Adama
Vinasa Rompak

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

Publicat: 16 aprilie 2024 - 14:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș și-a întrebat astăzi colegii, pe un grup Facebook de profil, cum se descurcă fără ciobani la stână care să aibă grijă de turma de oi, ce soluții au găsit. Ciobani care să știe meserie nu se mai găsesc de mult. Problema forței de muncă pentru ferme e cronică.

"Salut ciobănași ! Oare din cei care 'cauta cioban' au găsit toți?! Cei care nu au fost norocoși sa găsească, la ce varianta au apelat? Care credeți ca este soluția cea mai buna dacă nu-i 'personal' ?!" A întrebat Ioan Suciu. 

oierit-unesco-doi_b

La ce soluții spun oierii că au apelat?

"Dan Banciu: Gardu electric cand ai treaba... Si cand ai liber le dai drumul... Ieftin si sigur.

Giulio Rosca: Dan Banciu, apoi lapte... dacă le bagi în gard. Lupi, sacali, ursi au de mâncare, gospodare... când o data se ajunge la gard electric însemna că nu-i capabil de oile lor, ori care face treaba asta. Oaie pe jumate e sălbatică, oaia trebuie dusa adus pe locuri noi,apa rece nu apa calda statuta.numai zic lapte,etc. Cu lupul nu se pun câini.lupul e deștept frate. Ia la multe oi ai dat greș. Niciodată in gard nu o sa dea lapte .cine le misca ?? Dacă sunt în gard, frate, toată ziua dorm.

Dan Banciu: Giulio Rosca las sa doarma ca pot dormi 400 de oi in 50 ha unde vor ele ai in 300 sa mance cand le scot de acolo... Daca dorm singure nu mi ciuda... Mi ciuda cand dau 3 - 4 mii de lei la un aurolac si is bate joc de animalele mele pe bani mei.... 

Ghita Bujor: Cea mai buna ie soluția sa luam bătu și tolicu și sa stam noi la oii ca-s a noastre

Lucian Moldovan: Vă salut! Singura soluție pe care o văd este cea a pășunatului prin rotație, în gard electric, acolo unde este posibil. Cu acces permanent la sursa de apă și parcelare în funcție de încărcătură animale/ hectar și productivitate masă verde/ ha. Parcelare în 6 - 8 parcele cu revenire după o lună. Investiția este ceva mai mare în primul an și constă în stâlpi plastic și bandă gard. Aparatul și sursa de alimentare se mută de la o împrejmuire la alta. Oile se obișnuiesc după 2-3 impulsuri electrice luate, nici nu se mai apropie de fire.

Valy Stoica: Nu se mai găsesc ciobani buni, s-a ajuns la vorba aceea "a murit mama ciobanilor" și referitor la căuat dai de tot felul de dubioși care îți cer bani în avans și de transport până la tine și nu vin, soluția e că v-a fi nevoie să fim independenți, și să stăm la oi

Udar Nairam: Nu îngrijește nimeni mai bine animalele decât proprietarul!

Ilie Hutan: La cine-i sunt dragi oile trebuie să-i fie drag a umbla și cu ele cea mai buna varianta!

Baciu Teodor Vasile: Eu unu mulg de la sat de 3 ori pe zii 300 de manzari si ale mele las miei la ele si aleg seara miei si dimineață le mulg... Dar cred că renunt de la anul la oile de la sat si continui numai cu ale mele... Ca nu mai e putere de muncă... Stanele la sat in 2,3 ani vor dispărea din lipsa personalului. Se vor alege ciobani adevărati de patroni.

Petru Popovici: Mă uit la comentari!
Și vad niște vorbe chiar aiurea vorbite
Numai sunt Ciobani.
A murit mama lor nu are grijă de oi.
Oameni buni ciobani care au fost ciobani au înbătrînit
Mulți nu mai sunt printre noi.au murit iar tineretu nu mai stă la Oii
Pe copii voștri vreți să-i faceți ingineri doctori parlamentari.
Și alți care sunt mai necăjiți să vă pască oile!
Suntem în 2024 lumea asta s-a cumințit
Au posibilități de a face bani numai să vrea nu să slugărească pe alți.pentru un blit de mîncare Gata cu așa zise șmecheri
Îți trebuie Oiii bîta si cu ele frate cu nevasta cu copii.tăi cu.nepoți.in baza ciobanilor numai faci mare brînză!

Ion Gavriloaia: Eu îmi închid pasunea cu gard electrice renunț la cioban.

Maria Pirneamaria: Ma duc cu ele,cand am treburi urgente gasesc om dar inca nu renunt chiar daca nu mai am asa multe pana nu s o rupe galeata de muls nu ma las. Deci e greu daca ai cioban unii te lasa balta te fura sau.....isi bat joc de ele iar cei care-s corecti nu prea mai sunt si asta tot din cauza ciobanului care e uracios si nu se inteleg nici la bani nici la.munca.Nu ma.pun in pielea celor care au multe si se descurca f greu fara un cioban bun.Ca degeaba ai pe cineva care doar le pazeste daca la.strunga bate la ele si ti le face gramada la usa. Este strict parerea mea,nu ca n as fi avut cioban cu care sa ma inteleg dar nici ciobanul nu sta plecat cu anii de acasa.Deci....cine poate oase roade cine nu,nici carne moale.Succes tuturor ciobanilor! (Ei acum pana n Paste apar injuraturile cum ca ciobanii s pricopsiti ca e scump un amarat de miel odata n an dar pe iarna a fost liniste)

Alex Vld: Cel mai bun cioban este stăpânul, bineînțeles dacă și el cunoaște la oi și e ,,bolnav ,,de oierit, dacă stăpânul nu sta deloc cu oile ăla nu este crescător de oi nu merita sa țină oi.

Grigore Rus: Ciobani pe gratis n-o sa găsiți niciodata." (pentru autenticitate, comentariile sunt redate aproape integral așa cum au fost scrise de autorii lor n.r.)

 

 

Vizualizat: 2246 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii