FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Comunicat ANSVSA: Hrana animalelor controlată de ANSVSA!

Publicat: 06 august 2021 - 09:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conceptul Uniunii Europene “de la fermă la furculiță” aplicat și în țara noastră implică verificarea fiecărei verigi a lanțului alimentar, de la hrana animalelor până la produsul final, care ajunge pe masa consumatorului, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis astăzi către Agroinfo.

Furajele pentru animale sunt o verigă esențială a lanțului alimentar și influențează direct atât sănătatea și bunăstarea animalelor, cât și siguranța alimentelor.

De aceea, monitorizarea, supravegherea şi controalele din domeniul hranei pentru animale se realizează de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în toate stadiile de producţie, procesare, depozitare, transport, distribuţie, comercializare şi utilizare a hranei pentru animale.

Contaminanții furajelor pot fi de natură biologică, chimică sau fizică. Dintre aceștia menționăm: microorganisme patogene, micotoxine, pesticide, metale grele, nitriți, impurități botanice, radioactivitate etc.

Depistarea prezenţei microorganismelor patogene este importantă, deoarece acestea pot pune în pericol sănătatea animalelor sau, prin prezenţa lor în produsele de origine animală, pot afecta sănătatea oamenilor.

Pentru exemplificare, Salmonella, ca bacterie zoonotică în furaje, este responsabilă de cauzarea bolilor alimentare atât la animalele cât și la oameni, pentru că bacteriile se pot replica și în furaje. În schimb, virusurile pot exista în furaje, dar nu se pot reproduce decât într-o gazdă adecvată.

În contextul epidemiologic actual, al evoluției pestei porcine africane (PPA) în țara noastră, igiena furajelor si bunele practici au un rol deosebit în prevenirea răspândirii virusului. Astfel, conform unui studiu efectuat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), utilizarea de fân, paie sau cereale produse local, recoltate din zone în care PPA este prezentă la populația de mistreți sau hrănirea cu furaje proaspete pot constitui surse de infectare a porcilor domestici (depozitarea și uscarea materiilor furajere scad probabilitatea de supraviețuire a virusului) - studiu EFSA.

munca-ferma-bovine_b

Reamintim că, responsabilitatea principală pentru siguranța furajelor pe întreg lanțul alimentar, de la producția primară a hranei pentru animale până la hrănirea animalelor de la care se obțin produse alimentare revine operatorilor din sectorul hranei pentru animale.

Toți operatorii din sectorul hranei pentru animale sunt supuşi controlului oficial, atât prin planificarea şi realizarea de inspecţii la unităţi, cât şi prin prelevarea şi analizarea probelor de furaje.

În acest sens, în perioada ianuarie 2020-martie 2021, au fost realizate 2.304 de inspecţii, în urma cărora au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 161.200 lei, au fost emise 154 de avertismente, 2 Ordonanţe de suspendare a activităţii, 22 Ordonanţe de interzicere a activităţii şi au fost dispuse 471 de termene de remediere a deficiențelor constate, după cum urmează:
- 449 de inspecții la unități producătoare de furaje combinate, fiind aplicate 16 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 38.000 de lei, 46 de avertismente, o ordonanță de suspendare a activității și o ordonanță de interzicere a activității;
- 181 de inspecții la depozite de furaje, fiind aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 14.200 de lei, 15 avertismente și 3 ordonanțe de interzicere a activității;
- 924 de inspecții la unități care comercializează furaje, fiind aplicate 36 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 81.200 de lei, 64 de avertismente și 8 ordonanțe de interzicere a activității;
- 371 de inspecții la transportatori și mijloace de transport, fiind aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 17.000 de lei, 15 avertismente și 7 ordonanțe de interzicere a activității;
- 379 de inspecții la alte tipuri de unități, fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 10.800 de lei, 14 avertismente, o ordonanță de suspendare a activității și 3 ordonanțe de interzicere a activității;

Cele mai multe neconformităţi identificate au fost reprezentate de lipsa dovezilor privind realizarea acţiunilor DDD (decontaminare, dezinfecţie și dezinsecţie) şi a instruirii personalului, trasabilitate incompletă, lipsa sau nerevizuirea procedurilor și lipsa autorizării/înregistrării sanitare veterinare.

Anual, în cadrul Programului Cifric pentru Controlul Oficial al Furajelor inspectorii oficiali ai serviciilor veterinare prelevează probe de furaje combinate, materii prime furajere, aditivi și preamestecuri de aditivi furajeri, atât de la operatorii cu activitate în sectorul nutriției animale (unități producătoare de furaje combinate și depozite), cât și de la exploatațiile de animale.

În urma analizării în laboratoarele autorizate sanitar-veterinar a probelor prelevate în cadrul acestui program, procentul neconformităților a fost unul foarte mic (de exemplu în anul 2020, procentul probelor neconforme a fost de 0,1%), precizează ANSVSA.

 

Vizualizat: 2059 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 19:05

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern prin care este stabilită suma pentru acest an pentru plata subvenției APIA la motorina utilizată în agricultură.

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

20 septembrie 2021 - 18:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a semnat astăzi, 20 septembrie 2021, un protocol pentru o nouă piață unde vor putea exporta fermierii români. Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 18:18

Ne apropiem cu pași repezi de startul plăților în avans aferente Campaniei 2021, le transmite directorul general APIA, Adrian Pintea, fermierilor, crescătorilor de animale, într-un mesaj publicat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

20 septembrie 2021 - 17:49

O specie nouă de insectă, descoperită de cercetătorii USAMV Cluj-Napoca în județul Constanța, a fost denumită oficial în onoarea Simonei Halep, anunță USAMV Cluj Napoca într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

20 septembrie 2021 - 11:01

Federația Națională PRO AGRO a transmis astăzi, pentru Agroinfo, o scrisoare deschisă adresată ministrului agriculturii, Adrian Oros. Fermierii îi cer șefului MADR să devină aliatul lor în lupta pentru un preț corect al produselor din fermele românești.

Model de tânăr fermier!

Model de tânăr fermier!

20 septembrie 2021 - 10:05

Tânărul fermier Alex Merka lucrează 10 hectare în comuna Bârcea Mare din județul Hunedoara. Cultivă legume și fructe, iar produsele muncii lui le vinde și la piață, dar și la un aprozar. Tânărul fermier a absolvit Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV Cluj, iar acum este masterand.

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

20 septembrie 2021 - 09:12

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea în perioada 20 septembrie – 20 decembrie 2021 a primei sesiuni din 2021 de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura 5.1 „Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și catastrofale - pentru beneficiarii privați” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

20 septembrie 2021 - 07:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță pe site-ul oficial calendarul estimativ al ajutoarelor europene pentru fermieri, crescători animale care vor fi lansate până la sfârșitul acestei luni.

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

19 septembrie 2021 - 21:30

Primarul comunei Şuletea, Vaslui, Ciprian Tamaş, este cercetat pentru instigare publică după ce a postat pe pagina sa personală de Facebook un mesaj împotriva obligativităţii vaccinării, în care afirmă că politicienii care vor lua o astfel de măsură vor fi aşteptaţi "cu furcile, coasele şi securile".

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

19 septembrie 2021 - 20:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la acest sfârșit de săptămână, la Cluj că fermierii sunt amenințați cu falimentul în ciuda subvențiilor agricole de care beneficiază în situația în care în UE sunt importate din țări terțe produse agroalimentare la prețuri mult mai mici.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii