Adama
AGRICOVER

Crescător de vaci: De 30 de ani toți încearcă să ne distrugă, ba e vaca nebună, ba gripa aviară sau pesta porcină!

Publicat: 06 martie 2023 - 20:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii vor pune lacătul pe porți deoarece nu vor avea cu ce să înceapă anul agricol 2023-2024. Sînt fermieri care și-au sacrificat familiile, și-au sacrificat banii investiți în ferme. Noi, poporul român, parcă sîntem blestemați, spune cu amărăciune inginerul zootehnist Mihai Flutur, crescător de vaci din Suceava, pentru Radio Top.

„2023 va fi un an foarte greu pentru fermieri. Sînt trei factori: precipitațiile, partea financiară și războiul din Ucraina. De precipitații este nevoie pe toată durată de vegetație a culturilor, e nevoie de regularitate. Acum doi ani, fermierii investeau banii proprii, acum 60-70% apelează la împrumuturi bancare cu plata la toamnă. Prețul grîului s-a redus de la 1,60 de lei pe kilogram în august-septembrie 2022 la 1,10-1,15 lei. Vine grîul din Ucraina, fiindcă s-au creat culoarele pentru a ajuta țări din Asia și Africa să aibă ce mînca. Însă, din toate cantitățile de grîu aduse nici un sfert nu au ajuns unde trebuia. Grîul s-a împînzit în toată Europa, s-a dus la samsari. Fermierii români nu au acces în Portul Constanța întrucît prioritare sînt transporturile din Ucraina, ceea ce nu este normal. TIR-ul cu grîu intrat prin Vama Siret trebuia să se oprească în port. Se pierd ori s-au pierdut transporturi. Dacă îmi intră 100 de TIR-uri azi nu trebuie să verific unde au ajuns? Pentru că avem o grămadă de instituții și nimeni nu a făcut verificări”, a spus inginerul zootehnist, pentru Radio Top.

mihai flutur_b

Mihai Flutur, în ferma sa de bovine. Captură video Viața Satului, TVR 1, februarie 2023. 

Nu doar cereale vin din Ucraina, și lapte, produse lactate, ceea ce a dus la o scădere a prețului laptelui la poarta fermei, spune crescătorul de vaci. 

„Au alte reguli. Noi am respectat și respectăm regulile impuse de Uniunea Europeană. Nu știu cît vom putea să le mai respectăm. Ucrainenii nu plătesc nici o taxă la noi la exportul de cereale. Nu intră numai grîul, ci intră și produse lactate, dar nimeni nu vede. Acum doi ani și anul trecut pe vremea asta era pe laptele procesatorilor din zona Sucevei, cîți mai sînt și cîți or să mai reziste. Acum a scăzut prețul la 1,3-1,5 lei pe litru la poarta fabricii. Spun că ăsta-i prețul și dacă nu-i acceptat aduc lapte din Ucraina, Polonia și Ungaria. Tone de cașcaval și alte produse lactate din Ucraina intră în România. De aceea, procesatorii noștri întîmpină greutăți. Am în zona Humorului un procesator foarte mare, un prieten de-al meu, care are aproximativ 60-70 de tone de produse pe stoc. Marfa din Ucraina se comercializează în toate piețele și oboarele”.

Zootehnistul Flutur a adăugat că ministrul agriculturii, Petre Daea, cunoaște aceste aspecte.

„Ministrul încearcă să facă ceva în măsura în care poate, pentru că toate semnalele se dau de la Bruxelles. Ei sînt chemați, aliniați și li se spune că trebuie să înțeleagă. Sarcinile sînt trasate de la Bruxelles.

Fermierii vor pune lacătul pe porți deoarece nu vor avea cu ce să înceapă anul agricol 2023-2024. Sînt fermieri care și-au sacrificat familiile, și-au sacrificat banii investiți în ferme. Noi, poporul român, parcă sîntem blestemați. De 30 de ani toți încearcă să ne distrugă pe diverse căi, fie că vorbim de domeniul vegetal, fie că vorbim de domeniul zootehnic. În sectorul zootehnic, în ferme se găsește pestă porcină, gripă aviară, vacă nebună, limbă albastră… Noi tot timpul găsim ceva și cînd nu găsim, vine seceta sau vin inundațiile”. Zootehnistul deține o fermă de vaci la Ițcani, Suceava, 65 de vaci rasa Holstein și șase automate pentru vânzare lapte, din care cinci pe raza Sucevei și unul în comuna Ipotești.

Vizualizat: 1048 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

28 martie 2023 - 18:41

Deputatul Emil Dumitru anunță astăzi că a fost aprobată în Comisia de agricultură, Camera Deputaților, o nouă schemă de ajutor pentru agricultori. Valoarea anuală a sprijinului este de până la 100.000 euro pentru persoane fizice înregistrate fiscal și societăți comerciale și de până la 300.000 de euro pentru cooperative și grupuri și organizații de producători.

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

28 martie 2023 - 17:39

Crescătorii români de vaci protestează miercuri, 29 martie 2023! Protestul este organizat de BOVICOOP și participă membrii cooperativelor crescătorilor de vaci din zona Ardealului. Protestul se desfășoară în comuna Surduc, județul Sălaj, la ferma unuia dintre crescătorii de vaci. Crescătorii de vaci sunt disperați pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs în ferme. Procesatorii refuză să cumpere de la fermierii români în ciuda prețului mic pe litrul de lapte, care nu acoperă cheltuielile crescătorilor. 

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

28 martie 2023 - 14:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 28 martie 2023, eliberează adeverințe pentru beneficiarii DR 06 - Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023.

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

28 martie 2023 - 12:40

Fermierii sunt pregătiți să iasă în stradă cu utilajele agricole pe 7 aprilie 2023! Ei spun că nu se mai lasă păcăliți de vorbe frumoase și nu mai au încredere în promisiunile guvernanților și ale Comisiei Europene.

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

28 martie 2023 - 12:03

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor pe măsurile de dezvoltare rurală M10 agro-mediu și climă și M11 agricultura ecologică.

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

28 martie 2023 - 06:15

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis președintelui României, prim-ministrului, ministrului agriculturii, europarlamentarilor un document care conține o o perspectivă de bază preliminară privind viitorul PAC post 2027, în contextul demarării la Bruxelles a discuțiilor pentru PAC post 2027.
Documentul a fost transmis și către Agroinfo.

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

27 martie 2023 - 14:10

Europarlamentarul Dacian Cioloș: "Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt blocate, deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut".

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

27 martie 2023 - 09:02

Ministerul Agriculturii este condus în acest moment de o echipă formată din ministrul agriculturii, șase secretari de stat și un subsecretar de stat. Ministrul Petre Daea este la al treilea mandat în fruntea Ministerului Agriculturii. 

Decizie ajutoare fermierii români!

Decizie ajutoare fermierii români!

27 martie 2023 - 08:07

Agricultorii români ar putea primi despăgubiri de până la 50 de milioane de euro pentru cerealele nevândute din cauza importurilor din Ucraina. Comisia Europeană a fost de acord să majoreze suma de 10 milioane de euro, acordată inițial fermierilor români din rezerva agricolă de criză, după presiunile făcute de parlamentarii români. Suma acordată de UE va fi dublată din bugetul Ministerului Agriculturii. 

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

27 martie 2023 - 06:50

Micii fermieri, cultivatori de legume, termen 1 aprilie 2023! Cererile pentru înscrierea în Programul Tomata 2023 se depun până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, anunță Direcția Agricolă Caraș Severin.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii