pesta porcină africană și gripa aviară înalt patogenă, precum și punerea în aplicare a controalelor oficiale aferente.
Să verifice capacitatea statelor membre de a depista, monitoriza și stăpâni zoonozele nealimentare relevante (de exemplu rabia)
Să verifice respectarea de către statele membre a legislației aplicabile a Uniunii care reglementează combaterea bolilor enzootice, cu un accent deosebit pe nivelul de punere în aplicare a și pe eficacitatea programelor veterinare naționale cofinanțate de Comisie, precum și punerea în aplicare a controalelor oficiale aferente (de exemplu tuberculoză, bruceloză)
Să verifice respectarea de către statele membre a legislației aplicabile a Uniunii care reglementează pregătirea pentru a face față apariției unor focare multiple de boli epizootice și punerea în aplicare a controalelor oficiale aferente.
Bunăstarea animalelor:
Să verifice respectarea de către statele membre a legislației aplicabile a Uniunii care reglementează bunăstarea animalelor în timpul transportului, cu un accent deosebit pe animalele care nu sunt apte pentru transport, navele de transport pentru animale vii, vițeii neînțărcați și posturile de control utilizate pentru tranzitul animalelor și punerea în aplicare a controalelor oficiale aferente.
Să verifice respectarea de către statele membre a legislației aplicabile a Uniunii care reglementează bunăstarea animalelor în perioada de creștere și punerea în aplicare a controalelor oficiale aferente.
Să verifice respectarea de către statele membre a legislației aplicabile a Uniunii care reglementează bunăstarea rumegătoarelor și păsărilor de curte la momentul sacrificării și punerea în aplicare a controalelor oficiale aferente," precizează Decizia CE.
Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/1947 a Comisiei de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/1550 prin actualizarea programului multianual de controale pentru perioada 2021-2025 și de stabilire a programului de controale pentru 2023 intră în vigoare din a 20 a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial UE, 13 octombrie 2022.