Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.
"Sunt foarte mulți urși, sunt frecvente atacurile, urșii chiar au ajuns să-și creeze adăposturi în grădinile din sate, au intrat efectiv în sate. Problema este că urșii ăștia s-au adaptat, dacă au văzut că se poate procura mai ușor hrană, vin și mănâncă animale direct din grajd. Atacă animalele, nu le e frică de oameni, nu le e frică de câini, s-au adaptat să-și procure hrana în astfel de modalități și este un lucru extraordinar de rău, fiindcă nu-i mai dezveți.
La mine, în crescătorie, am avut 10 oi ucise de urs, pe un islaz comunal au fost vaci ucise de urs și acum, săptămâna trecută, într-o comună, un porc a fost devorat de urs, un altul a fost jupuit de viu și un măgar care a suferit o traumă gravă la bot, ursul i-a mutilat botul. Toate animalele au murit după intervenția veterinară chirurgicală", declară crescătorul de oi Theodor Oncioiu, exclusiv pentru Agroinfo.
De fiecare dată, comisia venită la locul atacului pentru acordarea despăgubirilor le reproșează crescătorilor că nu-și păzesc animalele, spune oierul. Pe lângă reproșuri, despăgubirile vin cu mare întârziere, crescătorii așteaptă câte un an pentru a-și recupera paguba făcută de sălbăticiuni.
"Când a fost cazul cu oile, la mine, a venit o comisie cu doctor veterinar de la Direcția Sanitară Veterinară, cu cei de la Mediu, ei au venit și au spus, domle, animalele acelea nu erau păzite. Ba erau păzite, dar ce să facă săracul om, să se ducă să se bată cu ursul?! Să-l omoare pe cioban? Să omoare omul? Sunt păzite animalele, dar nu ne putem pune viața în pericol.
A mai fost un caz pe islaz. Văcarul s-a dus să mănânce și le-a lăsat câteva secunde. În apropiere, într-o miriște cu multe tufe, era o ursoaică cu pui. Vacile, când au văzut ursoaica, s-au dus să o împungă cu coarnele. Au îndepărtat ursoaica și au rămas puii, iar ursoaica, din instinct, a atacat două vaci. Le-a sfârtecat. Și iar au venit cei de la comisie cu întrebarea: erau păzite vacile? Păi, ce să facă omul, să se bage între urs și vacă?!
Oamenii dau cu petarde, dar în ultimul timp, nici petardele nu mai au efect. Urșii s-au adaptat așa de bine încât nu-i mai potolești nici cu petarde, nici cu câini", povestește Theodor Oncioiu, pentru Agroinfo.
Theodor Oncioiu mai spune că, după ce ursul i-a mâncat 10 oi, a fost despăgubit cu 120 de lei pe cap de oaie. Banii însă i-a încasat de la Ministerul Mediului abia după un an de la atac.
"După un an am primit banii. Și când a fost atacul asupra vacilor, au venit cei de la Fundația Carpahia și i-au dat crescătorului două vaci, cu condiția să nu le vândă timp de un an de zile", mai spune crescătorul.