ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Crescătorii de bovine care primesc 80 de eurocenți pe litrul de lapte!

Publicat: 07 noiembrie 2021 - 07:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un litru de lapte bio este vândut cu 80 de eurocenți, asta înseamnă aproape 3,92 de lei pe litrul de lapte de vacă. Unde primesc crescătorii de vaci acest preț?

"Cooperativa de Produse Lactate Vipiteno: 80 de eurocenți laptele BIO, 60 de eurocenți laptele integral, 2.400.000 de litri de lapte zilnic colectat din 2 țări, Austria și Italia, și fermieri multumiți de ceea ce obțin!" A spus europarlamentarul român după ce a vizitat pe 5 noiembrie 2021 o fermă de creștere a vacilor din regiunea autonomă Trentino-Alto Adige/Südtirol, membră în cooperativă. Ferma deține și o fabrică de lactate. 

"În cadrul vizitei oficiale din regiunea autonomă Trentino-Alto Adige/Südtirol, am avut ocazia de a vizita o fermă de vaci și de procesare a produselor lactate, parte a Cooperativei de Produse Lactate Vipiteno. În fabrica de lactate Vipiteno lucrează 170 de angajați, 70% dintre dintre aceștia fiind membrii cooperativei.

buda-ferma-italia_b

Fabrica produce doar din laptele colectat de la fermele din cooperative. Uneori, achiziționează lapte în plus și cu prețuri crescute pentru a putea face față pieței. Cei din cooperativă mi-au transmis că gruparea în această formă asociativă a fost dificilă, dar avantajele au fost determinante în acest sens. Laptele BIO s-a impus încet, încet, consumatorii dau un ban în plus mai ales pentru alimentația copiilor. Fabrica este aproape totalmente automatizată, se lucrează pe calculator foarte mult, 5 persoane se ocupă de monitorizare și planificarea producției. 2 milioane de cutii de iaurt se produc zilnic. 24 de ore este termenul maxim până la care laptele proaspăt trebuie procesat. Acest lucru garantează aroma unică a tuturor produselor, precum și calitatea ridicată. „Aurul alb” este colectat pe o distanță maximă de 40 km de la locul de producție. Produsele lactate nu conțin conservanți, arome suplimentare și alți aditivi. Aceștia primesc 80 de eurocenți pe laptele BIO și 60 eurocenți pentru laptele integral standardizat.

ferma-italia_b

Cota de piață de 9% pentru iaurt, iar la cel BIO 33% în Italia. În discuțiile pe care le-am avut cu membrii cooperativei, aceștia mi-au transmis că este dificilă convertirea în producător BIO și lucrează și cu cei din Austria. În ultima vreme, ca urmare a creșterii prețurilor la lapte, s-a observat o revigorare a fermelor, mai ales in Austria. Lucrătorii sunt în procent de 90% localnici, lucrează în 3 schimburi, dar nu le lipsește niciodată mâna de lucru celor de la fabrică. Au un program de formare a tinerilor care în bună parte, se reîntorc la fabrica cooperativei după studii, crescându-și astfel resursă umană de înaltă valoare.

Fermierii se bucură de venituri stabile, care le asigură un trai mai mult decât decent, iar consumatorii beneficiază de produse sănătoase și la prețuri accesibile. Încă o dată, se arată că nu există altă soluţie în agricultură decât asocierea. Prin cooperarea în această formă agricolă, fermierii reușeșc să-și extindă producția, având acces la informație, inovație, la proiecte de colaborare, obțin cele mai bune prețuri. Cooperativa de Produse Lactate Vipiteno devine un model în ce privește asigurarea calității ridicate, trasabilității și furnizarea unui produs sănătos și natural, posibil doar prin asocierea fermierilor într-o formă de cooperare agricolă!" A povestit europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

Vizualizat: 6565 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii