Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

CONTROL PĂȘUNI la primării! Pășuni arate sau transformate în depozite ilegale de deșeuri!

Publicat: 10 august 2021 - 06:49
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Problemele majore depistate în urma verificărilor ample făcute la primăriile care administrează pășunile sunt reprezentate de transformarea pajiștilor în terenuri arabile sau utilizarea acestora pentru depo­zitarea ilegală de deșeuri.

La finalul lunii iulie 2021, Prefectura Ialomița a încheiat cea de-a doua fază a controlului privind modul de admi­nistrare a pajiștilor de către primăriile din județ. Inițial, verificarea a vizat doar 16 administrații locale, fiind extinsă ulterior și la nivelul celorlalte 50. Ca și în prima etapă, și de această dată au fost descoperite «neconformități» în privința exploatării pășunilor. Problemele majore sunt reprezentate de transformarea pajiștilor în terenuri arabile sau utilizarea acestora pentru depo­zitarea ilegală de deșeuri.

Scopul pentru care acestor suprafețe le-a fost schimbată categoria de folosință a fost acela de a încasa subvențiile oferite de APIA. Concluziile primului control s-au concretizat într-o plângere penală, aflată în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița. În pri­vința celei de-a doua verificări, oficialii Prefecturii Ialomița au precizat că «analizează situația», urmând a dispune măsurile legale care se impun, scrie independentonline.ro

Alcătuită din experți ai Prefecturii Ialomița, Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură Ialomița, Direcției pentru Agricultură Județeană Ialomița și Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ialomița, o comisie specială a extins verificările cu privire la situația pajiștilor din județ la nivelul tuturor pri­măriilor ialomițene. Controalele s-au desfășurat în perioada mai-iulie 2021 și au fost coordonate de către cei doi subprefecți ai județului, Gheorghe Babagianu și Tonița Manea. Astfel, județul a fost îm­părțit în două zone, specialiștii verificând toate cele 50 de administrații locale ce nu au fost prinse în controlul inițial, realizat la începutul anului.

arat-pasune_b

În jumătate din admi­nistrațiile locale pe care comisia specială le-a verificat au fost descoperite «neconfor­mități». Cele mai grave dintre acestea au vizat transformarea pajiștilor în terenuri arabile, fără să existe un demers legal în acest sens. Principalul scop pentru care unii edili din Ialomița au apelat la această metodă îl reprezintă obținerea subven­țiilor APIA. Ajutoarele financiare au fost încasate de către fermierii care, cu sprijinul primăriilor, au reușit să exploateze aceste suprafețe. Suprafața islazului din comuna Maia, de exemplu, este de 120 ha, fiind împărțită în 6 parcele. Controlul celor 4 instituții a scos la iveală «neconformități» de acest fel în 5 dintre ele. La Gârbovi, 8 din cele 20 de parcele în care este împărțit islazul localității au prezentat «neconformități». Pe lângă transformarea pajiștei în teren arabil, verificarea a scos la iveală faptul că administrația locală a construit pe islazul localității o stație de epurare și a amenajat o lizieră de pădure.

De asemenea, pe o suprafață de 39,42 ha, care în documente apare ca fiind pășune naturală, a fost identificată o groapă de gunoi neconformă. Mai mult, în comuna Ion Roată, specialiștii au descoperit că 30 ha de pășune au fost cultivate cu lucernă, porumb sau floarea soarelui. Pe același islaz din Ion Roată au fost identificate și «grămezi de gunoi de grajd» după cum se arată în documentul oficial.

Concluziile acestui control vor fi anali­zate la nivelul tuturor celor 4 instituții implicate, urmând a se lua o decizie cu eventualele măsuri care trebuie aplicate. «Deocamdată toate aceste documente de control trebuie analizate și în funcție de rezultatele acestor analize se vor dispune și măsurile. Aceste măsuri trebuie să fie în concordanță cu legislația. Cu siguranță, dacă va fi cazul, vor fi sesi­zate alte instituții abilitate!» a precizat Mihai Tănăsescu, prefectul județului Ialomița.

Verificarea tuturor pășunilor din județ administrate de primării a fost declanșată în urma anchetei Direcției Naționale Anticorupție desfășurată la Primăria Axintele. În baza unor sesizări, procurorii DNA au deschis un dosar penal și au constatat că edilul localității a schimbat categoria de folosință a islazului localității în teren arabil. Principalul beneficiar al acestei suprafețe a fost fiul primarului care, în baza documentelor depuse la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Ialomița, a beneficiat de ajutoarele financiare acordate de Uniunea Europeană.

Vizualizat: 4164 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Costica
|
08. 10, 2021. Tuesday 07:45
Bună ziua..aceeași problemă am intampinat-o și eu..și de nevoie am fost nevoit sa le vând.. tocmai din 2012 am avut animale de bovine e vorba..am avut cca 20 și în fiecare an mai opream din tineret și am ajuns la ub total de cca 32 capete de lapte..și nici inyr-un an de când a întrat un domn primar nu mi-a dat pășune numai în anul 2016 când au fost voturile a dat și la persoanele care aveau un singur animal..și de atunci nimic ..am cereri puse la primărie și degeaba..le treceau pe oamenii care aveau o capra.. sau 2 vitei și împărțeau banii cu domn primar și mai frumos pe fiul acestuia și funcționarii primăriei.. iar eu de nevoie am fost nevoit sa le vând.. uitați asa este la noi în România..
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii