Vechi crescător de vaci Aurel Nieș din județul Arad spune că se teme să nu se întâmple cu ajutorul de stat de 73 euro/bovină, acordat în contextul pierderilor suferite de crescători din pricina războiului cu Ucraina, așa cum s-a întâmplat cu ajutorul Covid, când mulți crescători nu au fost eligibili pentru că aveau vacile trecute pe codul numeric personal (CNP), iar cererea unică APIA era pe persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială.
Aurel Nieș crește vaci de circa 25 de ani. "Vacile le am pe numele meu, pe CNP (cod numeri personal n.r.), așa figurează și la Direcția Sanitară Veterinară. În 2009, când mi-am făcut firmă, că ne-a spus procesatorul că nu mai cumpără de la noi lapte dacă nu ne facem PFA, firmă, mi-am făcut întreprindere individuală, II.
După ce am făcut firma, am fost la DSV și mi-or zis că nu-i nevoie să trec vacile pe II că pot rămâne pe persoană fizică," spune crescătorul. Mai mult, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) i s-a spus că dacă va trece vacile pe întreprindere individuală s-ar putea să fie probleme cu obținerea ajutorului național tranzitoriu (ANT), subvenție achitată de la bugetul de stat.
Crescătorul a fost exclus în 2020 de la plata ajutorului Covid deși deținea și la vremea aceea 86 de vaci. Aurel Nieș deține și acum peste 80 de vaci și livrează 400.000 de litri de lapte pe an doar la procesatori. A citit informațiile publicate de Agroinfo despre proiectul Ordonanței de urgență, în dezbatere pe site-ul MADR, care stabilește un ajutor de 73 euro/bovină, maxim 250.000 euro/beneficiar., și dorește să atragă atenția asupra unui aspect.
"Poate o să ni se întâmple așa cum s-a întâmplat cu ajutorul Covid, când am fost excluși mai mulți crescători de la plată, că nu sunt singur în această situație, pentru că aveam cererea unică APIA depusă pe firmă și vacile pe CNP și-n calculator la APIA nu apărea că avem și vaci. Acum ne vor exclude de la bani că avem vacile pe CNP și livrăm laptele pe firmă. Vreau să atrag atenția până se mai poate modifica în Ordonanță, să nu ne trezim că noi ăștia care creștem cu adevărat vaci rămânem fără ajutor," ne-a spus crescătorul.
Crescătorul ne-a mai spus că livrează lapte doar la procesatori la un preț de 2,40 de lei/litru, a precizat că din septembrie 2022 procesatorii au mărit prețul, dar și-n aceste condiții creșterea vacilor nu e profitabilă și crescătorul chiar se gândește să se reprofileze.