Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în Bulgaria, de 218 milioane de euro, pentru a sprijini anumiți producători agricoli în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză privind ajutorul de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 și modificat la 20 iulie 2022, recunoscând că economia UE se confruntă cu o perturbare gravă, anunță un comunicat al Executivului European.
„Sectorul agricol a fost afectat în mod deosebit de puternic de creșterea prețurilor la energie și a altor costuri ale inputurilor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia și de sancțiunile aferente. Această schemă de 218 milioane euro aprobată va permite Bulgariei să sprijine fermierii afectați de criza geopolitică actuală. Continuăm să fim alături de Ucraina și de poporul ei. În același timp, continuăm să lucrăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naționale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, coordonat și eficient, protejând în același timp condițiile de concurență echitabile pe piața unică”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență.
Bulgaria a notificat Comisiei, în cadrul cadrului temporar de criză, o schemă de 218 milioane EUR (426 milioane BGN) pentru a sprijini anumiți producători agricoli în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.
Măsura va fi deschisă întreprinderilor mici și mijlocii care activează în producția primară a anumitor produse agricole, care au fost afectate de creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte și alte costuri cu input-uri, cauzate de criza geopolitică actuală și de conexiunea aferentă, sancțiuni. Producția primară a următoarelor produse agricole este acoperită de schemă: rumegătoare mici și mari, cai, stupi, fructe și legume (în special salată verde, bame și dovlecei), ulei de trandafiri, viță de vie, nuci și tutun.
În cadrul acestei scheme, beneficiarii eligibili vor avea dreptul să primească sume sub formă de granturi directe. Valoarea ajutorului pe beneficiar va fi calculată pe baza numărului de animale și a hectarelor de teren agricol.
Comisia a constatat că schema bulgară este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar de criză. În special, ajutorul (i) nu va depăși 62.000 EUR per beneficiar; și (ii) va fi acordat cel târziu la 31 decembrie 2022.
Comisia a concluzionat că schema bulgară este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile stabilite în cadrul de criză temporară.
Pe această bază, Comisia a aprobat măsura de ajutor în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, precizează comunicatul CE.