KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CRESCĂTORII DE ANIMALE REVOLTAȚI: NE MOR ANIMALELE PENTRU CĂ MEDICUL VETERINAR NU VINE CÂND ÎL CHEMI!

Publicat: 07 octombrie 2020 - 08:26
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERILOR! Crescătorii de animale din România reacționează dur la adoptarea legii prin care medicii veterinari au monopolul în ce privește consultarea, diagnosticarea, efectuarea acţiunilor de imunoprofilaxie şi tratarea animalelor, controlul comercializării cu amănuntul şi utilizării produselor medicinale veterinare. Fermierii spun că le-au murit animalele, pentru că, de cele mai multe ori, medicul veterinar nu vine când e chemat. În plus, tratamentele, manopera sunt scumpe.

Crescătorii de animale au reacționat cu revoltă și supărare la legea adoptată ieri de Camera Deputaților, for decizional, care prevede că administrarea produselor medicinale se face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităţilor în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, după prescrierea şi sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz.

Zeci de mesaje au fost transmise către AGROINFO. Mulți dintre crescătorii de oi, dar și cei de vaci, din România au învățat să-și trateze singuri animalele. Pentru o injecție nu este chemat medicul veterinar sau pentru administrarea unor medicamente. Mai mult, crescătorii de animale sunt obișnuiți să cumpere, fără prescripția medicului veterinar, diferite medicamente pentru animale.

Acum, prin legea votată marți, 6 octombrie 2020, crescătorii de animale sunt obligați ca toate medicamentele cu care-și tratează animalele să fie prescrise de medicul veterinar. Legea menționează și o excepție, proprietarii de animale le pot administra acestora, pe cale orală, prin inhalaţii sau instilaţii sau prin aplicaţii locale, produse medicinale prescrise de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, în situaţia în care nu este necesară administrarea lor, exclusiv, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică. Dar și-n acest caz, animalele trebuie consultate de medicul veterinar, diagnosticate, pentru a se stabili tratamentul potrivit. Deci, nu pot crescătorii de capul lor să decidă ce medicamente să cumpere de la farmacia veterinară. Nici nu vor mai putea să cumpere fără prescripția medicului veterinar, pentru că noua lege prevede că medicul veterinar deține controlul și asupra comercializării și utilizării produselor medicinale veterinare.

Medicul veterinar nu răspunde de doi ani la telefon și nu vrea să vină la nicio intervenție la mine. Eu ce fac? Mi-au murit berbecii că nu a venit să-i vadă, la tratamente nu vine. Eu ce pot să fac?! ne întreabă disperat un crescător de oi.

Am tot respectul față de doctorii veterinari. Dar oamenii își tratează animalele din două motive: 1. doctorii veterinari nu vin când îi chemi (nu pot, nu vor, nu sunt în zonă) și animalul nu are timp de așteptare 2-3 zile! 2. din cauza prețurilor, deloc modeste! Dacă o simplă injecție la o oaie costă un leu, la 500 de oi e 500 de lei. Dacă le faci injecții de trei ori pe an, 1.500 de lei, nu e chiar ieftin. Dar până la urmă vor fi de toate, dar vor avea o surpriză uriașă că nu vor fi animale și vor face experiențe pe păpuși gonflabile. De exemplu, la noi în comună sunt vreo 11.000 de oi, vreo 500 de vaci, 150 de cai plus păsări, porci. Ce poate face un medic veterinar singur?? În câte părți poate veni în același timp? Sunt legi date din birouri, ne-a scris un alt crescător de ovine.

Vă pun întrebarea simplă, dacă medicul veterinar de care aparții nu este calitativ pregătit, tu, în ferma ta, deții animale cu valoare genetică foarte scumpă și ai neșansa vieții să-ți moară, ce poți face? Vă întreb ca fapt divers, nu ai o relație bună cu medicul și tu ești obligat să suporți actul medical prin lege și apar probleme, ce poți face? Îl dai în judecată sau are aceeași soartă ca și animalele mele tratate de niște incompetenți?! Doar se vede bine în ziua de azi de ce avem parte, cu excepția câtorva. La ce dracu să ne mai așteptăm?? Este revoltată Maria Lazăr, în mesajul transmis către AGROINFO.

Medicina veterinară e la pământ în România și studenții ăia pe care-i scoateți pe bandă din facultăți nu lucrează unul măcar cu animalul și majoritatea văd prin farmacii veterinare. Legea asta e împinsă de vreun hoț de doctor care are și farmacie veterinară, că așa se practică acum, ești medic veterinar sau uman, deschizi și o farmacie să împingi "vita" să cumpere de la tine din farmacie. Mă uimește rahatul ăsta de țară pe zi ce trece, e supărat fermierul Ionel Mogoș.

Legea adoptată marți, 6 octombrie, de Camera Deputaților va fi trimisă spre promulgare președintelui României.

ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

 

Vizualizat: 4319 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

02 august 2021 - 18:53

Animals International cere Poliției și ANSVSA să facă razie națională și să aplice sancțiuni! Animals International atrage atenția că în ciuda anunțului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, mulți operatori economici ignoră măsurile dispuse de autoritatea centrală competentă, acuză Animals International într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 17:27

Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Relu Vet
|
11. 11, 2020. Wednesday 08:22
În sfârșit, s a făcut dreptate! Prea mulți ciobani se cred doctori!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii