Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Comisia Europeană: Retragerea de pe piaţă a 7 substanţe active

Publicat: 10 februarie 2022 - 08:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru acest an, Comisia Europeană a luat decizia să retragă de pe piaţă câteva substanţe active utilizate de producătorii agricoli pentru protecţia fitosanitară a culturilor.

Astfel, acestea sunt: epoxiconazol, ciproconazol, tiofanat-metil, mancozeb, alfa-cipermetrin, picoxistrobin și clorotalonil.

Epoxiconazolul este un ingredient activ fungicid din clasa azolelor dezvoltate pentru a proteja culturile de păioase. De la începutul acestui an, compania BASF a retras de pe piață următoarele produsele comerciale pe bază de epoxiconazol pe care le avea în portofoliu: Allegro, Corrib, Duett Ultra, Opera, Opera Max, Osiris, Rubric și Soprano125 SC.

Ciproconazolul face parte din grupa triazolilor, pătrunde rapid prin frunze şi peţiol şi se localizează în părţile verzi ale plantei unde blochează sinteza ergosterolilor.

Tiofanat-metilul, membru al grupului benzimidazol, este un fungicid sistemic cu acțiune curativă şi de protecţie fiind absorbit de rădăcini și frunze, eficient împotriva unei game largi de boli fungice din culturile agricole.

Mancozebul este un fungicid agricol non-sistemic cu ditiocarbamat cu acțiune de protecție la contact. Este o combinație a altor două ditiocarbamați: maneb și zineb ce controlează multe boli fungice într-o gamă largă de culturi de câmp, fructe, nuci, legume și ornamentale.
Alfa-cipermetrinul este un piretroid sintetic utilizat ca insecticid în culturile agricole ce se comportă ca o neurotoxină cu acțiune rapidă la insecte.

Picoxistrobinul este un fungicid utilizat pentru a combate rugina, făinarea și alte micoze în culturile de cereale. Plantele tratate beneficiază de efectul de “înverzire prelungită", specific strobilurinelor care determină absorbţia azotului, stimularea acumulării suplimentare de biomasă şi ameliorarea rezistenţei la stresul hidric.

Clorotalonilul este folosit în asociere cu picoxistrobin, în formule cu rol fungicid cu spectru larg de combatere, destinat în special culturilor de grâu și orz. Efectul de înverzire se adaugă celui de combatere a rezistenței, în special în cazul speciilor de Septoria.

Autorizaţii temporare pentru 3 neonicotinoide

Ministerul Agriculturii a aprobat tratamentul cu insecticide neonicotinoide la culturile de porumb și floarea-soarelui care vor fi înființate în acest an.
În urma solicitărilor formulate de APPR, Pro Agro, LAPAR și UNCSV, au fost emise trei autorizații temporare distincte pentru trei produse neonicotinoide: NUPRID AL 600 FS (600 g/l imidacloprid), CRUISER 350 FS (350 g/l tiametoxam) și PONCHO 600 FS (600 g/l clotianidin).
Tratamentul semințelor de porumb și floarea soarelui va putea fi efectuat numai de prestatori de servicii autorizați, între 25 ianuarie şi 24 mai 2022, în scopul asigurării protecției culturilor la atacul insectelor din speciile Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp.

Soluţii alternative

Fermierii au la îndemână soluţii alternative eficiente pentru protejarea culturilor. Între acestea notăm: Revysol, un fungicid nou, aparținând grupei chimice a triazolilor, eficient împotriva principalelor boli ce afectează culturile de păioase;
Verben, cel mai nou și mai puternic fungicid, special creat și lansat de Corteva Agriscience în 2022, pentru a asigura protecția cerealelor, încă de la primul tratament din primăvară;
Priaxor EC, un alt tip de fungicid pentru cereale, care combină acțiunea fluxapiroxadului și pe cea a piraclostrobinului recomandat pentru controlul unui spectru larg de boli foliare;
Laser 240 SC - insecticid biologic cu efect de soc, cu acţiune prin contact şi ingestie, destinat combaterii dăunătorilor din culturile horticole speciale: viţă de vie, măr, cartof, varză, castraveţi solar, prun, cireş, ceapă, tomate seră.

Vizualizat: 3115 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

20 septembrie 2023 - 13:47

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

20 septembrie 2023 - 07:15

Trei familii de crescători de animale din comuna Zagra, Bistriția Năsăud, s-au asociat și au făcut Cooperativa Agricolă Haiducii Țibleșului, cu sediul în satul Suplai. Acum cooperativa a investește 3,66 milioane lei într-un centru de prelucrare a laptelui, urmând să scoată pe piață lapte pentru consum, caș și cascaval sub brand propriu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Dilemă

- Cum îl cheamă pe taică-tău? Detalii