Cerem Comisiei Europene sprijin suplimentar pentru fermierii și producătorii de alimente din Uniunea Europeană, o măsură care ar fi benefică și pentru agricultorii români, a anunțat europarlamentarul român Dan Motreanu (PPE).
"Comisiei Europene i se solicită îmbunătățirea situației privind liberalizarea comerțului cu Ucraina, prin găsirea de noi soluții pentru protejarea fermierilor, de exemplu introducerea unor cote a căror depășire să ducă la direcționarea exporturilor ucrainene către zone precum Africa de Nord. Scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este semnată de președintele PPE, Manfred Weber, colegul meu Siegfried Mureșan (vicepreședinte PPE), președintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, Norbert Lins, și europarlamentarul Herbert Dorfmann, coordonatorul Grupului PPE pentru agricultură.
Semnatarii reafirmă susținerea pentru Ucraina, confruntată cu agresiunea Rusiei, dar precizează că sprijinul trebuie acordat în așa fel încât fermierii și producătorii de alimente din UE să fie protejați de efectele crizei.
Până în prezent, Comisia Europeană a aprobat două tranșe de sprijin pentru fermierii din țările apropiate de Ucraina, România beneficiind de fonduri europene de aproape 40 de milioane de euro. Este nevoie de un sprijin mult mai consistent. Finanțările europene au fost și rămân inadecvate și insuficiente pentru a compensa pierderile substanțiale suferite de fermierii europeni.
De la începutul acestei crize am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale și am avut mereu sprijinul PPE. Împreună cu colegii din PPE, am convins Comisia Europeană să deblocheze bani din rezerva de criză a UE. Parlamentul European a aprobat anul trecut propunerea privind egalitatea subvențiilor PAC în toate statele UE, ceea ce înseamnă subvenții mai mari pentru agricultorii români. M-am numărat printre inițiatorii propunerii și am avut sprijinul PPE," a postat europarlamentarul român pe Facebook.