Adama
Vinasa Rompak

CRESCĂTORII DE ANIMALE REVOLTAȚI: NE MOR ANIMALELE PENTRU CĂ MEDICUL VETERINAR NU VINE CÂND ÎL CHEMI!

Publicat: 07 octombrie 2020 - 08:26
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERILOR! Crescătorii de animale din România reacționează dur la adoptarea legii prin care medicii veterinari au monopolul în ce privește consultarea, diagnosticarea, efectuarea acţiunilor de imunoprofilaxie şi tratarea animalelor, controlul comercializării cu amănuntul şi utilizării produselor medicinale veterinare. Fermierii spun că le-au murit animalele, pentru că, de cele mai multe ori, medicul veterinar nu vine când e chemat. În plus, tratamentele, manopera sunt scumpe.

Crescătorii de animale au reacționat cu revoltă și supărare la legea adoptată ieri de Camera Deputaților, for decizional, care prevede că administrarea produselor medicinale se face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităţilor în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, după prescrierea şi sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz.

Zeci de mesaje au fost transmise către AGROINFO. Mulți dintre crescătorii de oi, dar și cei de vaci, din România au învățat să-și trateze singuri animalele. Pentru o injecție nu este chemat medicul veterinar sau pentru administrarea unor medicamente. Mai mult, crescătorii de animale sunt obișnuiți să cumpere, fără prescripția medicului veterinar, diferite medicamente pentru animale.

Acum, prin legea votată marți, 6 octombrie 2020, crescătorii de animale sunt obligați ca toate medicamentele cu care-și tratează animalele să fie prescrise de medicul veterinar. Legea menționează și o excepție, proprietarii de animale le pot administra acestora, pe cale orală, prin inhalaţii sau instilaţii sau prin aplicaţii locale, produse medicinale prescrise de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, în situaţia în care nu este necesară administrarea lor, exclusiv, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică. Dar și-n acest caz, animalele trebuie consultate de medicul veterinar, diagnosticate, pentru a se stabili tratamentul potrivit. Deci, nu pot crescătorii de capul lor să decidă ce medicamente să cumpere de la farmacia veterinară. Nici nu vor mai putea să cumpere fără prescripția medicului veterinar, pentru că noua lege prevede că medicul veterinar deține controlul și asupra comercializării și utilizării produselor medicinale veterinare.

Medicul veterinar nu răspunde de doi ani la telefon și nu vrea să vină la nicio intervenție la mine. Eu ce fac? Mi-au murit berbecii că nu a venit să-i vadă, la tratamente nu vine. Eu ce pot să fac?! ne întreabă disperat un crescător de oi.

Am tot respectul față de doctorii veterinari. Dar oamenii își tratează animalele din două motive: 1. doctorii veterinari nu vin când îi chemi (nu pot, nu vor, nu sunt în zonă) și animalul nu are timp de așteptare 2-3 zile! 2. din cauza prețurilor, deloc modeste! Dacă o simplă injecție la o oaie costă un leu, la 500 de oi e 500 de lei. Dacă le faci injecții de trei ori pe an, 1.500 de lei, nu e chiar ieftin. Dar până la urmă vor fi de toate, dar vor avea o surpriză uriașă că nu vor fi animale și vor face experiențe pe păpuși gonflabile. De exemplu, la noi în comună sunt vreo 11.000 de oi, vreo 500 de vaci, 150 de cai plus păsări, porci. Ce poate face un medic veterinar singur?? În câte părți poate veni în același timp? Sunt legi date din birouri, ne-a scris un alt crescător de ovine.

Vă pun întrebarea simplă, dacă medicul veterinar de care aparții nu este calitativ pregătit, tu, în ferma ta, deții animale cu valoare genetică foarte scumpă și ai neșansa vieții să-ți moară, ce poți face? Vă întreb ca fapt divers, nu ai o relație bună cu medicul și tu ești obligat să suporți actul medical prin lege și apar probleme, ce poți face? Îl dai în judecată sau are aceeași soartă ca și animalele mele tratate de niște incompetenți?! Doar se vede bine în ziua de azi de ce avem parte, cu excepția câtorva. La ce dracu să ne mai așteptăm?? Este revoltată Maria Lazăr, în mesajul transmis către AGROINFO.

Medicina veterinară e la pământ în România și studenții ăia pe care-i scoateți pe bandă din facultăți nu lucrează unul măcar cu animalul și majoritatea văd prin farmacii veterinare. Legea asta e împinsă de vreun hoț de doctor care are și farmacie veterinară, că așa se practică acum, ești medic veterinar sau uman, deschizi și o farmacie să împingi "vita" să cumpere de la tine din farmacie. Mă uimește rahatul ăsta de țară pe zi ce trece, e supărat fermierul Ionel Mogoș.

Legea adoptată marți, 6 octombrie, de Camera Deputaților va fi trimisă spre promulgare președintelui României.

ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

 

Vizualizat: 6300 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Relu Vet
|
11. 11, 2020. Wednesday 08:22
În sfârșit, s a făcut dreptate! Prea mulți ciobani se cred doctori!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii