ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Comunicat ANSVSA: Hrana animalelor controlată de ANSVSA!

Publicat: 06 august 2021 - 09:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conceptul Uniunii Europene “de la fermă la furculiță” aplicat și în țara noastră implică verificarea fiecărei verigi a lanțului alimentar, de la hrana animalelor până la produsul final, care ajunge pe masa consumatorului, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis astăzi către Agroinfo.

Furajele pentru animale sunt o verigă esențială a lanțului alimentar și influențează direct atât sănătatea și bunăstarea animalelor, cât și siguranța alimentelor.

De aceea, monitorizarea, supravegherea şi controalele din domeniul hranei pentru animale se realizează de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în toate stadiile de producţie, procesare, depozitare, transport, distribuţie, comercializare şi utilizare a hranei pentru animale.

Contaminanții furajelor pot fi de natură biologică, chimică sau fizică. Dintre aceștia menționăm: microorganisme patogene, micotoxine, pesticide, metale grele, nitriți, impurități botanice, radioactivitate etc.

Depistarea prezenţei microorganismelor patogene este importantă, deoarece acestea pot pune în pericol sănătatea animalelor sau, prin prezenţa lor în produsele de origine animală, pot afecta sănătatea oamenilor.

Pentru exemplificare, Salmonella, ca bacterie zoonotică în furaje, este responsabilă de cauzarea bolilor alimentare atât la animalele cât și la oameni, pentru că bacteriile se pot replica și în furaje. În schimb, virusurile pot exista în furaje, dar nu se pot reproduce decât într-o gazdă adecvată.

În contextul epidemiologic actual, al evoluției pestei porcine africane (PPA) în țara noastră, igiena furajelor si bunele practici au un rol deosebit în prevenirea răspândirii virusului. Astfel, conform unui studiu efectuat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), utilizarea de fân, paie sau cereale produse local, recoltate din zone în care PPA este prezentă la populația de mistreți sau hrănirea cu furaje proaspete pot constitui surse de infectare a porcilor domestici (depozitarea și uscarea materiilor furajere scad probabilitatea de supraviețuire a virusului) - studiu EFSA.

munca-ferma-bovine_b

Reamintim că, responsabilitatea principală pentru siguranța furajelor pe întreg lanțul alimentar, de la producția primară a hranei pentru animale până la hrănirea animalelor de la care se obțin produse alimentare revine operatorilor din sectorul hranei pentru animale.

Toți operatorii din sectorul hranei pentru animale sunt supuşi controlului oficial, atât prin planificarea şi realizarea de inspecţii la unităţi, cât şi prin prelevarea şi analizarea probelor de furaje.

În acest sens, în perioada ianuarie 2020-martie 2021, au fost realizate 2.304 de inspecţii, în urma cărora au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 161.200 lei, au fost emise 154 de avertismente, 2 Ordonanţe de suspendare a activităţii, 22 Ordonanţe de interzicere a activităţii şi au fost dispuse 471 de termene de remediere a deficiențelor constate, după cum urmează:
- 449 de inspecții la unități producătoare de furaje combinate, fiind aplicate 16 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 38.000 de lei, 46 de avertismente, o ordonanță de suspendare a activității și o ordonanță de interzicere a activității;
- 181 de inspecții la depozite de furaje, fiind aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 14.200 de lei, 15 avertismente și 3 ordonanțe de interzicere a activității;
- 924 de inspecții la unități care comercializează furaje, fiind aplicate 36 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 81.200 de lei, 64 de avertismente și 8 ordonanțe de interzicere a activității;
- 371 de inspecții la transportatori și mijloace de transport, fiind aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 17.000 de lei, 15 avertismente și 7 ordonanțe de interzicere a activității;
- 379 de inspecții la alte tipuri de unități, fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 10.800 de lei, 14 avertismente, o ordonanță de suspendare a activității și 3 ordonanțe de interzicere a activității;

Cele mai multe neconformităţi identificate au fost reprezentate de lipsa dovezilor privind realizarea acţiunilor DDD (decontaminare, dezinfecţie și dezinsecţie) şi a instruirii personalului, trasabilitate incompletă, lipsa sau nerevizuirea procedurilor și lipsa autorizării/înregistrării sanitare veterinare.

Anual, în cadrul Programului Cifric pentru Controlul Oficial al Furajelor inspectorii oficiali ai serviciilor veterinare prelevează probe de furaje combinate, materii prime furajere, aditivi și preamestecuri de aditivi furajeri, atât de la operatorii cu activitate în sectorul nutriției animale (unități producătoare de furaje combinate și depozite), cât și de la exploatațiile de animale.

În urma analizării în laboratoarele autorizate sanitar-veterinar a probelor prelevate în cadrul acestui program, procentul neconformităților a fost unul foarte mic (de exemplu în anul 2020, procentul probelor neconforme a fost de 0,1%), precizează ANSVSA.

 

Vizualizat: 2375 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

11 august 2022 - 19:58

Un crescător de bovine din județul Argeș spune că a rămas fără 11 bovine, paguba fiind calculată la circa 80.000 de lei. Animalele erau într-un țarc, pe pășune, supravegheate de un cioban. Crescătorul a anunțat Poliția.

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

11 august 2022 - 10:42

Odată cu noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, se schimbă data de referință sau data istorică pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, acordate crescătorilor de bovine. Anul de referință va fi 2018. Deci, de la anul, nu mai este valabilă actuala dată de referință, 31 ianuarie 2013.

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

11 august 2022 - 09:49

Porci neidentificați, fără crotalii, ascunși în hala unei ferme pe care era pus lacătul. Proprietarul fermei a găsit porcii când a vrut să dea în chirie hala.

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

11 august 2022 - 08:24

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Agriculturii să intervină de urgență pentru a salva fermierii români. FACIAS a transmis un comunicat media. 

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

10 august 2022 - 20:36

La inițiativa ministrului Petre Daea, o echipă formată din specialiști ai MADR și ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

10 august 2022 - 17:13

Guvernul a aprobat astăzi, 10 august 2022, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023.

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

10 august 2022 - 16:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii Programului Tomata. Față de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că, s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66.256.920 milioane lei.

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

10 august 2022 - 16:29

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 10 august 2022, că a început plățile pentru beneficiarii micrograntului de 5.000 euro/fermier. 

Date oficiale MADR! Câte ferme mici de vaci au dispărut în decurs de 7 ani?!

Date oficiale MADR! Câte ferme mici de vaci au dispărut în decurs de 7 ani?!

10 august 2022 - 11:54

Din 2013 până-n 2020, au dispărut 213.752 de mici ferme de creștere a vacilor, cu efective între 1-10 capete bovine, susține o analiză a Ministerului Agriculturii, concepută pentru Planul Național Strategic 2023-2027.

Document MADR: Ajutor național tranzitoriu (ANT) ovine/caprine 27 euro/cap animal!

Document MADR: Ajutor național tranzitoriu (ANT) ovine/caprine 27 euro/cap animal!

10 august 2022 - 09:38

Ministerul Agriculturii estimează în setul de documente atașate Planului Național Strategic 2023-2027 cuantumul ajutorului național tranzitoriu, ANT, pentru crescătorii de ovine/caprine. Suma pe cap de animal, conform documentului obținut de Agroinfo, ar urma să fie începând din 2023, de anul viitor, 27 euro/cap de animal.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

FlexiTech Agro, fertilizare integrată: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” - Mihaela Radu, director de marketing Naturevo

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii