Crescătorii de animale se plâng adesea că nu au pășune, că pășunea satului ajunge și acum la cei fără animale, nu este împărțită corect. Nu ai cum să crești animale dacă nu ai teren. De exemplu, pentru 100 de oi e nevoie de 20 hectare de teren agricol, spune ing. Gheorghe Dan Neață, Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara.
"Pentru 100 de oi e nevoie de 20 de hectare de teren din care trebuie asigurat pășunatul și plus producția de fân pentru iarnă și ceva furaje concentrate", a declarat ing. Gheorghe Dan Neață, director general Registrul genealogic Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, pentru TVR2.
Ing. Gheorghe Neață îi sfătuiește pe oierii români să crească rasa Țurcană, pentru că e singura rasă de ovine bine adaptată la condițiile de mediu din România.
"Suntem în decembrie și oile sunt afară. Am spus-o de foarte multe ori că această rasă nu are egal în ceea ce privește rezistența la condițiile de mediu. Nu cred că există o altă rasă care să se preteze mai bine decât Țurcana la condițiile de mediu din România. Deci, asta trebuie spus în primul rând. Iacătă, plouă, e destul de rece, oile sunt gestante, sunt afară și foarte bine se simt, că altfel ar fi neliniștite și ar pleca. Deci, e un lucru foarte important. (...) Aș vrea să aducem orice rasă de oi specializată pentru producția de lapte, acum, să vedem ce poate să facă. Țurcana este regina Munților Carpați, a României, și pot să spun că depășește frontiera țării cu performanța și cu adaptarea la condițiile de climă", spune ing. Neață (în foto).
România trebuie să ajungă la 25 de milioane de oi, mai spune specialistul Gheorghe Neață. "Deci, asta este capacitatea de creștere. Creșterea oilor o reclamă pământul României. Sunt foarte multe locuri fără niciun fel de cultură, fără niciun fel de plante cultivate, fără nimic, care reclamă gura oii, copita oii. Două specii pot să valorifice iarba: vaca și oaia (...) Oile sunt cele mai valoroase combine, să zic așa, pentru plantele furajere." În prezent, în România, sunt 11-12 milioane capete de ovine, spune ing. Neață, dar acest număr trebuie dublat.
sursa: emisiunea Ferma, TVR2, 9 ianuarie 2022.