Adama
Agreena
AGRICOVER

Comunicat APIA ASTĂZI: Ajutoare pentru apicultori!

Publicat: 06 octombrie 2022 - 14:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat centralizarea datelor din cererile de plată depuse de apicultorii care solicită ajutoarele din apicultură și vine astăzi cu precizări utile pentru acești crescători de albine. 

"Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

Ca urmare a verificării administrative și centralizării datelor aferente cererilor de plată depuse de solicitanți în cadrul Programului Național Apicol 2022 facem următoarele precizări:

Măsurile/acţiunile cuprinse în Program pentru care s-a plătit sprijin financiar în anul 2022
Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori
consultanță în apicultură;
promovarea apiculturii şi a produselor apicole;
organizarea de cursuri de perfecționare în apicultură;
achiziția de către formele asociative de echipament pentru procesarea cerii;
achiziția de către formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii;

bani-apicultori_b

Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei- Achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei;

Raţionalizarea transhumanţei / stupăritului pastoral:
Achiziţionarea de cutii în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral.
Achiziţionarea de accesorii apicole : colector polen, colector propolis, uscător polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator;
Achiziţionarea de unelte apicole si echipamente de protecţie- echipament apicol de protecție, afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit, sită filtrare miere;
Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie -–remorci/pavilioane apicole şi mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral ;

Măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune:
Achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine ;
Achiziţionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită și de multiplicare;
Achiziţionarea de accesorii apicole de către stupinele de elită și de multiplicare
Îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă -Decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii;

În cadrul PNA 2022 au fost depuse următoarele solicitări:
7,853 cereri de plată cu suma totală solicitată în valoare de 96,631,657.92 lei; dintre acestea un număr de cereri 7.840 cereri au fost depuse de către apicultori şi 13 cereri au fost depuse de către Formele asociative apicole legal constituite. Din totalul cererilor de plată depuse au fost aprobate un nr. de 7,819 de cereri cu suma totală aprobată în valoare de 60,195,534.80 , din care 7.807 cereri depuse de către apicultori și 12 cereri depuse de către formele asociative legal constituite.

Alocarea sumelor prin PNA 2022

Modul de alocare a sprijinului financiar pentru fiecare acțiune s-a realizat având în vedere prevederile Hotărârii de Guvern nr. 339/2020 , cu modificările și completările ulterioare, astfel:

Pentru acțiunile de asistență tehnică A.1-A.5 (solicitanți formele asociative) și acțiunea D.3( solicitanti apicultorii), având în vedere că suma solicitată şi aprobată de APIA s-a încadrat în limita plafonului alocat, nivelul sprijinului financiar plătindu-se integral; (art. 8.1. din HG 339/2020, cu modificările și completările ulterioare).

Pentru acțiunea C.4.ținând cont că suma solicitată şi aprobată de APIA a depășit plafonul alocat nivelul sprijinului financiar s-a stabilit procentual cu încadrarea în plafonul alocat. (art. 8.1 din HG 339/2020, cu modificările și completările ulterioare).

Pentru acțiunea C.3 și pentru măsura E având în vedere că suma solicitată şi aprobată de APIA s-a încadrat în limita plafonului alocat, nivelul sprijinului financiar plătindu-se integral.(art. 8.2. din HG 339/2020, cu modificările și completările ulterioare).

Pentru măsura B. şi acţiunile C.1, C.2, D.2 ţinând cont că suma solicitată de beneficiari şi aprobată de APIA a depășit plafonul alocat, nivelul sprijinului financiar se stabilește aplicându-se prevederile art. 8.3. din HG 339/2020, cu modificările și completările ulterioare, la valoarea cea mai mică de achiziţie, fără TVA, respectiv prevederile art. 8.4. din HG 339/2020 nivelul sprijinului s-a stabilit procentual fără a se depăşi valoarea de achiziţie, fără TVA, din factură, până la limita sumei aprobate.

Pentru acțiunea D1 având în vedere că după aplicarea prevederilor de la Art. 8.(3) s-a depășit suma alocată conform plafonului, nivelul sprijinului financiar s-a stabilit procentual din valoarea cea mai mică de achiziţie, fără TVA. (art. 8.5. din HG 339/2020, cu modificările și completările ulterioare).

Pentru mai multe informații referitoare la distribuția sumelor alocate prin PNA 2022 vă rugăm să accesați următorul link: https://apia.org.ro/.../INFORMARE-mod-de-alocare-sprijin...." precizează astăzi APIA. 

Vizualizat: 10199 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii