Adama
Agreena
AGRICOVER

De ce scad efectivele de bovine? Lista motivelor într-un document MADR!

Publicat: 26 octombrie 2022 - 08:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Argument puternic pentru acordarea unor subvenții crescătorilor de bovine din România este scăderea continuă a efectivelor de vaci. Planul Național Strategic 2023-2027, versiunea finală 18 octombrie 2022, transmis de Ministerul Agriculturii către Comisia Europeană, include o listă a motivelor care duc la scăderea efectivelor de bovine de carne și de lapte. Vacile au dispărut, de-a lungul timpului, mai ales din gospodăriile țărănești.

Bovine carne

"În perioada 2015-2020 efectivele de bovine au scăzut continuu ajungându-se, în anul 2020, la un efectiv de 1.875.169 capete, cu 217.245 capete mai puține decât în anul 2015, o scădere cu aproximativ 10%.

Din cauza scăderii efectivelor totale, producția națională de carne s-a diminuat cu aproximativ 14%, de la 199,7 tone în anul 2015 la 172,5 tone în anul 2020.

Cauzele care au dus la scăderea efectivelor de bovine (în principal a celor crescute în fermele gospodărești țărănești) au fost:

1.forța de muncă insuficientă din mediul rural (populația vârstnică, depopularea zonelor rurale prin migrarea forței de muncă de la sate);
2.scăderea veniturilor fermierilor, ceea ce nu îi poate motiva să rămână în activitate;
3.cooperarea agricolă slabă și prevalența animalelor cu valoare genetică scăzută.

România dispune de o mare suprafaţă de păşuni şi fâneţe naturale unde există posibilitatea ca aceste animale să fie crescute şi întreţinute, prin aceasta menţinându-se activitatea tradiţională de creştere a bovinelor.

Se urmărește menținerea activității de creștere a bovinelor de carne la un anumit nivel având în vedere următoarele:
• lipsa de alternative în utilizarea suprafeţelor mari de păşuni şi fâneţe naturale;
• existenţa riscului de abandon a acestei categorii de bovine în zonele cu pajişti permanente. 

vaci-madr_b

Vaci lapte

Din 2010 până în 2020, atât efectivele de vaci de lapte, cât și producția totală de lapte din România au scăzut cu 3,3%, respectiv cu 18,4%.

Față de anul 2015, când a fost înregistrat un număr de 1.311 mii capete vaci de lapte, în anul 2020 efectivele de vaci de lapte au scăzut până la 1.230 mii capete, diferența de 81 mii capete, reprezentând o reducere cu 6,17% conducând la o diminuare a producției de lapte cu 6,47%, de la 42.663 mii hl în anul 2015, la 39.901 mii hl în anul 2020.

Cu toate că, consumul anual de lapte pe cap de locuitor a înregistrat, în intervalul 2015-2020, o creștere de 9,19% de la 237 litri/cap de locuitor la 259 litri/cap de locuitor, în același interval producția totală anuală de lapte a înregistrat o scădere de 7,54%.

Se urmărește menținerea activității de creștere a bovinelor de lapte la un anumit nivel, având în vedere următoarele:
• lipsa de alternative în ocuparea forţei de muncă în zonele rurale;
• existenţa riscului de abandon a acestei activităţi, neasigurarea necesarului de consum intern şi implicit periclitarea siguranţei alimentare;
• necesitatea aprovizionării pieţelor locale cu lapte şi produse din lapte, în vederea utilizării capacităţilor de producţie existente, dintre care, în prezent, unele sunt închise," se arată Planul Național Strategic 2023-2027, versiunea finală. 

 

Vizualizat: 1746 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

20 iunie 2024 - 10:47

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urgentează plata subvențiilor APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023. Termenul final pentru achitarea plăților directe, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2024, așa că APIA mai are doar câteva zile. Ce subvenții APIA pe hectar trebuie să ajungă la fermieri, cuantum pentru fiecare?

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

20 iunie 2024 - 08:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 30 iunie 2024 pentru a finaliza plățile din zootehnie, aferente anului de cerere 2023. Ce subvenții APIA pe cap animal ajung la crescătorii de vaci, oi și capre în aceste zile?

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

19 iunie 2024 - 20:04

Pe o zi cu o căldură năucitoare, 40 de grade Celsius, combinele au duduit pe câmpuri. Fermierii au început să recolteze grâul pentru că se anunţă producţie-record. Nu vor să lase niciun bob să se usuce în căldura deşertică. Cu utilajele moderne, munca la câmp se face acum ca la birou: pe răcoare, în briza aerului condiţionat.

Tăiați de pe lista de plată APIA!

Tăiați de pe lista de plată APIA!

19 iunie 2024 - 18:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi exclude de la plata subvențiilor APIA pentru acest an pe fermierii, crescătorii de animale ale căror terenuri sau efective de animale sunt declarate și-n alte cereri depuse la APIA. Agroinfo a obținut informații de la APIA. 

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

19 iunie 2024 - 15:18

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 17 – 19 iunie 2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală 239.990.840,43 lei (48.281.256,73 euro), anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

19 iunie 2024 - 08:27

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) recuperează sumele acordate necuvenit în cadrul unei campanii de plată. Cum procedează APIA? Agroinfo a obținut informații de la APIA.

Ce verificări face APIA anul acesta pentru plata subvențiilor APIA hectar și cap animal!

Ce verificări face APIA anul acesta pentru plata subvențiilor APIA hectar și cap animal!

19 iunie 2024 - 07:30

Sesiunea de primire a cererilor unice pentru plata subvențiilor aferente acestui an s-a încheiat pe data de 12 iunie 2024. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este ocupată în această perioadă cu verificarea cererilor și pregătirea controalelor în teren. Ce verificări face APIA în acest an pentru plata subvențiilor APIA?

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

18 iunie 2024 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește următoarea etapă la plata subvențiilor APIA, cuvenite pentru acest an fermierilor, crescătorilor de animale, în așa fel încât la data de 15 octombrie 2024 să fie demarată plata avansului APIA.

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lucruri mici...

Lucruri mici...
Adevărata fericire constă în lucrurile mici: Detalii