Crescătorii de bovine din România nu vor fi obligați să investească în instalații zeci de mii de euro pentru a rezolva problema dioxidului de carbon. Includerea fermelor de vite în directiva europeană care-i obliga la așa ceva a fost respinsă, săptămâna trecută, de Parlamentul European, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI.
"Partea bună a lucrurilor este că am reușit să eliminăm includerea fermelor de vite în domeniul de aplicare al directivei DEI.
Este absolut absurd și desprins de realitate ca agricultura să fie comparată din punct de vedere a eliminării dioxidului de carbon cu activități industriale precum rafinăriile sau tratarea deșeurilor.
Parlamentul European a respins în acest fel un mare pericol, în caz contrar fermierii erau nevoiți să facă investiții de zeci de mii de euro din fondurile proprii!" A anunțat eurodeputatul Daniel Buda, pe pagina sa Facebook.
Ce prevedea această directivă pentru fermele de vite, dar și de porci și păsări?
"Toate fermele de bovine, porcine și fermele avicole cu peste 150 de unități vită mare (UVM) vor fi incluse în domeniul de aplicare al directivei. Astfel, procentul fermelor intensive de bovine, porcine și a fermelor avicole incluse în domeniul de aplicare al directivei va crește, ajungând la 13 % din numărul total al celor mai mari ferme zootehnice din UE, în rândul cărora sunt incluse pentru prima dată fermele de bovine. Aceste ferme, 185 000 în total, sunt responsabile împreună pentru 60 % din emisiile de amoniac provenite în UE din creșterea animalelor și pentru 43 % din emisiile de metan.
Cerințele BAT relevante vor ține seama de natura, dimensiunea, densitatea și complexitatea acestor instalații zootehnice, inclusiv de particularitățile sistemelor de creștere a bovinelor bazate pe exploatarea pășunilor, în care animalele sunt crescute în interior doar sezonier, și de impacturile asupra mediului care pot decurge din această practică.
Controlul poluării aerului, solului și apei/apelor subterane cauzate de aceste ferme ar permite un control mult mai strict în sectorul zootehnic asupra emisiilor, în special al emisiilor de metan și de amoniac. Efectele scontate ar fi următoarele:
o creștere a acoperirii emisiilor de amoniac de la nivelul actual de 18 % la 60 %;
o creștere a acoperirii emisiilor de metan, de la 3 % în prezent la 43 %.
Se preconizează că acest lucru va aduce, în ansamblu, următoarele beneficii în materie de reducere a poluării:
reducerea emisiilor de metan cu 265 kt pe an (229 kt anual pentru bovine și 36 kt anual pentru porcine și păsările de curte);
reduceri ale emisiilor de amoniac de 128 kt pe an (50 kt anual pentru bovine și 78 kt pe an pentru porcine și păsările de curte).
În termeni monetari, beneficiile pentru sănătatea umană care ar rezulta din reducerea emisiilor de metan și de amoniac provenite de la toate fermele de bovine, porcine și avicole incluse în domeniul de aplicare revizuit al DEI au fost estimate la peste 5,5 miliarde EUR pe an, fără a include efectele benefice asupra sistemelor ecologice.
Printre instalațiile industriale incluse în domeniul de aplicare al DEI se numără alte 1 500 până la 1 900 de noi instalații.
Beneficiile în materie de control al poluării și de reducere a utilizării resurselor naturale sunt în prezent prea greu de estimat pentru aceste noi sectoare industriale, dar din experiența anterioară dobândită cu ocazia punerii în aplicare a DEI se poate deduce că reducerile globale în materie de poluanți preconizate în noile sectoare incluse în domeniul de aplicare al Directivei privind emisiile industriale și al BAT ar fi cuprinse între 35 % și 70 %.
Un alt beneficiu important al abordării bazate pe cele mai bune tehnici disponibile prevăzute de Directiva privind emisiile industriale este asigurarea unor condiții de concurență echitabile la nivelul UE prin furnizarea unor standarde operaționale minime în ceea ce privește autorizațiile, care sunt apoi supuse monitorizării și inspecțiilor," informa anul trecut Comisia Europeană.