Doar 2,2% din laptele produs în prezent în România este neconform standardelor de calitate ale Uniunii Europene (UE), iar o nouă derogare pentru procesarea laptelui neconform nu este necesară, afirmă Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
Doar 15.000 de producători de lapte livrează lapte neconform
„Dintre cei 680.000 de fermieri din domeniul laptelui, doar 75.000 vând laptele prin centre de colectare. De asemenea, dintre cei 75.000 de fermieri, 15.000 au lapte neconform. România are, în acest moment, 2,2% lapte neconform, potrivit unei analize a Comisiei Europene, iar o nouă derogare nu se justifică pentru că nu mai e nevoie. De ce să punem o etichetă de neconformitate pe lapte dacă nu e nevoie?”, a spus Cojocaru, citat de Agerpres, în cadrul conferinţei „Agri-Business pe profit: Finanţarea afacerilor din agricultură”, organizată la Bucureşti în 15 octombrie 2013.
România a primit, în noiembrie 2011, acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu stadardele de calitate UE, până la finalul anului 2013. Produsele obţinute din lapte neconform pot fi vândute doar pe piaţa naţională.
Standardul de calitate UE pentru laptele crud de vacă prevede un număr total de germeni (NTG) mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, şi un număr de celule somatice (NCS) mai mic sau egal cu 400.000/mililitru.
Preşedintele APRIL: România produce peste 4 milioane tone de lapte
Preşedintele APRIL a adăugat faptul că „industria laptelui a fost prinsă dintotdeauna între fermieri”, afirmând, totodată, că o singură fermă din România poate produce 1,6 milioane litri de lapte nedeclaraţi.
„Numai o fermă are 1,6 milioane de litri de lapte nedeclaraţi. România produce, la ora actuală, peste patru milioane de tone de lapte”, a mai spus Dorin Cojocaru, citat de Agerpres.