MAI MULȚI BANI PENTRU ZOOTEHNIE! Bugetul pentru plățile fermierilor nu se va împărți egal pentru cele două sectoare, vegetal și zootehnie, în noul exercițiu financiar 2021-2027. Pentru fermele de animale, Ministerul Agriculturii a pregătit cea mai mare parte a bugetului, 60%, vegetalului revenindu-i 40%. Crescătorii de animale nu au niciun profit, toată lumea s-a concentrat pe vegetal, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.
Planul Național Strategic 2021-2027, care stă la baza acordării tuturor ajutoarelor din agricultură, nu va împărți echitabil bugetul pentru plățile fermierilor. Astfel, zootehnia trece pe primul loc, felia cea mai mare din sumă, 60%, urmînd să fie distribuită pentru sprijinirea fermelor de animale, spune secretarul de stat MADR, Emil Florian Dumitru.
Vreau să investim în dezvoltarea zootehniei, iar apropo de asta, procentul pe care vrem să-l alocăm va fi 60% în zootehnie și 40% în vegetal. În trecut, nu știu din ce motive, toată lumea s-a concentrat pe vegetal. Ok, am înțeles acest lucru, dar zootehnia este Cenușăreasa agriculturii, oamenii din zootehnie nu au niciun fel de profit și trebuie să ne concentrăm mai mult pe zootehnie că degeaba facem producții bune la cereale dacă nu le transformăm în produse cu valoare adăugată mare, a spus secretarul de stat MADR, Emil Florian Dumitru, luni seara, la Agro TV.
El a adăugat că Ministerul Agriculturii nu este de acord cu data istorică la bovine, anul de referință 2013, iar în anii de tranziție spre noua Politică Agricolă Comună (PAC), adică începând de anul viitor, nu vor mai încasa ajutor de la stat cei care nu au picior de animal în curte, așa cum s-a întâmplat până acum din cauza datei istorice. Ajutoarele vor merge spre adevărații crescători de animale. Crescătorii de animale știu că este vorba despre ajutorul național tranzitoriu (ANT). Deocamdată nu se știe dacă acest ajutor se va menține în forma actuală sau va fi un alt tip de ajutor, depinde de ce va decide Comisia Europeană.
În actualul exercițiu financiar, crescătorii de animale din România beneficiază de două subvenții, ajutorul național tranzitoriu (ANTZ), subvenție achitată de la bugetul național, și sprijin cuplat zootehnic (SCZ), subvenție achitată din fonduri europene, cu un cuantum mult mai mare decât ANTZ, dar de care beneficiază mai puțini crescători de animale.