Adama
Agreena
AGRICOVER

Decizie ACUM pentru soarta fermelor de animale din România!

Publicat: 27 mai 2024 - 08:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Interdicția care ar pune zootehnia la pământ. Senatul României a adoptat o hotărâre prin care se opune cu argumente logice unui proiect de regulament european pregătit să interzică transportul animalelor vii și implicit exportul acestora. O astfel de interdicție s-ar răsfrânge dezastruos asupra crescătorilor români de animale care supraviețuiesc cu ajutorul exportului de animale vii.

Noile norme privind bunăstarea animalelor, propuse de Comisia Europeană, dacă vor intra în vigoare în forma propusă acum, vor pune la pământ zootehnia din România. Senatul României a adoptat Hotărârea 64 din 21 mai 2024 referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția animalelor în timpul transportului pentru a atrage atenția Comisiei Europene că unele dintre punctele propunerii de regulament sunt imposibil de pus în practică fără a impacta grav soarta fermelor de animale din România care supraviețuiesc din exportul de animale vii. 

capra-oaie-vaca_b

"Este necesară evaluarea impactului economic și a posibilităților practice de implementare a măsurilor propuse, având în vedere condițiile tehnice și practica în domeniu. Având în vedere că în proiectul de regulament temperatura de 25ºC este considerată ca fiind extrem de ridicată, pe durata verii, transportul nu se va putea desfășura decât pe teritoriul național (pe timpul nopții). Totodată, ar trebui reconsiderată verificarea exclusivă a prognozei meteorologice, fără a se ține cont de temperatura din mijlocul de transport, care poate fi dotat cu sisteme pentru menținerea unei temperaturi optime la bord. De asemenea, stabilirea limitelor de temperatură ar trebui să țină cont de temperatura de confort termic pentru fiecare specie de animale în parte;

Sunt necesare evaluarea elementelor încadrate ca „încălcări grave“ și condiționarea acestora de dovedirea caracterului de intenție sau neglijență.
* Subliniem faptul că o serie de încălcări grave, așa cum sunt precizate în proiectul de regulament, reprezintă o responsabilitate comună a mai multor părți. De exemplu, adecvarea animalelor pentru transport, verificată anterior îmbarcării în mijlocul de transport de către medicul veterinar oficial, reprezintă și responsabilitatea deținătorului de la locul de plecare. Prin urmare, conducătorul auto (transportatorul) nu ar trebui făcut responsabil pentru probleme de sănătate care nu au fost vizibile anterior transportului (de exemplu, herniile), dar care s-au agravat pe durata transportului;
pentru transporturile de animale mari, având în vedere importanța acordată introducerii în TRACES a informațiilor furnizate de operatori, transportatori și deținători, aspect care se poate realiza în mod eficient doar prin intermediul aplicației mobile, considerăm necesar ca aplicarea prezentului regulament să se facă numai după îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 53;

Spațiul disponibil pentru transporturile rutiere, feroviare sau maritime - se propune (în proiectul de regulament european n.r.) creșterea spațiului alocat animalelor în mijlocul de transport care, conform dovezilor științifice, va determina creșterea nivelului de bunăstare a animalelor. Pe de altă parte, asigurarea unui spațiu mai mare ar putea determina creșterea riscului de răniri în timpul transportului. Considerăm că aspectul esențial care trebuie avut în vedere este ca animalul să aibă spațiu suficient pentru a avea posibilitatea de a se întinde. De asemenea, asigurarea unui spațiu suplimentar în mijlocul de transport va determina necesitatea îmbarcării animalelor într-un număr mai mare de vehicule decât este solicitat în prezent de Regulamentul nr. 1/2005/CE, fapt care va avea un impact negativ economic și asupra mediului. În ceea ce privește creșterea înălțimii compartimentelor, aceasta va determina dificultăți în realizarea transportului bovinelor pe 2 punți și al ovinelor pe 3 punți și, implicit, la creșterea numărului de mijloace de transport necesare. Având în vedere creșterea semnificativă a spațiului disponibil pentru transportul rutier, feroviar sau maritim, ajungând în cazul purceilor de 25 kg la o creștere de 116%, este imperios necesară reanalizarea acestor parametri din punctul de vedere al asigurării bunăstării animalelor, în corelare cu impactul economic și de mediu;

Asupra complexității prezentei propuneri de regulament, precum și a impactului semnificativ pe care acesta îl are asupra sectorului zootehnic, coroborat cu necesitatea asigurării sustenabilității economice a exploatațiilor agricole în contextul geopolitic actual, în care asigurarea securității alimentare a populației reprezintă o sarcină prioritară; considerăm imperios necesare analizarea în detaliu a impactului prevederilor întregului act normativ și modificarea acestuia în consecință," se arată în Hotărârea Senatului transmisă instituțiilor europene. 

Vizualizat: 3449 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii