Multe ferme zootehnice mici încep să dispară. Rentabilitatea nu poate fi asigurată decât cu utilarea fermei, cu rase performante și condiții optime de bunăstare și furajare, spun specialiștii, dar și crescătorii de vaci care și-au robotizat fermele și care pun accent pe o genetică de calitate.
Formularea consacrată a fermierilor este rasă, casă, masă. Subvențiile europene, dar și creditele le-au fost de ajutor, în special, crescătorilor de bovine. Ionuț Horincar din Bucium, Sălaj, a crescut pe lângă animale, a urmat o facultate de profil și crede că-n zootehnie nu se mai poate vorbi de productivitate decât dacă se investește și-n tehnologie.
"Am reușit să modernizăm ferma cu roboți, dacă nu, nu știu dacă mergea mult timp înainte, că nu mai este forță de muncă. Am început prima dată cu leasingul, tractor, remorcă tehnologică pentru prepararea furajului, că dacă nu le dăm un furaj, un amestec concentrat nu poți face calitate, nu poți face performanță", spune crescătorul.
Alexandru Heghed a fost halterofil și antrenor la un club din Bistrița, dar greutățile vieții s-au dovedit mai mari decât ale halterelor și s-a decis să renunțe la sport și să se ocupe de creșterea animalelor. Are o fermă cu peste 30 de capete de Bălțată Românească, la Teaca. Crescătorul spune că a făcut alegerea potrivită. Cel mai important lucru este ca animalele să fie bine hrănite, dar trebuie să știi să gestionezi o genetică de calitate.
"Folosesc numai montă artificială de la Semtest Târgu Mureș și folosesc numai taurii din top, din primii cinci în fiecare an. Nu montez cu orice, numai tauri de top ca să am o ameliorare bună la producția de lapte și vaci de calitate."
De aceeași părere este și Emil Lup, fermier din Ocnița, care se mândrește cu vacile sale, rezultat al unei selecții riguroase.
"Îs foarte mulțumit, au tauri foarte buni, și construcția fizică și producția de lapte. Vacile s-au dezvoltat bine. Apoi masă încercăm să le creăm condiții, pe timp de vară au o pășune liberă, cu gard electric, pe care am împărțit-o în patru parcele și le schimb. Există aici o problemă, dacă le lași într-o singură tarla, ele vor mânca ce e mai bun, restul îmbătrânește și nu le ajunge. Așa, ele, automat când le schimbi parcela, mânâncă altfel, cresc altfel, altă iarbă nouă, randamentul de lapte e altul."
Specialiștii mureșeni care fac eforturi să le asigure genetică de calitate, pentru că nu se mai poate face zootehnie ca pe vremuri, chiar și la fermele mici.
"Pentru a face performanță ai nevoie de rasă, casă, masă. Iată că noi ne ocupăm de acel procent de 33% care înseamnă rasă. E o parte importantă pentru fermier și de fiecare dată, echipa noastră ajută fermierii să ia decizia cea mai bună, pentru că nu contează numai valoarea de ameliorare, contează ca acea valoare să fie potrivită pentru obiectivele pe care fiecare fermier și le stabilește," spune Valer Sician, director Semtest Târgu Mureș. (sursa TVR Târgu Mureș)