Prețul laptelui materie primă a ajuns după data de 1 mai, când toți marii retaileri și peste 80% dintre procesatori au căzut voluntar de acord să reducă prețul laptelui cu câte 10% fiecare, la o medie de 1,5 lei față de 2 lei cât spun fermierii că ar fi prețul de cost. Ministrul Agriculturii spune că noua legislație privind plafonarea adaosului comercial nu va duce la o nouă ieftinire a laptelui la poarta fermei.
Crescătorii de vaci pentru lapte produc litrul cu 2 lei și îl vând, în medie cu 1,5 lei, a declarat Mircea Dumitru, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) și fermier din Brașov în cadrul Congresul Fermierilor, desfășurat astăzi la USAMV București.
Potrivit acestuia, acordul voluntar dintre marii retaileri și procesatori, în vigoare de la 1 mai, a dus la noi presiuni asupra fermierilor care au fost nevoiți să reducă din preț. Fermierul se teme, de asemenea, că și noua legiaslație privind plafonarea adaosurilor comerciale va avea același efect.
„Când s-a încercat acordul cu 20% fermierii a fost afectați și acum tot fermierul va suporta. Se fac presiuni să se scadă prețul. Procesatorul spune (fermierilor n.red) că de mâine nu mai pot să îți dau prețul stabilit pentru că retailerul îmi dă mai puțin”, a exemplificat fermierul, citat de economica.net
În replică, ministrul Agriculturii Florin Barbu a explicat că fermierii nu vor fi afectați întrucât procesatorii vor fi tentați să cumpere mai scump pentru a putea vinde , la rîndul lor, la un preț mai mare.
„Știm foarte bine. Litrul de lapte ( la poarta fermei n.red) este 1,5 lei. Prețul la raft este de 8,9, 10 lei. Pe tot lanțul, adaosul comercial este de 700%. Aceste analize le-am avut când am luat deciza de a da ordonanța privind temperarea prețurilor la alimente de baza. Ne-am dat seama că plafonarea adaosului comercial este obligatorie. Nu există pericolul de a scădea prețul la producători pentru că producătorii și fermierii nu sunt incluși în acest lanț. Dacă cineva – un porcesator sau un retailer- vrea să vândă la un preț mai mare cu un adaos fix, automat trebuie să ceară în procesare unde laptele materie primă reprezintă 60-70% din cost, un preț mai mare la materia primă. Ordonanța va aduce o creștere a prețului materiei prime la fermieri”, a declarat ministrul.