ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CONTROL PĂȘUNI la primării! Pășuni arate sau transformate în depozite ilegale de deșeuri!

Publicat: 10 august 2021 - 06:49
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Problemele majore depistate în urma verificărilor ample făcute la primăriile care administrează pășunile sunt reprezentate de transformarea pajiștilor în terenuri arabile sau utilizarea acestora pentru depo­zitarea ilegală de deșeuri.

La finalul lunii iulie 2021, Prefectura Ialomița a încheiat cea de-a doua fază a controlului privind modul de admi­nistrare a pajiștilor de către primăriile din județ. Inițial, verificarea a vizat doar 16 administrații locale, fiind extinsă ulterior și la nivelul celorlalte 50. Ca și în prima etapă, și de această dată au fost descoperite «neconformități» în privința exploatării pășunilor. Problemele majore sunt reprezentate de transformarea pajiștilor în terenuri arabile sau utilizarea acestora pentru depo­zitarea ilegală de deșeuri.

Scopul pentru care acestor suprafețe le-a fost schimbată categoria de folosință a fost acela de a încasa subvențiile oferite de APIA. Concluziile primului control s-au concretizat într-o plângere penală, aflată în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița. În pri­vința celei de-a doua verificări, oficialii Prefecturii Ialomița au precizat că «analizează situația», urmând a dispune măsurile legale care se impun, scrie independentonline.ro

Alcătuită din experți ai Prefecturii Ialomița, Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură Ialomița, Direcției pentru Agricultură Județeană Ialomița și Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ialomița, o comisie specială a extins verificările cu privire la situația pajiștilor din județ la nivelul tuturor pri­măriilor ialomițene. Controalele s-au desfășurat în perioada mai-iulie 2021 și au fost coordonate de către cei doi subprefecți ai județului, Gheorghe Babagianu și Tonița Manea. Astfel, județul a fost îm­părțit în două zone, specialiștii verificând toate cele 50 de administrații locale ce nu au fost prinse în controlul inițial, realizat la începutul anului.

arat-pasune_b

În jumătate din admi­nistrațiile locale pe care comisia specială le-a verificat au fost descoperite «neconfor­mități». Cele mai grave dintre acestea au vizat transformarea pajiștilor în terenuri arabile, fără să existe un demers legal în acest sens. Principalul scop pentru care unii edili din Ialomița au apelat la această metodă îl reprezintă obținerea subven­țiilor APIA. Ajutoarele financiare au fost încasate de către fermierii care, cu sprijinul primăriilor, au reușit să exploateze aceste suprafețe. Suprafața islazului din comuna Maia, de exemplu, este de 120 ha, fiind împărțită în 6 parcele. Controlul celor 4 instituții a scos la iveală «neconformități» de acest fel în 5 dintre ele. La Gârbovi, 8 din cele 20 de parcele în care este împărțit islazul localității au prezentat «neconformități». Pe lângă transformarea pajiștei în teren arabil, verificarea a scos la iveală faptul că administrația locală a construit pe islazul localității o stație de epurare și a amenajat o lizieră de pădure.

De asemenea, pe o suprafață de 39,42 ha, care în documente apare ca fiind pășune naturală, a fost identificată o groapă de gunoi neconformă. Mai mult, în comuna Ion Roată, specialiștii au descoperit că 30 ha de pășune au fost cultivate cu lucernă, porumb sau floarea soarelui. Pe același islaz din Ion Roată au fost identificate și «grămezi de gunoi de grajd» după cum se arată în documentul oficial.

Concluziile acestui control vor fi anali­zate la nivelul tuturor celor 4 instituții implicate, urmând a se lua o decizie cu eventualele măsuri care trebuie aplicate. «Deocamdată toate aceste documente de control trebuie analizate și în funcție de rezultatele acestor analize se vor dispune și măsurile. Aceste măsuri trebuie să fie în concordanță cu legislația. Cu siguranță, dacă va fi cazul, vor fi sesi­zate alte instituții abilitate!» a precizat Mihai Tănăsescu, prefectul județului Ialomița.

Verificarea tuturor pășunilor din județ administrate de primării a fost declanșată în urma anchetei Direcției Naționale Anticorupție desfășurată la Primăria Axintele. În baza unor sesizări, procurorii DNA au deschis un dosar penal și au constatat că edilul localității a schimbat categoria de folosință a islazului localității în teren arabil. Principalul beneficiar al acestei suprafețe a fost fiul primarului care, în baza documentelor depuse la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Ialomița, a beneficiat de ajutoarele financiare acordate de Uniunea Europeană.

Vizualizat: 3699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Zeci de mii de fermieri au renunțat anul acesta la subvențiile APIA!

Zeci de mii de fermieri au renunțat anul acesta la subvențiile APIA!

24 mai 2022 - 18:55

Anul acesta, 36.739 de fermieri au renunțat să depună cererea unică pentru subvențiile APIA. În timp ce numărul cererilor a scăzut, suprafața agricolă solicitată la plată a crescut cu 9.844 de hectare. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat astăzi că numărul fermierilor care solicită subvenții a scăzut datorită ajutoarelor acordate pentru comasarea terenurilor agricole, dar și din cauze naturale. 

APIA ACUM: Control pentru subvențiile APIA!

APIA ACUM: Control pentru subvențiile APIA!

24 mai 2022 - 18:29

Pentru subvențiile APIA, aferente acestui an, în intervalul 17 mai - 8 iulie 2022, se derulează controlul administrativ al cererilor unice, controale preliminare și eșantionarea pentru controlul pe teren, a anunțat astăzi conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), la Târgu Mureș unde s-a întâlnit cu fermieri, crescători de animale. Întâlnirea face parte din campania APIA de informare în cadrul căreia este organizat un turneu prin mai multe județe.

MADR: Prima ediție POLI BioFest!

MADR: Prima ediție POLI BioFest!

24 mai 2022 - 17:38

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se alătură demersului Universității „Politehnica din București” (UPB) de a organiza prima ediție a evenimentului POLI BioFEST, ce se va desfășura în perioada 26-29 mai 2022 în campusul UPB, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice București.

Ordonanță de Urgență: Fermierii obligați să raporteze stocurile!

Ordonanță de Urgență: Fermierii obligați să raporteze stocurile!

24 mai 2022 - 11:21

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți, pentru a avea o imagine completă și complexă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială.

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

24 mai 2022 - 09:05

Plata ajutorului de stat, aferent acestui an, pentru susținerea activității crescătorilor de bovine, în contextul crizei economice generată de pandemia Covid-19, se face până la data de 30 iunie 2022, conform prevederilor legislative. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă acest ajutor crescătorilor de bovine care dețin minim 3 vaci. Cuantumul pe cap de animal nu a fost încă stabilit. Care sunt motivele care duc la respingerea cererii de plată și cum pot crescătorii să-și salveze acești bani?

Crescător de capre: De ani, câinii mei iarna mănâncă brânză de capră! Ce ziceți, domnule ministru?!

Crescător de capre: De ani, câinii mei iarna mănâncă brânză de capră! Ce ziceți, domnule ministru?!

24 mai 2022 - 08:07

NU avem motive de panică! A scris ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe Facebook, în încercarea de a liniști apele agitate de o iminentă criză alimentară. La mesajul ministrului, replici amare de la fermieri, crescători de animale care-i spun care e, de fapt, viața din ferme.

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Costica
|
08. 10, 2021. Tuesday 07:45
Bună ziua..aceeași problemă am intampinat-o și eu..și de nevoie am fost nevoit sa le vând.. tocmai din 2012 am avut animale de bovine e vorba..am avut cca 20 și în fiecare an mai opream din tineret și am ajuns la ub total de cca 32 capete de lapte..și nici inyr-un an de când a întrat un domn primar nu mi-a dat pășune numai în anul 2016 când au fost voturile a dat și la persoanele care aveau un singur animal..și de atunci nimic ..am cereri puse la primărie și degeaba..le treceau pe oamenii care aveau o capra.. sau 2 vitei și împărțeau banii cu domn primar și mai frumos pe fiul acestuia și funcționarii primăriei.. iar eu de nevoie am fost nevoit sa le vând.. uitați asa este la noi în România..
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii