ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cuantum estimat! Subvenția APIA pe tona de lapte, de la 232 lei/tonă la circa 527 lei/tonă!

Publicat: 11 august 2021 - 10:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat astăzi că a încheiat campania de primire a cererilor pentru cele două scheme de ajutor de stat Covid 19 bovine, pentru efectivele de animale, respectiv, tona de lapte de vacă. APIA a primit cereri pentru jumătate din cantitatea de lapte precizată de Ministerul Agriculturii în Ordonanța de Urgență. Astfel, cuantumul subvenției pe tona de lapte ar putea crește la circa 527 lei/tonă de la 232,3 lei/tonă cât anunța MADR.

Ajutorul Covid 19 pentru lapte se acordă doar pentru cantitățile de lapte produse și comercializate în luna ianuarie 2021, subliniază APIA.

Potrivit comunicatului APIA transmis astăzi pentru Agronfo, au fost depuse un număr de 93.593 cereri pentru un număr total de 1.307.297 capete animale și o cantitate de lapte de 81.176,35 tone. Numărul de bovine pentru care se solicită ajutorul de stat este apropiat de cel anunțat de Ministerul Agriculturii în Nota de fundamentare la OUG 58/2021, act normativ care instituie acordarea acestor două scheme de ajutor. Ministerul Agriculturii menționa 1.285.977 capete de bovine, înscrise în RNE, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, iar APIA comunică astăzi că sunt solicitate la plata ajutorului Covid 1.307.297 capete bovine. Bugetul pentru plata ajutorului Covid pe cap de bovină, pentru acest an, este de 182.708.014,97 lei. Cuantumul anunțat de MADR este de 142,08 lei/bovină. Ar putea fi mai mică suma pe cap de bovină, pentru că sunt mai multe bovine solicitate la plată decât aprecia MADR. Astfel, dacă împărțim bugetul la numărul de bovine comunicat astăzi de APIA iese un cuantum pe cap de bovină de circa 139 de lei/bovină.

vaci-lapte-munte_b

Diferența mare între ce menționează MADR în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență și ce anunță astăzi APIA se observă la cantitatea de lapte de vacă.

Astfel, MADR menționa în Nota de fundamentare la Ordonanța de Urgență 58/2021 că-n luna ianuarie a acestui an, cantitatea de lapte livrată/vândută direct la nivel național este de 184.375 tone. Bugetul alocat pentru plata ajutorului de stat la lapte este de 42.829.698,82 lei. Prin împărțirea bugetului la cantitatea de lapte calculată de MADR, cuantumul subvenției APIA pe tona de lapte a ieșit de 232,3 lei/tonă.

"Cantitatea de lapte livrată/vândută direct la nivel național în luna ianuarie este de 184.375 tone, pe baza căreia s-a estimat o cantitate de lapte pentru întreg anul 2021 de 2.212.500 tone. Valoarea ajutorului de stat pe tona de lapte s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 42.829.698,82 lei la cantitatea de lapte livrat/vândut direct în luna ianuarie, rezultând 232, 3 lei/tonă, care acoperă pierderile pe cele 12 luni ale anului 2021", subliniază MADR în Ordonanța de Urgență.

Se pare însă că fermele de vaci nu au produs și nu au vândut această cantitate în luna ianuarie 2021 sau nu toți crescătorii solicită ajutorul Covid 19 pentru laptele de vacă.

Cantitatea înregistrată de APIA, în urma primirii cererilor, este mai puțin de jumătate din cantitatea de lapte menționată de MADR în actul normativ, și anume 81.176,35 tone.

Bugetul alocat pentru plata schemei de ajutor Covid 19 pentru lapte rămâne același, 42.829.698,82 lei, chiar dacă s-a înjumătățit cantitatea la plata ajutorului. Astfel, dacă împărțim suma la cantitatea de lapte pentru care se solicită acest ajutor, cuantumul subvenției crește la 527 de lei/tona de lapte. De două ori și aproape jumătate mai mare prin comparație cu suma pe tona de lapte, anunțată de MADR, de 232,3 lei. 

Precizare importantă! Cuantumul subvenției este unul estimat și trebuie luat sub această rezervă. APIA va comunica, după verificarea cererilor, sumele pentru cele două scheme de ajutor Covid, pe cap de bovină și pe tona de lapte.
 

Vizualizat: 7029 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Zeci de mii de fermieri au renunțat anul acesta la subvențiile APIA!

Zeci de mii de fermieri au renunțat anul acesta la subvențiile APIA!

24 mai 2022 - 18:55

Anul acesta, 36.739 de fermieri au renunțat să depună cererea unică pentru subvențiile APIA. În timp ce numărul cererilor a scăzut, suprafața agricolă solicitată la plată a crescut cu 9.844 de hectare. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat astăzi că numărul fermierilor care solicită subvenții a scăzut datorită ajutoarelor acordate pentru comasarea terenurilor agricole, dar și din cauze naturale. 

APIA ACUM: Control pentru subvențiile APIA!

APIA ACUM: Control pentru subvențiile APIA!

24 mai 2022 - 18:29

Pentru subvențiile APIA, aferente acestui an, în intervalul 17 mai - 8 iulie 2022, se derulează controlul administrativ al cererilor unice, controale preliminare și eșantionarea pentru controlul pe teren, a anunțat astăzi conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), la Târgu Mureș unde s-a întâlnit cu fermieri, crescători de animale. Întâlnirea face parte din campania APIA de informare în cadrul căreia este organizat un turneu prin mai multe județe.

MADR: Prima ediție POLI BioFest!

MADR: Prima ediție POLI BioFest!

24 mai 2022 - 17:38

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se alătură demersului Universității „Politehnica din București” (UPB) de a organiza prima ediție a evenimentului POLI BioFEST, ce se va desfășura în perioada 26-29 mai 2022 în campusul UPB, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice București.

Ordonanță de Urgență: Fermierii obligați să raporteze stocurile!

Ordonanță de Urgență: Fermierii obligați să raporteze stocurile!

24 mai 2022 - 11:21

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți, pentru a avea o imagine completă și complexă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială.

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

24 mai 2022 - 09:05

Plata ajutorului de stat, aferent acestui an, pentru susținerea activității crescătorilor de bovine, în contextul crizei economice generată de pandemia Covid-19, se face până la data de 30 iunie 2022, conform prevederilor legislative. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă acest ajutor crescătorilor de bovine care dețin minim 3 vaci. Cuantumul pe cap de animal nu a fost încă stabilit. Care sunt motivele care duc la respingerea cererii de plată și cum pot crescătorii să-și salveze acești bani?

Crescător de capre: De ani, câinii mei iarna mănâncă brânză de capră! Ce ziceți, domnule ministru?!

Crescător de capre: De ani, câinii mei iarna mănâncă brânză de capră! Ce ziceți, domnule ministru?!

24 mai 2022 - 08:07

NU avem motive de panică! A scris ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe Facebook, în încercarea de a liniști apele agitate de o iminentă criză alimentară. La mesajul ministrului, replici amare de la fermieri, crescători de animale care-i spun care e, de fapt, viața din ferme.

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii