FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CONTROL PĂȘUNI la primării! Pășuni arate sau transformate în depozite ilegale de deșeuri!

Publicat: 10 august 2021 - 06:49
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Problemele majore depistate în urma verificărilor ample făcute la primăriile care administrează pășunile sunt reprezentate de transformarea pajiștilor în terenuri arabile sau utilizarea acestora pentru depo­zitarea ilegală de deșeuri.

La finalul lunii iulie 2021, Prefectura Ialomița a încheiat cea de-a doua fază a controlului privind modul de admi­nistrare a pajiștilor de către primăriile din județ. Inițial, verificarea a vizat doar 16 administrații locale, fiind extinsă ulterior și la nivelul celorlalte 50. Ca și în prima etapă, și de această dată au fost descoperite «neconformități» în privința exploatării pășunilor. Problemele majore sunt reprezentate de transformarea pajiștilor în terenuri arabile sau utilizarea acestora pentru depo­zitarea ilegală de deșeuri.

Scopul pentru care acestor suprafețe le-a fost schimbată categoria de folosință a fost acela de a încasa subvențiile oferite de APIA. Concluziile primului control s-au concretizat într-o plângere penală, aflată în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița. În pri­vința celei de-a doua verificări, oficialii Prefecturii Ialomița au precizat că «analizează situația», urmând a dispune măsurile legale care se impun, scrie independentonline.ro

Alcătuită din experți ai Prefecturii Ialomița, Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură Ialomița, Direcției pentru Agricultură Județeană Ialomița și Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ialomița, o comisie specială a extins verificările cu privire la situația pajiștilor din județ la nivelul tuturor pri­măriilor ialomițene. Controalele s-au desfășurat în perioada mai-iulie 2021 și au fost coordonate de către cei doi subprefecți ai județului, Gheorghe Babagianu și Tonița Manea. Astfel, județul a fost îm­părțit în două zone, specialiștii verificând toate cele 50 de administrații locale ce nu au fost prinse în controlul inițial, realizat la începutul anului.

arat-pasune_b

În jumătate din admi­nistrațiile locale pe care comisia specială le-a verificat au fost descoperite «neconfor­mități». Cele mai grave dintre acestea au vizat transformarea pajiștilor în terenuri arabile, fără să existe un demers legal în acest sens. Principalul scop pentru care unii edili din Ialomița au apelat la această metodă îl reprezintă obținerea subven­țiilor APIA. Ajutoarele financiare au fost încasate de către fermierii care, cu sprijinul primăriilor, au reușit să exploateze aceste suprafețe. Suprafața islazului din comuna Maia, de exemplu, este de 120 ha, fiind împărțită în 6 parcele. Controlul celor 4 instituții a scos la iveală «neconformități» de acest fel în 5 dintre ele. La Gârbovi, 8 din cele 20 de parcele în care este împărțit islazul localității au prezentat «neconformități». Pe lângă transformarea pajiștei în teren arabil, verificarea a scos la iveală faptul că administrația locală a construit pe islazul localității o stație de epurare și a amenajat o lizieră de pădure.

De asemenea, pe o suprafață de 39,42 ha, care în documente apare ca fiind pășune naturală, a fost identificată o groapă de gunoi neconformă. Mai mult, în comuna Ion Roată, specialiștii au descoperit că 30 ha de pășune au fost cultivate cu lucernă, porumb sau floarea soarelui. Pe același islaz din Ion Roată au fost identificate și «grămezi de gunoi de grajd» după cum se arată în documentul oficial.

Concluziile acestui control vor fi anali­zate la nivelul tuturor celor 4 instituții implicate, urmând a se lua o decizie cu eventualele măsuri care trebuie aplicate. «Deocamdată toate aceste documente de control trebuie analizate și în funcție de rezultatele acestor analize se vor dispune și măsurile. Aceste măsuri trebuie să fie în concordanță cu legislația. Cu siguranță, dacă va fi cazul, vor fi sesi­zate alte instituții abilitate!» a precizat Mihai Tănăsescu, prefectul județului Ialomița.

Verificarea tuturor pășunilor din județ administrate de primării a fost declanșată în urma anchetei Direcției Naționale Anticorupție desfășurată la Primăria Axintele. În baza unor sesizări, procurorii DNA au deschis un dosar penal și au constatat că edilul localității a schimbat categoria de folosință a islazului localității în teren arabil. Principalul beneficiar al acestei suprafețe a fost fiul primarului care, în baza documentelor depuse la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Ialomița, a beneficiat de ajutoarele financiare acordate de Uniunea Europeană.

Vizualizat: 3421 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Dacă pui bălegar pe câmp, iei amendă 100.000 de lei! Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia!

Dacă pui bălegar pe câmp, iei amendă 100.000 de lei! Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia!

25 septembrie 2021 - 06:15

Cunoscutul cântăreț de rap Puya, pe numele lui real Dragoș Gărdescu, pune degetul pe rană. Țăranilor români li se interzice să pună bălegar pe câmp, pentru că deranjează nasurile delicate ale orășenilor care-și clădesc vile pe la țară. La fel se întâmplă și cu mirosul venit din grajdul animalelor. Deranjează. Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia, spune Puya, care și-a cumpărat o casă din chirpici la țară, pe care vrea să o păstreze așa.

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

25 septembrie 2021 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervnție pentru Agricultură (APIA) anunță acum fermierii, crescătorii de animale că eliberează în continuare adeverințe APIA pentru încasarea în avans a subvențiilor agricole aferente acestui an. Așa-zisele adeverințe punte cu care fermierii pot să-și contracteze împrumuturi bancare garantînd cu subvențiile care li se cuvin vor fi eliberate până la demararea plăților în avans. Plata avansului APIA începe la 18 octombrie.

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

24 septembrie 2021 - 13:37

Elena Petruț și-a făcut singură o fermă de capre în comuna Ideciu de Jos, județul Mureș, în timp ce soțul ei muncește în Germania. Elena este ajutată de cumnatul ei, tata Uțu, și de fiul ei cel mare, Andrei. A prins drag de animale chiar dacă ea a crescut la bloc și a văzut animale doar în vacanțele petrecute la bunici. De 7 ani are ferma, iar de 4 ani livrează laptele de capră la fabrica de lactate Olympus din Brașov.

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

24 septembrie 2021 - 10:49

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

24 septembrie 2021 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a înregistrat până astăzi, la ora publicării știrii, 527 de cereri pentru zona montană și 359 de cereri pentru zona normală inclusiv ITI pentru ajutorul european de 15.000 de euro/fermă destinat fermelor mici. Vestea bună pentru micii fermieri este că din 27 septembrie 2021, punctajul pentru acceptarea cererilor de finanțare scade la jumătate.

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

23 septembrie 2021 - 22:36

Replici acide de la fermieri pentru ministrul agriculturii Adrian Oros la declarația acestuia că vor fi alocați bani în Planul Național Strategic pentru digitalizarea în agricultură.

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

23 septembrie 2021 - 21:02

Cornel Păduraru a transmis o scrisoare la redacția Agroinfo. Cititorul nostru spune că subvențiile APIA din zootehnie nu mai trebuie plătite la toți crescătorii. Doar celor care furnizează produse precum carne, lapte, brânză către centrele de prelucrare și celor care fac parte din asociații de producători.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

23 septembrie 2021 - 09:21

Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Costica
|
08. 10, 2021. Tuesday 07:45
Bună ziua..aceeași problemă am intampinat-o și eu..și de nevoie am fost nevoit sa le vând.. tocmai din 2012 am avut animale de bovine e vorba..am avut cca 20 și în fiecare an mai opream din tineret și am ajuns la ub total de cca 32 capete de lapte..și nici inyr-un an de când a întrat un domn primar nu mi-a dat pășune numai în anul 2016 când au fost voturile a dat și la persoanele care aveau un singur animal..și de atunci nimic ..am cereri puse la primărie și degeaba..le treceau pe oamenii care aveau o capra.. sau 2 vitei și împărțeau banii cu domn primar și mai frumos pe fiul acestuia și funcționarii primăriei.. iar eu de nevoie am fost nevoit sa le vând.. uitați asa este la noi în România..
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii