Adama

Crescătorii de vaci pot respira ușurați! Nu vor fi obligați să facă asta!

Publicat: 17 iulie 2023 - 07:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de bovine din România nu vor fi obligați să investească în instalații zeci de mii de euro pentru a rezolva problema dioxidului de carbon. Includerea fermelor de vite în directiva europeană care-i obliga la așa ceva a fost respinsă, săptămâna trecută, de Parlamentul European, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI.

"Partea bună a lucrurilor este că am reușit să eliminăm includerea fermelor de vite în domeniul de aplicare al directivei DEI.

Este absolut absurd și desprins de realitate ca agricultura să fie comparată din punct de vedere a eliminării dioxidului de carbon cu activități industriale precum rafinăriile sau tratarea deșeurilor.

Parlamentul European a respins în acest fel un mare pericol, în caz contrar fermierii erau nevoiți să facă investiții de zeci de mii de euro din fondurile proprii!" A anunțat eurodeputatul Daniel Buda, pe pagina sa Facebook.

ferma-vaci-jurnal_b

Ce prevedea această directivă pentru fermele de vite, dar și de porci și păsări?

"Toate fermele de bovine, porcine și fermele avicole cu peste 150 de unități vită mare (UVM) vor fi incluse în domeniul de aplicare al directivei. Astfel, procentul fermelor intensive de bovine, porcine și a fermelor avicole incluse în domeniul de aplicare al directivei va crește, ajungând la 13 % din numărul total al celor mai mari ferme zootehnice din UE, în rândul cărora sunt incluse pentru prima dată fermele de bovine. Aceste ferme, 185 000 în total, sunt responsabile împreună pentru 60 % din emisiile de amoniac provenite în UE din creșterea animalelor și pentru 43 % din emisiile de metan.

Cerințele BAT relevante vor ține seama de natura, dimensiunea, densitatea și complexitatea acestor instalații zootehnice, inclusiv de particularitățile sistemelor de creștere a bovinelor bazate pe exploatarea pășunilor, în care animalele sunt crescute în interior doar sezonier, și de impacturile asupra mediului care pot decurge din această practică.

Controlul poluării aerului, solului și apei/apelor subterane cauzate de aceste ferme ar permite un control mult mai strict în sectorul zootehnic asupra emisiilor, în special al emisiilor de metan și de amoniac. Efectele scontate ar fi următoarele:
o creștere a acoperirii emisiilor de amoniac de la nivelul actual de 18 % la 60 %;
o creștere a acoperirii emisiilor de metan, de la 3 % în prezent la 43 %.

Se preconizează că acest lucru va aduce, în ansamblu, următoarele beneficii în materie de reducere a poluării:
reducerea emisiilor de metan cu 265 kt pe an (229 kt anual pentru bovine și 36 kt anual pentru porcine și păsările de curte);
reduceri ale emisiilor de amoniac de 128 kt pe an (50 kt anual pentru bovine și 78 kt pe an pentru porcine și păsările de curte).

În termeni monetari, beneficiile pentru sănătatea umană care ar rezulta din reducerea emisiilor de metan și de amoniac provenite de la toate fermele de bovine, porcine și avicole incluse în domeniul de aplicare revizuit al DEI au fost estimate la peste 5,5 miliarde EUR pe an, fără a include efectele benefice asupra sistemelor ecologice.

Printre instalațiile industriale incluse în domeniul de aplicare al DEI se numără alte 1 500 până la 1 900 de noi instalații.
Beneficiile în materie de control al poluării și de reducere a utilizării resurselor naturale sunt în prezent prea greu de estimat pentru aceste noi sectoare industriale, dar din experiența anterioară dobândită cu ocazia punerii în aplicare a DEI se poate deduce că reducerile globale în materie de poluanți preconizate în noile sectoare incluse în domeniul de aplicare al Directivei privind emisiile industriale și al BAT ar fi cuprinse între 35 % și 70 %.
Un alt beneficiu important al abordării bazate pe cele mai bune tehnici disponibile prevăzute de Directiva privind emisiile industriale este asigurarea unor condiții de concurență echitabile la nivelul UE prin furnizarea unor standarde operaționale minime în ceea ce privește autorizațiile, care sunt apoi supuse monitorizării și inspecțiilor," informa anul trecut Comisia Europeană.

 

Vizualizat: 1216 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

15 ianuarie 2025 - 06:47

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

14 ianuarie 2025 - 06:06

Ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenții APIA achitate de la bugetul de stat, sunt așteptate mai cu seamă de crescătoirii de animale. Adrian Pintea, secretar de stat MADR, a anunțat luni seara, la Agricultura la Raport, Agro TV, când începe plata acestor ajutoare, cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2024. 

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

14 ianuarie 2025 - 05:43

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, invitat luni seara, 13 ianuarie 2025, la Agricultura la Raport, Agro TV, a anunțat că fermierii, crescătorii de animale vor avea subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lunii ianuarie. Excepție fac ajutoarele naționale tranzitorii, a căror plată e ținută în loc de aprobarea bugetului de stat pentru 2025 și sprijinul cuplat vegetal care depinde de setul de documente pe care trebuie să-l depună fermierii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

14 ianuarie 2025 - 04:56

Monitorul Oficial a publicat un Ordin al Ministerului Agriculturii care reglementează înființarea parcurilor eoliene și fotovoltaice pe pășuni.

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

13 ianuarie 2025 - 19:15

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși într-un atac comis de militanți islamici în statul Borno din nord-estul Nigeriei, a declarat luni un oficial guvernamental.

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

13 ianuarie 2025 - 14:17

Se reia exportul de ovine vii în Arabia Saudită, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat transmis Agroinfo. Delegația oficială din Regatul Arabiei Saudite și-a încheiat ieri, 12 ianuarie 2025, vizita de lucru în România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Vantage oferă soluţii integrate pentru agricultura de precizie, atât pentru cei care practică agricultura conservativă, cât şi pentru agricultura convenţională. Două dintre acestea sunt:

- semănatul de precizie, cu ajutorul tehnologiei Precision Planting prin care se realizează semănatul uniform atât în ceea ce priveşte adâncimea de semănat cât şi distanţa dintre seminţe/plante, în sistem no-till, minimum-till şi convenţional;

- erbicidarea "Spot spraying" - cu ajutorul tehnologiei Carbon Bee de la AgTech, sistemul SmartStriker - care permite detectarea precisă, în timp real, a buruienilor şi erbicidarea individuală a acestora.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii