SUBVENȚII APIA 2021-2022! Cum procedează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la controalele clasice în teren pentru acordarea subvențiilor agricole, cuvenite fermierilor români în anii de tranziție 2021-2022?
Potrivit Ordonanței de Urgență, publicată de Ministerul Agriculturii pe site-ul oficial, controalele la fața locului pot fi anunțate cu condiția ca acest lucru să nu aducă atingere scopului sau eficacității acestora. Orice preaviz nu poate depăși 14 zile. Cu toate acestea, în cazul controalelor la fața locului ale cererilor de ajutor sau de plată pentru animale în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, preavizul nu poate depăși 48 de ore. În cazul în care legislația aplicabilă actelor și standardelor relevante în materie de ecocondiționalitate impune efectuarea controalelor la fața locului în mod inopinat, preavizul de maximum 48 de ore se aplică în cazul controalelor la fața locului referitoare la ecocondiționalitate.
Pentru anul de cerere 2020, eșantionul de control extras din baza de date APIA a inclus un număr total de 56.493 fermieri pentru care s-a verificat respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 12.427 fermieri;
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.988 fermieri;
⦁ pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 4.078 fermieri.
Suprafaţa totală controlată a fost de 1.576.877 ha, respectiv:
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 994.965 ha;
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 581.912 ha.