Argument puternic pentru acordarea unor subvenții crescătorilor de bovine din România este scăderea continuă a efectivelor de vaci. Planul Național Strategic 2023-2027, versiunea finală 18 octombrie 2022, transmis de Ministerul Agriculturii către Comisia Europeană, include o listă a motivelor care duc la scăderea efectivelor de bovine de carne și de lapte. Vacile au dispărut, de-a lungul timpului, mai ales din gospodăriile țărănești.
Bovine carne
"În perioada 2015-2020 efectivele de bovine au scăzut continuu ajungându-se, în anul 2020, la un efectiv de 1.875.169 capete, cu 217.245 capete mai puține decât în anul 2015, o scădere cu aproximativ 10%.
Din cauza scăderii efectivelor totale, producția națională de carne s-a diminuat cu aproximativ 14%, de la 199,7 tone în anul 2015 la 172,5 tone în anul 2020.
Cauzele care au dus la scăderea efectivelor de bovine (în principal a celor crescute în fermele gospodărești țărănești) au fost:
1.forța de muncă insuficientă din mediul rural (populația vârstnică, depopularea zonelor rurale prin migrarea forței de muncă de la sate);
2.scăderea veniturilor fermierilor, ceea ce nu îi poate motiva să rămână în activitate;
3.cooperarea agricolă slabă și prevalența animalelor cu valoare genetică scăzută.
România dispune de o mare suprafaţă de păşuni şi fâneţe naturale unde există posibilitatea ca aceste animale să fie crescute şi întreţinute, prin aceasta menţinându-se activitatea tradiţională de creştere a bovinelor.
Se urmărește menținerea activității de creștere a bovinelor de carne la un anumit nivel având în vedere următoarele:
• lipsa de alternative în utilizarea suprafeţelor mari de păşuni şi fâneţe naturale;
• existenţa riscului de abandon a acestei categorii de bovine în zonele cu pajişti permanente.
Vaci lapte
Din 2010 până în 2020, atât efectivele de vaci de lapte, cât și producția totală de lapte din România au scăzut cu 3,3%, respectiv cu 18,4%.
Față de anul 2015, când a fost înregistrat un număr de 1.311 mii capete vaci de lapte, în anul 2020 efectivele de vaci de lapte au scăzut până la 1.230 mii capete, diferența de 81 mii capete, reprezentând o reducere cu 6,17% conducând la o diminuare a producției de lapte cu 6,47%, de la 42.663 mii hl în anul 2015, la 39.901 mii hl în anul 2020.
Cu toate că, consumul anual de lapte pe cap de locuitor a înregistrat, în intervalul 2015-2020, o creștere de 9,19% de la 237 litri/cap de locuitor la 259 litri/cap de locuitor, în același interval producția totală anuală de lapte a înregistrat o scădere de 7,54%.
Se urmărește menținerea activității de creștere a bovinelor de lapte la un anumit nivel, având în vedere următoarele:
• lipsa de alternative în ocuparea forţei de muncă în zonele rurale;
• existenţa riscului de abandon a acestei activităţi, neasigurarea necesarului de consum intern şi implicit periclitarea siguranţei alimentare;
• necesitatea aprovizionării pieţelor locale cu lapte şi produse din lapte, în vederea utilizării capacităţilor de producţie existente, dintre care, în prezent, unele sunt închise," se arată Planul Național Strategic 2023-2027, versiunea finală.