Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Decizie Comisia Europeană subvenții fermieri!

Publicat: 04 septembrie 2023 - 19:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană nu intenționează să le permită fermierilor derogări suplimentare de la măsurile de mediu pentru încă un an pentru a stimula producția de cereale, potrivit comisarului UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Decizia urmează să fie luată în pofida presiunii în creștere din partea statelor membre.

Pentru a contracara impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, UE a permis anterior derogări temporare de la anumite cerințe de mediu în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), atât în 2022, cât și în 2023. Recent o coaliție de state membre a lansat o campanie pentru ca aceasta să continue până în 2024.

Relaxarea măsurilor ecologice a avut ca scop maximizarea capacității de producție a cerealelor în UE, în contextul temerilor legate de lipsa de cereale după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează EURACTIV.

Concret, acest lucru ar implica extinderea scutirilor temporare de la regula privind rotația culturilor și utilizarea terenurilor necultivate – cu alte cuvinte, suprafețe agricole rezervate pentru biodiversitate – și pentru anul viitor.

Setul de derogări include, de asemenea, norme mai flexibile privind pășunatul pe pajiști permanente și pregătirea solului pentru cultivarea culturilor în perioadele de toamnă și iarnă din 2023 și 2024.

plati-agricultura_b

Este puțin probabil să fie acceptate aceste cereri, potrivit comisarului UE pentru agricultură.

”Comisia nu s-a gândit la extinderea [scutirilor de mediu], deoarece situația s-a schimbat”, le-a spus el europarlamentarilor din Comisia pentru agricultură a Parlamentului European.

El a mai menționat că, având în vedere că derogările anterioare au reprezentat o ”situație excepțională”, Executivul UE ”nu are dreptul să ia o altă decizie de punere în aplicare în acest sens”. Ca atare, o decizie de extindere a scutirilor ar necesita ”o întreagă procedură legislativă”, a explicat el.

”Ar trebui să schimbăm legislația de bază pentru că nu putem lua o altă decizie de implementare. A fost posibil să facem asta doar [atunci]”, a explicat el.

Comisarul a subliniat că decizia inițială a fost luată într-un context diferit, în care exporturile de produse alimentare cheie de la cele două mari țări agricole (Ucraina și Rusia - n.r.) au scăzut vertiginos, iar producția de cereale din UE era de așteptat să fie mai mică din cauza condițiilor meteorologice extreme.

”Unele state membre chiar au introdus o interdicție de export – astăzi situația este total diferită, ne gândim acum la interdicții de import”, a subliniat el, adăugând că UE ”poate că nu ar trebui să-și mărească suprafețele cultivate” din moment ce există un surplus de cereale.

Cu toate acestea, contactat de EURACTIV, un oficial al Comisiei a fost mai ezitant, explicând că Executivul UE încă se gândește dacă să ia sau nu această decizie.

Oficialul a precizat pentru EURACTIV că CE intenționează să ia o decizie la ”începutul toamnei” – deci, în următoarele câteva săptămâni. În acest fel, decizia va veni înainte de însâmânțările de iarnă și de primăvară, permițând un impact maxim, a explicat el.

Oficialul a adăugat că decizia „se bazează în mare măsură” pe estimările de producție, menționând că executivul UE încă nu are suficiente informații de la unele state membre pentru a lua decizia.

Potrivit oficialului, 10 state membre încă nu au reușit să furnizeze Comisiei informații despre producție și rezerve, în ciuda faptului că sunt obligate legal să furnizeze Comisiei date lunare privind stocurile de alimente esențiale și hrană pentru animale.

Dacă va fi confirmată oficial de Executivul de la Bruxelles, decizia de a nu extinde scutirile va fi salutată de grupurile ecologiste care au avertizat în repetate rânduri că, în contextul crizei climatice, UE nu își poate permite să sacrifice mediul pe altarul securității alimentare.

La începutul lunii iunie, peste 100 de organizații ale societății civile au cerut Comisiei să nu permită alte derogări într-o scrisoare deschisă comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Este puțin probabil ca decizia să mulțumească asociația fermierilor UE COPA-COGECA, care a făcut presiuni pentru extinderea derogărilor din cauza impactului acestor condiții climatice asupra anului agricol următor.

Vizualizat: 1043 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii