"Asociațiile sunt niște caracatițe. Sunt niște șmecheri care au făcut bani pe spatele fermierilor. Banii ăia îi iei pentru ce?" Acuză crescătoarea de animale Hortensia Mununar, citată de wall-street.ro
"Ca să cumperi un hectar de teren, să dai minimum 30-40 de mii de euro că să-l cosești, să faci 10 baloți sau să pui porumb, nu știu dacă rentează. Nu ai sâmbătă, nu ai duminică, nu ai sărbătoare, că e Paște sau Crăciun. Și când nu ai nici măcar bucuria financiară că la sfârșit de lună tragi linie și rămâi cu ceva, nu știu dacă îți mai vine să te ocupi, când știi că poți să faci și altceva," spune Hortensia Mununar.
sursa foto Facebook, arhiva personală Hortensia Mununar
Pe de altă parte, aceasta acuză faptul că și în activitatea de pășunat necesară animalelor întâmpină probleme, anul trecut hectarul scumpindu-se de la 80 de lei la 300, în condițiile în care subvenția pe bivoli este 159 de euro, din care, acuză fermiera, 140 de lei a plătit pe cap de bivoliță la asociație.
Hortensia Mununar se întreabă însă de ce este nevoie să plătească acei bani la asociație având în vedere faptul că singurul lucru pe care l-a făcut aceasta a fost să-i elibereze o adeverință pe care a depus-o la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Aceasta adaugă, prin urmare, faptul că, doar pentru că vin în fermă o dată la cine știe cât timp ca să vadă dacă are sau nu bivoli, nu i se pare normal ca aceștia să impună integral o sumă de 140 de lei la începutul anului.
sursa foto Facebook, arhiva personală Hortensia Mununar
Pe de altă parte, povestește fermiera, până acum doi ani cei de la Șercaia, de la Institutul de cercetare pentru bivoli (Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bubalinelor, n.r.) luau 10 lei de adeverință, nu 10 lei de cap de animal, explicând faptul că angajații institutului știau ce înseamnă aceste animale, crescând cu ele și cunoscând această muncă în particular.
Băieții deștepți însă, arată aceasta, "le-au rupt gâtul" și și-au făcut asociație, adăugând faptul că o situație similară poate fi întâlnită și la vaci, dar și la oi.
Crescătoarea Hortensia Mununar mai spune că e dezamăgită și de ajutoarele acordate fermierilor. A fost implicată într-un proiect de finanțare pe zona de colectare a laptelui, dar spune că s-a lovit de mai multe dificultăți, astfel că i-a venit să renunțe în repetate rânduri.