Pentru acest an, Comisia Europeană a luat decizia să retragă de pe piaţă câteva substanţe active utilizate de producătorii agricoli pentru protecţia fitosanitară a culturilor.
Astfel, acestea sunt: epoxiconazol, ciproconazol, tiofanat-metil, mancozeb, alfa-cipermetrin, picoxistrobin și clorotalonil.
Epoxiconazolul este un ingredient activ fungicid din clasa azolelor dezvoltate pentru a proteja culturile de păioase. De la începutul acestui an, compania BASF a retras de pe piață următoarele produsele comerciale pe bază de epoxiconazol pe care le avea în portofoliu: Allegro, Corrib, Duett Ultra, Opera, Opera Max, Osiris, Rubric și Soprano125 SC.
Ciproconazolul face parte din grupa triazolilor, pătrunde rapid prin frunze şi peţiol şi se localizează în părţile verzi ale plantei unde blochează sinteza ergosterolilor.
Tiofanat-metilul, membru al grupului benzimidazol, este un fungicid sistemic cu acțiune curativă şi de protecţie fiind absorbit de rădăcini și frunze, eficient împotriva unei game largi de boli fungice din culturile agricole.
Mancozebul este un fungicid agricol non-sistemic cu ditiocarbamat cu acțiune de protecție la contact. Este o combinație a altor două ditiocarbamați: maneb și zineb ce controlează multe boli fungice într-o gamă largă de culturi de câmp, fructe, nuci, legume și ornamentale.
Alfa-cipermetrinul este un piretroid sintetic utilizat ca insecticid în culturile agricole ce se comportă ca o neurotoxină cu acțiune rapidă la insecte.
Picoxistrobinul este un fungicid utilizat pentru a combate rugina, făinarea și alte micoze în culturile de cereale. Plantele tratate beneficiază de efectul de “înverzire prelungită", specific strobilurinelor care determină absorbţia azotului, stimularea acumulării suplimentare de biomasă şi ameliorarea rezistenţei la stresul hidric.
Clorotalonilul este folosit în asociere cu picoxistrobin, în formule cu rol fungicid cu spectru larg de combatere, destinat în special culturilor de grâu și orz. Efectul de înverzire se adaugă celui de combatere a rezistenței, în special în cazul speciilor de Septoria.
Autorizaţii temporare pentru 3 neonicotinoide
Ministerul Agriculturii a aprobat tratamentul cu insecticide neonicotinoide la culturile de porumb și floarea-soarelui care vor fi înființate în acest an.
În urma solicitărilor formulate de APPR, Pro Agro, LAPAR și UNCSV, au fost emise trei autorizații temporare distincte pentru trei produse neonicotinoide: NUPRID AL 600 FS (600 g/l imidacloprid), CRUISER 350 FS (350 g/l tiametoxam) și PONCHO 600 FS (600 g/l clotianidin).
Tratamentul semințelor de porumb și floarea soarelui va putea fi efectuat numai de prestatori de servicii autorizați, între 25 ianuarie şi 24 mai 2022, în scopul asigurării protecției culturilor la atacul insectelor din speciile Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp.
Soluţii alternative
Fermierii au la îndemână soluţii alternative eficiente pentru protejarea culturilor. Între acestea notăm: Revysol, un fungicid nou, aparținând grupei chimice a triazolilor, eficient împotriva principalelor boli ce afectează culturile de păioase;
Verben, cel mai nou și mai puternic fungicid, special creat și lansat de Corteva Agriscience în 2022, pentru a asigura protecția cerealelor, încă de la primul tratament din primăvară;
Priaxor EC, un alt tip de fungicid pentru cereale, care combină acțiunea fluxapiroxadului și pe cea a piraclostrobinului recomandat pentru controlul unui spectru larg de boli foliare;
Laser 240 SC - insecticid biologic cu efect de soc, cu acţiune prin contact şi ingestie, destinat combaterii dăunătorilor din culturile horticole speciale: viţă de vie, măr, cartof, varză, castraveţi solar, prun, cireş, ceapă, tomate seră.