Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

DE CE E MICUL PRODUCĂTOR ROMÂN VAI DE VIAȚA LUI, IAR MARELE PROPRIETAR DE MALL, NU?!

Publicat: 07 noiembrie 2020 - 06:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

REACȚII VEHEMENTE LA ÎNCHIDEREA PIEȚELOR! Decizia de închidere a piețelor agroalimentare care funcționează în spații închise, hale, a stârnit reacții vehemente din partea unor organizații ale fermierilor și a unor lideri politici. De ce e micul producător român vai de viața lui, "zona Zoster", iar marele proprietar de mall, nu?! Spune europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membru în Comisia AGRI, Parlamentul European.

Europarlamentarul Carmen Avram a folosit o metaforă, zona Zoster, pentru a sublinia cum sunt văzute de către guvernanți piețele unde micii producători agricoli, țăranii, își vând produsele din fermele lor. Ca o zonă cu pericol mare de contaminare.

"Dragii noștri", aș vrea să ne explicați și nouă de ce o piață e "zona Zoster", dar supermarketul, nu. De ce e micul producător român - vai de viața lui - "zona Zoster", iar marele proprietar de mall, nu. De ce școala e "zona Zoster" pentru educație, dar pentru alegeri, nu. Asta, dacă sunteți în stare. Dacă nu, mergeți înainte. O să vă convingeți, într-o zi, că până și fotoliile voastre din palat pot face "zona Zoster". Pe pielea lor scumpă și fină, a scris europarlamentarul Carmen Avram, pe pagina sa oficială Facebook.

Decizia de închidere a piețelor agroalimentare a stârnit și alte reacții vehemente din partea unor organizații ale fermierilor români și liderilor politici:

Alianța pentru Agricultură și Cooperare: Decizia închiderii pieţelor agroalimentare din spaţii acoperite va lipsi populaţia de alimente de producţie locală, iar cumpărătorii se vor orienta spre produse de import, mai puţin sănătoase.

Nu toţi producătorii agricoli au posibilitatea de a comercializa producţia prin intermediul supermarketurilor sau a magazinelor locale! Unde îşi vor valorifica producătorii agricoli producţia în condiţii de igienă şi respect pentru consumatori? Această decizia intervine la debutul sezonului rece şi nu avem cum să nu ne întrebăm dacă comercializarea produselor, care de regulă se vând proaspete, poate fi realizată în deplină siguranţă pentru comercianţi şi consumatori la exterior sau încurajăm piaţa neagră?

Solicităm Guvernului României să revină urgent asupra acestei decizii, iar responsabilii să sancţioneze punctual acei administratori de pieţe care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii pandemiei COVID-19, iar închiderea să fie dispusă excepţional doar acolo unde este cazul.

Confederația Agriculturii Țărănești: Noi dezaprobăm total şi nu suntem de acord cu închiderea pieţelor agroalimentare şi a târgurilor, mai ales că acum suntem la strânsul recoltelor de pe câmp. Varza nu o mai murează nimeni pentru că nu mai avem HORECA, iar omul se va duce în târguri să vândă cu căruţa, cu măgarul, cu catârul. Cei care au maşini vin către pieţele Bucureştiului, dar cei care nu au? Trebuie să încerce să găsească o modalitate să ne lase să vindem pentru că supermarketurile nu ne primesc. În primul rând nu ne-a consultat nimeni, iar acum, la strânsul recoltei, centralizată fiind, unde vrea să o ducă omul care şi aşa ia 20-30 de bani pe kilogram la varză şi cartofi? După ce că suntem năpăstuiţi ne-au mai dat-o şi pe asta!

Am vorbit cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, vedem ce măsuri vor lua pentru a lăsa târgurile şi pieţele agroalimentare deschise. Să găsească o formulă, poate să facă şi un program, să le dea drumul în weekend, să le dea drumul lunea şi marţea. În situaţia actuală se vede clar intenţia de a merge numai către supermarketuri, pentru că şi ele au scăzut în vânzări şi atunci şi-au zis 'Hai să le ridicăm până în sărbători', pentru că toată lumea va fi nevoită să ia numai de la ei. Este clar că măsura favorizează marketurile şi multinaţionalele, dar oare în supermarket nu este aglomerat?

Uniunea Salvăm Țăranul Român: Este evident că măsura de a închide pieţele agroalimentare acoperite nu face altceva decât să încurajeze importurile, să decapitalizeze micul producător, este evident că nu se ţine cont de faptul că micii fermieri şi fermele de familie vor trebui să se pregătească pentru noi culturi, ori, în acest moment sunt decapitalizaţi. Nu în ultimul rând, este evident că nu s-a avut în vedere că în pieţele agroalimentare sunt magazine de producător care şi acestea la rândul lor se vor închide.

Asociația Administratorilor de Piețe: Având în vedere prevederile art. 7 din Hotărârea CNSU nr. 52 din 05.11.2020 reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România solicită ca în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi adoptată să fie revizuit acest articol, întrucât considerăm că este important ca toate pieţele agroalimentare permanente din ţară să rămână deschise. De la începutul pandemiei administratorii de pieţe au avut ca prioritate respectarea şi adoptarea tuturor măsurilor dispuse pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiectiv principal protejarea producătorilor agricoli, a comercianţilor şi a cumpărătorilor. De altfel, ca urmare a adoptării acestor măsuri până în prezent nu s-a înregistrat niciun focar de COVID-19 în pieţele agroalimentare.

Europarlamentar Dacian Cioloș, RENEW: Închiderea completă a pieţelor o consider o greşeală care va avea efecte negative destul de costisitoare. Sigur că cel mai simplu ar fi să ne izolăm complet, dar este utopic să promovăm soluţii extreme. Producătorii autohtoni sunt oameni care au muncit un an întreg ca să îşi poată comercializa la recoltare ceea ce au produs. Dacă li se interzice acest lucru, riscăm să afectăm o categorie relativ fragilă de producători agricoli, după ce aceştia oricum fac faţă cu dificultate chiar şi în vremurile normale. La fel de problematic este să privăm cetăţenii de produse locale, autohtone, de calitate şi să îi îndreptăm doar către o anumită categorie comercială.

Alianta pentru Unirea Românilor: Închid pieţele pentru ţăranii români ca să ne înghesuim în hipermarketuri. Ne ţin închişi în casă, dar vor să organizeze alegeri. Pe 6 decembrie, românii îşi vor manifesta la vot dorinţa de dreptate şi le vor arăta că s-au săturat de ei şi de amatorismul lor.

Partidul Mișcarea Populară: Închiderea pieţelor agro-alimentare nu este o soluţie. Faptul că unii nu respectă regulile în pieţe nu trebuie să se răsfrângă asupra tuturor. PMP propune organizarea urgentă de pieţe volante în cartiere, în spaţii deschise, dar bine amenajate, fără niciun cost pentru producătorii direcţi de produse agro-alimentare. Nu s-au construit centre regionale de colectare, nu s-a investit suficient în sistemul de irigaţii. Producătorii care nu sunt organizaţi în cooperative nu pot vinde marfa en-gros către supermarketuri. Acum, prin închiderea pieţelor, lovitura pe care ar primi-o le-ar fi fatală. Trebuie să găsim soluţii!


Vizualizat: 1114 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii