Adama
Vinasa Rompak

DE CE E MICUL PRODUCĂTOR ROMÂN VAI DE VIAȚA LUI, IAR MARELE PROPRIETAR DE MALL, NU?!

Publicat: 07 noiembrie 2020 - 06:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

REACȚII VEHEMENTE LA ÎNCHIDEREA PIEȚELOR! Decizia de închidere a piețelor agroalimentare care funcționează în spații închise, hale, a stârnit reacții vehemente din partea unor organizații ale fermierilor și a unor lideri politici. De ce e micul producător român vai de viața lui, "zona Zoster", iar marele proprietar de mall, nu?! Spune europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membru în Comisia AGRI, Parlamentul European.

Europarlamentarul Carmen Avram a folosit o metaforă, zona Zoster, pentru a sublinia cum sunt văzute de către guvernanți piețele unde micii producători agricoli, țăranii, își vând produsele din fermele lor. Ca o zonă cu pericol mare de contaminare.

"Dragii noștri", aș vrea să ne explicați și nouă de ce o piață e "zona Zoster", dar supermarketul, nu. De ce e micul producător român - vai de viața lui - "zona Zoster", iar marele proprietar de mall, nu. De ce școala e "zona Zoster" pentru educație, dar pentru alegeri, nu. Asta, dacă sunteți în stare. Dacă nu, mergeți înainte. O să vă convingeți, într-o zi, că până și fotoliile voastre din palat pot face "zona Zoster". Pe pielea lor scumpă și fină, a scris europarlamentarul Carmen Avram, pe pagina sa oficială Facebook.

Decizia de închidere a piețelor agroalimentare a stârnit și alte reacții vehemente din partea unor organizații ale fermierilor români și liderilor politici:

Alianța pentru Agricultură și Cooperare: Decizia închiderii pieţelor agroalimentare din spaţii acoperite va lipsi populaţia de alimente de producţie locală, iar cumpărătorii se vor orienta spre produse de import, mai puţin sănătoase.

Nu toţi producătorii agricoli au posibilitatea de a comercializa producţia prin intermediul supermarketurilor sau a magazinelor locale! Unde îşi vor valorifica producătorii agricoli producţia în condiţii de igienă şi respect pentru consumatori? Această decizia intervine la debutul sezonului rece şi nu avem cum să nu ne întrebăm dacă comercializarea produselor, care de regulă se vând proaspete, poate fi realizată în deplină siguranţă pentru comercianţi şi consumatori la exterior sau încurajăm piaţa neagră?

Solicităm Guvernului României să revină urgent asupra acestei decizii, iar responsabilii să sancţioneze punctual acei administratori de pieţe care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii pandemiei COVID-19, iar închiderea să fie dispusă excepţional doar acolo unde este cazul.

Confederația Agriculturii Țărănești: Noi dezaprobăm total şi nu suntem de acord cu închiderea pieţelor agroalimentare şi a târgurilor, mai ales că acum suntem la strânsul recoltelor de pe câmp. Varza nu o mai murează nimeni pentru că nu mai avem HORECA, iar omul se va duce în târguri să vândă cu căruţa, cu măgarul, cu catârul. Cei care au maşini vin către pieţele Bucureştiului, dar cei care nu au? Trebuie să încerce să găsească o modalitate să ne lase să vindem pentru că supermarketurile nu ne primesc. În primul rând nu ne-a consultat nimeni, iar acum, la strânsul recoltei, centralizată fiind, unde vrea să o ducă omul care şi aşa ia 20-30 de bani pe kilogram la varză şi cartofi? După ce că suntem năpăstuiţi ne-au mai dat-o şi pe asta!

Am vorbit cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, vedem ce măsuri vor lua pentru a lăsa târgurile şi pieţele agroalimentare deschise. Să găsească o formulă, poate să facă şi un program, să le dea drumul în weekend, să le dea drumul lunea şi marţea. În situaţia actuală se vede clar intenţia de a merge numai către supermarketuri, pentru că şi ele au scăzut în vânzări şi atunci şi-au zis 'Hai să le ridicăm până în sărbători', pentru că toată lumea va fi nevoită să ia numai de la ei. Este clar că măsura favorizează marketurile şi multinaţionalele, dar oare în supermarket nu este aglomerat?

Uniunea Salvăm Țăranul Român: Este evident că măsura de a închide pieţele agroalimentare acoperite nu face altceva decât să încurajeze importurile, să decapitalizeze micul producător, este evident că nu se ţine cont de faptul că micii fermieri şi fermele de familie vor trebui să se pregătească pentru noi culturi, ori, în acest moment sunt decapitalizaţi. Nu în ultimul rând, este evident că nu s-a avut în vedere că în pieţele agroalimentare sunt magazine de producător care şi acestea la rândul lor se vor închide.

Asociația Administratorilor de Piețe: Având în vedere prevederile art. 7 din Hotărârea CNSU nr. 52 din 05.11.2020 reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România solicită ca în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi adoptată să fie revizuit acest articol, întrucât considerăm că este important ca toate pieţele agroalimentare permanente din ţară să rămână deschise. De la începutul pandemiei administratorii de pieţe au avut ca prioritate respectarea şi adoptarea tuturor măsurilor dispuse pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiectiv principal protejarea producătorilor agricoli, a comercianţilor şi a cumpărătorilor. De altfel, ca urmare a adoptării acestor măsuri până în prezent nu s-a înregistrat niciun focar de COVID-19 în pieţele agroalimentare.

Europarlamentar Dacian Cioloș, RENEW: Închiderea completă a pieţelor o consider o greşeală care va avea efecte negative destul de costisitoare. Sigur că cel mai simplu ar fi să ne izolăm complet, dar este utopic să promovăm soluţii extreme. Producătorii autohtoni sunt oameni care au muncit un an întreg ca să îşi poată comercializa la recoltare ceea ce au produs. Dacă li se interzice acest lucru, riscăm să afectăm o categorie relativ fragilă de producători agricoli, după ce aceştia oricum fac faţă cu dificultate chiar şi în vremurile normale. La fel de problematic este să privăm cetăţenii de produse locale, autohtone, de calitate şi să îi îndreptăm doar către o anumită categorie comercială.

Alianta pentru Unirea Românilor: Închid pieţele pentru ţăranii români ca să ne înghesuim în hipermarketuri. Ne ţin închişi în casă, dar vor să organizeze alegeri. Pe 6 decembrie, românii îşi vor manifesta la vot dorinţa de dreptate şi le vor arăta că s-au săturat de ei şi de amatorismul lor.

Partidul Mișcarea Populară: Închiderea pieţelor agro-alimentare nu este o soluţie. Faptul că unii nu respectă regulile în pieţe nu trebuie să se răsfrângă asupra tuturor. PMP propune organizarea urgentă de pieţe volante în cartiere, în spaţii deschise, dar bine amenajate, fără niciun cost pentru producătorii direcţi de produse agro-alimentare. Nu s-au construit centre regionale de colectare, nu s-a investit suficient în sistemul de irigaţii. Producătorii care nu sunt organizaţi în cooperative nu pot vinde marfa en-gros către supermarketuri. Acum, prin închiderea pieţelor, lovitura pe care ar primi-o le-ar fi fatală. Trebuie să găsim soluţii!


Vizualizat: 1267 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii