Adama
AGRICOVER

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

Publicat: 08 octombrie 2024 - 07:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Multe ferme zootehnice mici încep să dispară. Rentabilitatea nu poate fi asigurată decât cu utilarea fermei, cu rase performante și condiții optime de bunăstare și furajare, spun specialiștii, dar și crescătorii de vaci care și-au robotizat fermele și care pun accent pe o genetică de calitate. 

Formularea consacrată a fermierilor este rasă, casă, masă. Subvențiile europene, dar și creditele le-au fost de ajutor, în special, crescătorilor de bovine. Ionuț Horincar din Bucium, Sălaj, a crescut pe lângă animale, a urmat o facultate de profil și crede că-n zootehnie nu se mai poate vorbi de productivitate decât dacă se investește și-n tehnologie.

crescatori-vaci_b

"Am reușit să modernizăm ferma cu roboți, dacă nu, nu știu dacă mergea mult timp înainte, că nu mai este forță de muncă. Am început prima dată cu leasingul, tractor, remorcă tehnologică pentru prepararea furajului, că dacă nu le dăm un furaj, un amestec concentrat nu poți face calitate, nu poți face performanță", spune crescătorul. 

Alexandru Heghed a fost halterofil și antrenor la un club din Bistrița, dar greutățile vieții s-au dovedit mai mari decât ale halterelor și s-a decis să renunțe la sport și să se ocupe de creșterea animalelor. Are o fermă cu peste 30 de capete de Bălțată Românească, la Teaca. Crescătorul spune că a făcut alegerea potrivită. Cel mai important lucru este ca animalele să fie bine hrănite, dar trebuie să știi să gestionezi o genetică de calitate.

"Folosesc numai montă artificială de la Semtest Târgu Mureș și folosesc numai taurii din top, din primii cinci în fiecare an. Nu montez cu orice, numai tauri de top ca să am o ameliorare bună la producția de lapte și vaci de calitate."

De aceeași părere este și Emil Lup, fermier din Ocnița, care se mândrește cu vacile sale, rezultat al unei selecții riguroase.
"Îs foarte mulțumit, au tauri foarte buni, și construcția fizică și producția de lapte. Vacile s-au dezvoltat bine. Apoi masă încercăm să le creăm condiții, pe timp de vară au o pășune liberă, cu gard electric, pe care am împărțit-o în patru parcele și le schimb. Există aici o problemă, dacă le lași într-o singură tarla, ele vor mânca ce e mai bun, restul îmbătrânește și nu le ajunge. Așa, ele, automat când le schimbi parcela, mânâncă altfel, cresc altfel, altă iarbă nouă, randamentul de lapte e altul."

Specialiștii mureșeni care fac eforturi să le asigure genetică de calitate, pentru că nu se mai poate face zootehnie ca pe vremuri, chiar și la fermele mici.
"Pentru a face performanță ai nevoie de rasă, casă, masă. Iată că noi ne ocupăm de acel procent de 33% care înseamnă rasă. E o parte importantă pentru fermier și de fiecare dată, echipa noastră ajută fermierii să ia decizia cea mai bună, pentru că nu contează numai valoarea de ameliorare, contează ca acea valoare să fie potrivită pentru obiectivele pe care fiecare fermier și le stabilește," spune Valer Sician, director Semtest Târgu Mureș. (sursa TVR Târgu Mureș)

Vizualizat: 3341 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

13 noiembrie 2024 - 05:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină campanie de plăți în avans, pe hectar și cap animal, pentru fermieri și crescători de animale. Avansul APIA este de 70% din plățile directe pe hectar și cap animal, aferente acestui an, și de 85% din plățile compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

13 noiembrie 2024 - 05:25

ANSVSA în control! Acțiuni întreprinse de ANSVSA pentru verificarea modului de implementare a măsurilor de atenuare a riscurilor referitoare la pesta porcină africană (PPA) la nivelul unităților de industria alimentară din sectorul cărnii.

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

13 noiembrie 2024 - 04:58

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații, finanțate prin submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

13 noiembrie 2024 - 04:43

Programul „Rabla pentru tractoare” va fi lansat până la finalul acestui an. Administrația Fondului pentru Mediu va acoperi 65% din valoarea de achiziție, iar pentru fermierii care au până în 40 de ani, procentul de finanțare se majorează la 80%. Însă valoarea de achiziție a tractorului, inclusiv a accesoriilor aferente, nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Legea Arendei, urgent modificată!

Legea Arendei, urgent modificată!

12 noiembrie 2024 - 19:29

Legea Arendei revine în prim-plan, după mai multe încercări nereușite în 2023 și 2024 de modificare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă. Concret, asociațiile de fermieri au cerut ca actul normativ să fie adoptat de urgență și publicat în Monitorul Oficial până la finele lunii.

Vin bani pentru crescătorii de oi și capre!

Vin bani pentru crescătorii de oi și capre!

12 noiembrie 2024 - 17:05

Crescătorii de ovine și/sau caprine cărora li s-au sacrificat turmele din pricina pestei micilor rumegătoare primesc despăgubiri. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat un proiect de Hotărâre prin care Guvernul alocă 160 milioane de lei pentru despăgubirea oierilor.

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

12 noiembrie 2024 - 11:43

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. - 11.11.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 619.751 fermieri, cu o sumă totală de 854.874.337,79 euro (4.253.289.059,12 lei).

Creștem subvențiile pentru fermieri!

Creștem subvențiile pentru fermieri!

12 noiembrie 2024 - 07:02

După o întâlnire cu fermierii din Teleorman, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va crește subvențiile agricole de care beneficiază agricultorii.

Subvenție APIA 57 euro/vacă plătită din 2 decembrie crescătorilor!

Subvenție APIA 57 euro/vacă plătită din 2 decembrie crescătorilor!

12 noiembrie 2024 - 06:43

Crescătorii de bovine pentru carne primesc, începând din data de 2 decembrie 2024, diferența dintre avansul APIA achitat pe cap de vacă din sprijinul cuplat pentru venit, aferent acestui an, și cuantumul integral al acestei subvenții.

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

11 noiembrie 2024 - 15:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează din 2 decembrie 2024 plățile finale pe hectar și cap animal., aferente acestui an, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, într-o intervenție la TVR 1, emisiunea Agrostrategia. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii