VEȘTI BRUXELLES! Valoarea pe hectar a subvențiilor acordată fermierilor români ar urma să crească chiar din anul 2021 pentru a ajunge aproape de sumele pe care le încasează fermierii din vestul Europei. Procesul de convergența externă, adică o egalizare a subvențiilor între statele membre UE, ar începe chiar de la anul. Anunțul l-a făcut joi seara, la Agro TV, Florentin Bercu, director executiv Uniunea Cooperativelor Agricole Sector Vegetal, UNCSV, întors recent de la negocierile alături de COPA COGECA de la Bruxelles.
Florentin Bercu, director executiv Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, a participat la negocieri la Bruxelles, alături de COPA COGECA, cea mai mare organizație a fermierilor din Europa, unde fermierii români au reprezentanți cu drepturi depline.
Ca și veste bună, să încep într-o notă optimistă, sunt șanse bune ca convergența externă să înceapă mai devreme, chiar începând cu anul 2021. Trebuie să fim conștienți că statele membre mari nu sunt de acord cu acest lucru, pentru că era inițial programat pentru 2023, dar rămâne de văzut. Cel puțin la acest moment condițiile par favorabile, a spus Bercu, joi seara, la Agro TV.
El a adăugat că s-a ajuns la această decizie în discuțiile care au lor în trialog, Parlament European, Comisie Europeană, Consiliul UE.
Ce pot să vă spun eu este că sunt foarte multe discuții, o perioadă tensionată, foarte multe întâlniri pe trialog, au avut deja loc 4 întâlniri. Înainte de fiecare întâlnire din trialog, am avut consultări la nivelul COPA COGECA, am transmis puncte de vedere, COPA COGECA a transmis mai departe poziții pe fiecare subiect pe care s-a discutat sau pe tematica acelei agende. Sperăm ca întâlnire în trialog să nu dureze atât de mult cât au durat în programarea anterioară, pentru că pe programarea anterioară au durat 18 luni. Noi sperăm ca la jumătatea anului viitor să se finalizeze aceste discuții. Sunt note optimiste și-n privința bugetului Uniunii Europene. Se pare că s-a ajuns la un consens, și Ungaria și Polonia au câștigat, un lucru care favorizează și România, până la urmă, și vom avea bugetul aprobat până la sfârșitul anului. Având bugetul aprobat vom putea să vorbim de perioada de tranziție și de suma alocată României, a spus Bercu, pentru sursa citată.
Vă reamintim cuantumul subvențiilor pe suprafață pentru acest an de cerere:
Schema de plată unică pe suprafață SAPS - 98,7381 euro/ha.
Schema de plată redistributivă - primul interval 1-5 hectare inclusiv - 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv - 48,1053 euro/ha.
Schema de pată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 57,8245 euro/ha.
Schema de plată pentru tinerii fermieri - 36,6119 euro/ha.
COPA COGECA, Comitetul Organizațiilor Profesionale din Agricultură (COPA) și Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeană (COGECA), este una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor membrilor ei la Bruxelles, în raporturile cu instituțiile europene. COPA COGECA este cea mai puternică organizație asociativă a fermierilor din Europa, cu un cuvânt greu de spus în negocierile pentru plățile fermierilor.