Crescătorul de animale Aurel Nieș din Șicula, județul Arad, ne-a transmis un mesaj la redacție, în urma publicării de către noi a scrisorii Asociației Profesionale a Ciobanilor care solicită Camerei Deputaților să respingă legea care impune autorizația pentru pășunat.
În scrisoarea transmisă Camerei Deputaților și ministrului agriculturii, Petre Daea, reprezentanții Asociației Profesionale a Ciobanilor din România solicită insistent ca legea adoptată de Senat prin care se instituie obligativitatea autorizației pentru a scoate animalele la pășune să fie respinsă de Camera Deputaților, for decizional. Vicepreședintele APC, oierul Ionică Sterp, subliniază că organizația oierilor pe care o conduce este total împotriva celor care intră cu turmele pe terenurile altora și distrug culturile agricole. Aceștia trebuie pedepsiți conform legii penale în vigoare. Însă o autorizație pentru a scoate animalele la pășune ar fi o mare problemă pentru mulți crescători de animale, nu doar pentru oieri, spune Ionică Sterp.
În urma publicării de către Agroinfo a scrisorii APC, crescătorul de animale Aurel Nieș din comuna Șicula, Arad, ne-a transmis un mesaj la redacție.
"Susțin cu toată puterea să se adopte legea și să fie obligatorie autorizația pentru pășunat. Doar așa, fiind obligatorie autorizația pentru a scoate animalele la pășune, ciobanii nu o să mai intre cu turmele prin culturile agricole să ne distrugă munca, să-și bată joc de truda noastră. O să le fie interzis prin lege acest lucru! Ciobanii au cele mai mari drepturi în țara asta, ei sunt stat în stat, stăpâni, ce drepturi le mai trebuie?! Intră cu turmele prin culturile noastre agricole, după ce trudim să semănăm grâu, porumb, etc. Și eu sunt crescător de animale, am vaci, am oi, dar susțin această lege.
Ciobanii lucrează cu boschetari și la ăia nu le pasă pe unde intră cu oile. Până când să mai suportăm?! Noi avem teren ca să ținem animale. Un cioban cu 800 de oi are doar două hectare de teren, de unde-și ține ăla animalele?! De ce nu-și cumpără teren în loc să-și cumpere jeep-uri?! Vă rog să publicați mesajul meu, mi-l asum în totalitate," ne-a spus fermierul Aurel Nieș.
Fermierul Aurel Nieș din comuna Șicula, județul Arad, crește vaci încă de pe vremea când nu existau subvențiile agricole. Crescătorul lucrează circa 90 de hectare de teren agricol, are o fermă de vaci de lapte rasa Holstein, dar deține și o turmă de oi.
"Din cauza pășunatului neautorizat, agricultorii ajung în situația în care nu mai pot să-și folosească terenul lor, animalele pășunând nelegal, în afara perioadei stabilite, distrug culturile de pe terenurile agricole, compromit recolta de pe fânețe sau sunt lăsate nesupravegheate, constituind o sursă potențială de conflicte, ordinea publică fiind grav perturbată. Prevenirea și controlul necesită mult timp și costuri suplimentare", susțin inițiatorii legii în Expunerea de motive.
Potrivit legii, în vederea reglementării perioadelor și condițiilor de pășunat, consiliile locale vor aproba regulamentul de pășunat valabil pe întreg teritoriul administrativ al unității administrativ-teritoriale.
Deținătorul animalelor are următoarele obligații:
a) să efectueze pășunatul în conformitate cu autorizația de pășunat;
b) să supravegheze animalele.
Legea prevede și o listă de amenzi pentru crescătorii de animale care nu respectă prevederile.
Citește aici detalii: