AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.
Crescătorul Roman Mezdrea din comuna Poiana Stampei, județul Suceava, deține o fermă cu 18 capete de bovine, din rasele Bălţată Românească, Pinzgau şi Brună de Maramureş. În luna octombrie 2020, Roman Mezdrea a inaugurat o mică fabrică de produse lactate, având o capacitate de până la 700 litri/ zi. Materia primă provine atât din ferma proprie, cât și de la crescătorii de vaci din localitate. Investiția a fost realizată prin Grupul de Acțiune Locală GAL «Bazinul Dornelor», pe Măsura 5, Axa 2: Soluţii inovative pentru o agricultură competitivă. Concret, fermierul și-a construit făbricuța din bani europeni.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 144.800,00 de euro, din care 130.319,99 euro – finanțare publică prin PNDR și 14.480,01 euro cofinanțare privată a beneficiarului.
Făbricuța de brânzeturi a prins viață din dorința de a transforma laptele gustos de la fermă, în produsele lactate naturale cu care au crescut și sunt obișnuiți localnicii comunei Poiana Stampei. Traseul laptelui este foarte scurt, de numai câteva ore. Asta face ca produsele obținute sub brandul ”La izvorul Dornei” să se bucure de o calitate superioară, păstrându-și toate valorile nutritive, dar și gustul autentic de demult.
În cadrul micii afaceri, se realizează produse tradiționale, dar cu echipamente de volume mai mari, din inox și în conformitate cu cerințele europene.
În cadrul proiectului am achiziționat utilaje agricole pentru recoltarea fânului și am construit făbricuța de procesare a laptelui, aici, mergând pe trei containere modulare, configurate și compartimentate conform cerințelor DSVSA. De asemenea, pentru spațiul de procesare am achiziționat un tanc de răcire pentru lapte, o vană de pasteurizare de 200 de litri, un separator de smântână profesional și o presă pneumatică pentru brânzeturi. Totodată, am achiziționat două vitrine frigorifice pentru prezentarea și vânzarea produselor, a spus Roman Mezdrea (în foto).
Produsele sunt comercializate prin punctul de desfacere propriu, aflat chiar în mica fabrică. Crescătorul produce în făbricuța lui din Poiana Stampei cășuț afumat, cășuț neafumat, ruladă cu șuncă, smântână, urdă, chișleac, lapte acru.
Proprietarul și-a propus pentru perioada următoare demararea procedurilor în vederea dobândirii mențiunii de calitate facultativă „produs montan” și extinderea vânzărilor prin rețeaua de magazine din marile orașe.
Urmează să intru într-un lanț de magazine care oferă spre comercializare produse tradiționale. În acest sens, am sprijin de la Agenția Montană Poiana Stampei, care mă va pune în legătură cu domnul Ion Baciu pentru a-mi vinde produsele în magazinele lui. În prezent suntem în curs de atestare a produselor noastre sub sigla de «produs montan».
Noi realizăm produse tradiţionale pe care orice gospodină le-ar putea produce în propria gospodărie, doar că singura diferenţă este reprezentată de echipamentele de volume mai mari, din inox şi conforme cu cerinţele europene, spune crescătorul.
Făbricuța de brânzeturi este amplasată pe strada Principală, nr. 59, din comuna Poiana Stampei, unde găsiți o gamă variată de produse lactate naturale.
Informații puse la dispoziția AGROINFO de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.