Adama
Vinasa Rompak

Creșterea oilor devine tot mai dificilă!

Publicat: 08 ianuarie 2023 - 19:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De când e lumea și pământul zootehnia a fost și este "industria grea" a agriculturii. Creșterea oilor devine tot mai dificilă deoarece, oricâți bani ai da și orice condiții ai crea, ,,nu mai găsești om la ele", spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

"Tocmai de aceea, investițiile în genetica de calitate, astfel încât să ai oi mai puține dar mai performante, reprezintă singura opțiune spre rentabilizarea fermei. O alternativă la lipsa forței de muncă din sector o reprezintă nepalezii, indienii și nu numai, spre care de altfel se îndreaptă tot mai mulți fermieri.

buda oi 2023_b

Dacă ne ducem în zona vacilor de lapte sau ,,secția de forjă” a industriei unde ,,25 de ore din 24" trebuie să fii în brazdă, lucrurile sunt și mai complicate.buda miel 203_b

Fără Crăciun, Revelion sau Paști. Trebuie să fii mereu acolo! Și ca ,,un făcut“, atunci îți mai ies vacile din gardul electric, se trezesc să îți fete înainte de termen, că doar biologia nu e matematică, iar dacă nu ai o conductă de apă spartă în fermă nu ai avut Revelion.
Dacă te uiți la creșterea galopantă a prețurilor din ultimul an, mai că îi înțelegi pe cei care nu se mai întorc în ferme odată ce au vândut și ultimul animal. Problemele cu inflația sunt la nivel european, iar săptămâna viitoare se va discuta cu Comisarul European pe Agricultură Wojciechowski tocmai acest aspect. 100 de euro din subvenție nu mai este aceeași 100 de acum un an, iar răspunsul la această problemă trebuie să vină în primul rând de la Comisia Europeană.

Mai este și războiul din Ucraina cu efect distructiv asupra sectorului cerealier din România. Tot respectul față de eforturile inimaginabile ale poporului ucrainean, dar importurile de cereale din această țară au lăsat fermierii din România cu porumbul necules. ,,Pentru că, dragă domnule deputat, ce să fac? Am 185 de hectare pe câmp, dar am primit 93 de bani pe kg! Umiditatea-i mare, spații de depozitare nu am. Faceți domnule odată ceva cu porumbul din Ucraina! Duceți-l acolo în Africa, unde e nevoie. Că ia, noi nu mai rezistăm! Ca să nu mai vorbesc că porumbul din Ucraina nu îl mănâncă animalele."

Cele de mai sus sunt doar câteva aspecte relatate de fermieri între sărbători. Sigur, Comisarul pe Agricultură va avea o poziție și pe acest subiect al importurilor din Ucraina în UE!

Este important de reținut faptul că avem un buget de peste 20 de miliarde de euro pe următorii 7 ani ce urmează să fie trimiși către fermieri. Este important să înțelegem că o bună parte a acestor bani se vor cheltui pe baza unor proiecte care trebuie făcute de firmele de consultanță! În mod cert, banii din plățile directe ce urmează a fi cheltuiți conform Planului Național Strategic vor contribui substanțial la consolidarea sectorului agricol.
În același timp, guvernul Ciucă a alocat prin diverse forme de sprijin bani către unitățile de procesare în agricultură și nu numai. Iar procesarea produsului din agricultură este la fel de importantă precum a fost ,,alfabetizarea“ în România pe vremuri! Nu poți face performanță dacă nu dai plus valoare produsului brut din agricultură! Ori noi știm bine că importăm pâine congelată și făină de mămăliga, importăm peste 85% din carnea de porc, dar suntem mari exportatori de porumb, importăm deja cantități însemnate de lapte și produse lactate, iar lista ar putea continua.

Sigur, aici tebuie ca și autorităților statului, mai ales celor de avizare și control, să le vină mintea la cap! Sunt tot felul de funcționari mărunți, slabi la minte care văd câte o neregulă peste tot, puși pe amendat și cu rost și fără rost. Este frustrant când te gândești că în Occident fie că vorbești de ferme sau de unități de procesare acestea funcționează în condiții în care dacă ar fi la fel în România mai ca îl bagi la pușcărie pe bietul investitor! Și atunci te mai întrebi de ce nu ai investitori în mica procesare din lanțul scurt de aprovizionare! Iar vina o poartă autoritățile din România care mereu sunt mai catolice decât Papa după cum mi-a spus mai deunăzi un fermier de la Sibiu mai școlit și umblat pe afară, pe care tot încercam să îl conving că procesarea e cheia succesului în agricultură!

Cu siguranță lucrurile însă, vor intra pe un făgaș normal, iar fermierii acum la început de an trebuie să fie plini de speranță! Mâncarea nu poate fi înlocuită cu nimic, iar de mâncat toți mâncăm! Nici gândacii, nici laptele și nici carnea de laborator nu vor putea înlocui ceea ce punem azi pe masă! Cu puțină organizare, cu siguranță vom avea un sector agricol puternic, capabil să furnizeze alimente de calitate și la prețuri accesibile pentru cumpărători.

Vă doresc tuturor un an cu multe realizări și vă încurajez să nu renunțați la activitățile pe care le faceți, deoarece sunt esențiale pentru viitorul agricol și pentru asigurarea securității alimentare!" A postat eurodeputatul pe Facebook. 

Vizualizat: 4034 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii