Adama
Agreena
AGRICOVER

Cuantum estimat! Subvenția APIA pe tona de lapte, de la 232 lei/tonă la circa 527 lei/tonă!

Publicat: 11 august 2021 - 10:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat astăzi că a încheiat campania de primire a cererilor pentru cele două scheme de ajutor de stat Covid 19 bovine, pentru efectivele de animale, respectiv, tona de lapte de vacă. APIA a primit cereri pentru jumătate din cantitatea de lapte precizată de Ministerul Agriculturii în Ordonanța de Urgență. Astfel, cuantumul subvenției pe tona de lapte ar putea crește la circa 527 lei/tonă de la 232,3 lei/tonă cât anunța MADR.

Ajutorul Covid 19 pentru lapte se acordă doar pentru cantitățile de lapte produse și comercializate în luna ianuarie 2021, subliniază APIA.

Potrivit comunicatului APIA transmis astăzi pentru Agronfo, au fost depuse un număr de 93.593 cereri pentru un număr total de 1.307.297 capete animale și o cantitate de lapte de 81.176,35 tone. Numărul de bovine pentru care se solicită ajutorul de stat este apropiat de cel anunțat de Ministerul Agriculturii în Nota de fundamentare la OUG 58/2021, act normativ care instituie acordarea acestor două scheme de ajutor. Ministerul Agriculturii menționa 1.285.977 capete de bovine, înscrise în RNE, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, iar APIA comunică astăzi că sunt solicitate la plata ajutorului Covid 1.307.297 capete bovine. Bugetul pentru plata ajutorului Covid pe cap de bovină, pentru acest an, este de 182.708.014,97 lei. Cuantumul anunțat de MADR este de 142,08 lei/bovină. Ar putea fi mai mică suma pe cap de bovină, pentru că sunt mai multe bovine solicitate la plată decât aprecia MADR. Astfel, dacă împărțim bugetul la numărul de bovine comunicat astăzi de APIA iese un cuantum pe cap de bovină de circa 139 de lei/bovină.

vaci-lapte-munte_b

Diferența mare între ce menționează MADR în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență și ce anunță astăzi APIA se observă la cantitatea de lapte de vacă.

Astfel, MADR menționa în Nota de fundamentare la Ordonanța de Urgență 58/2021 că-n luna ianuarie a acestui an, cantitatea de lapte livrată/vândută direct la nivel național este de 184.375 tone. Bugetul alocat pentru plata ajutorului de stat la lapte este de 42.829.698,82 lei. Prin împărțirea bugetului la cantitatea de lapte calculată de MADR, cuantumul subvenției APIA pe tona de lapte a ieșit de 232,3 lei/tonă.

"Cantitatea de lapte livrată/vândută direct la nivel național în luna ianuarie este de 184.375 tone, pe baza căreia s-a estimat o cantitate de lapte pentru întreg anul 2021 de 2.212.500 tone. Valoarea ajutorului de stat pe tona de lapte s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 42.829.698,82 lei la cantitatea de lapte livrat/vândut direct în luna ianuarie, rezultând 232, 3 lei/tonă, care acoperă pierderile pe cele 12 luni ale anului 2021", subliniază MADR în Ordonanța de Urgență.

Se pare însă că fermele de vaci nu au produs și nu au vândut această cantitate în luna ianuarie 2021 sau nu toți crescătorii solicită ajutorul Covid 19 pentru laptele de vacă.

Cantitatea înregistrată de APIA, în urma primirii cererilor, este mai puțin de jumătate din cantitatea de lapte menționată de MADR în actul normativ, și anume 81.176,35 tone.

Bugetul alocat pentru plata schemei de ajutor Covid 19 pentru lapte rămâne același, 42.829.698,82 lei, chiar dacă s-a înjumătățit cantitatea la plata ajutorului. Astfel, dacă împărțim suma la cantitatea de lapte pentru care se solicită acest ajutor, cuantumul subvenției crește la 527 de lei/tona de lapte. De două ori și aproape jumătate mai mare prin comparație cu suma pe tona de lapte, anunțată de MADR, de 232,3 lei. 

Precizare importantă! Cuantumul subvenției este unul estimat și trebuie luat sub această rezervă. APIA va comunica, după verificarea cererilor, sumele pentru cele două scheme de ajutor Covid, pe cap de bovină și pe tona de lapte.
 

Vizualizat: 8274 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

16 iulie 2024 - 19:54

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată.

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

16 iulie 2024 - 17:42

Medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 83 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. Acțiunea de control se desfășoară în mai multe județe din țară. 

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

16 iulie 2024 - 14:54

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata micilor fermieri cultivatori de tomate în spații protejate.

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

16 iulie 2024 - 06:53

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că fermierii care au culturile agricole afectate de secetă vor primi despăbugiri între 200 euro/ha și 250 euro/ha.

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Secretarul de stat Adrian Pintea, la Consiliul AgriFish ASTĂZI!

Secretarul de stat Adrian Pintea, la Consiliul AgriFish ASTĂZI!

15 iulie 2024 - 16:44

Secretarul de stat Adrian Pintea participă astăzi, 15 iulie 2024, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care se desfășoară la Bruxelles.

Șef APIA: Subvenții APIA plătite mai repede crescătorilor de animale!

Șef APIA: Subvenții APIA plătite mai repede crescătorilor de animale!

15 iulie 2024 - 15:13

Fermierii pot să-și încaseze pe timpul verii subvențiile APIA pe hectar care li se cuvin pentru acest an plățile compesatorii pe măsurile de agro-mediu în cazul în care au și angajamente pe măsurile de dezvoltare rurală. Crescătorii de animale care vor să ia avans din subvențiile APIA pe cap animal mai trebuie să aștepte, a anunțat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă. 

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

15 iulie 2024 - 09:33

A crescut furia în rândul crescătorilor de ovine după tragedia de pe Jepii Mici unde o tânără a fost sfârtecată de urs. Oierul Ionică Sterp, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, spune într-un video postat pe rețeaua de socializare Facebook că miniștrii responsabili ar trebui arestați. Nu demisia, că niciunul nu demisionează.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Au început cu scarificatoare şi grape cu discuri - câteva sute de utilaje pe an şi au ajuns acum să producă o gamă largă de utilaje pentru prelucrarea solului, inclusiv pluguri şi prese de balotat, peste 5000 de utilaje pe an şi o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de euro. Pentru anul acesta, Maschio Gaspardo România are noi planuri de extindere a unităţii de producţie de la Chişineu-Criş şi promovarea printr-un utilajele sale în cadrul unui demo-tour în fermele din România.

Un interviu cu Paolo Rocchi, director general Maschio Gaspardo România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Fidelitate

Fidelitate
Există unele femei care, în loc să-i facă să sufere pe mai mulţi bărbaţi, aşa cum e firesc, se concentrează asupra unuia până îl extermină. Detalii