Adama
Agreena
AGRICOVER

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Publicat: 27 noiembrie 2023 - 09:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Este posibil ca după 2027 să nu existe deloc plăți directe. Dar poate că acesta este un lucru bun, deoarece acum îi putem auzi constant pe fermieri plângându-se de câte standarde și cerințe trebuie să îndeplinească pentru a le primi, notează farmer.pl care l-a intervievat pe comisarul european pentru Agricultură, pe acest subiect.

Janusz Wojciechowski, Comisarul UE pentru Agricultură: "Subvenția este voluntară în sensul că fiecare fermier poate renunța la subvenții, pentru că subvențiile sunt disponibile la cerere, (...) cineva care nu depune cerere nu este supus niciunei restricții legate de PAC (politica agricolă comună n.r.). De asemenea, vreau să vă fac conștienți că nu veți găsi nicăieri subvenții necondiționate. Ori de câte ori bani publici sunt cheltuiți pentru ceva, se așteaptă un anumit efect. În PAC, acestea sunt efectele asupra mediului și protecția biodiversității. Se așteaptă ca agricultura să nu transforme pământul într-o fabrică. Rezerva funciară trebuie păstrată, motiv pentru care există aceste condiții.

colaj-valoare-subventii_b

Am făcut totul pentru a le face cât mai blânde (condițiile n.r.) pentru fermieri, că nu este 10% teren pârloagă, așa cum s-a propus la început, ci 4%  suprafețele neproductive și că acoperirea de iarnă este de 80%, nu 100% ca la început. Dacă vrei să folosești subvenția, trebuie să fii de acord cu ceva. Eco-scheme: le vor primi doar fermierii care fac mai mult din punct de vedere al mediului. Dar este mai mult decât atât, de multe ori și pentru tine, fermier, pentru că practici precum amestecarea paielor cu pământul, e mai bine pentru sol, pentru că are nevoie de mai mult carbon și mai mult humus pentru a reține apa acolo. Acestea sunt bune practici și fermierii nu se apără împotriva lor și sunt foarte bucuros că există un asemenea interes pentru eco-scheme, acesta este un succes pentru Polonia. Rezumând: bineînțeles că există și problema inflației în bugetul agricol și de aceea tot vorbesc despre întărirea bugetului pentru ca la un moment dat să nu ajungem într-un stadiu în care fermierii vor începe să se întrebe: este profitabil pentru mine să fiu supus acestor restrictii sau nu este profitabil? Și apoi, renunț la subvenții și fac ce vreau pe pământul meu.

Mai adaug ceva, pentru că uneori chiar am aceste discuții pe rețelele de socializare și acolo sunt argumente puternice (...) pentru că unii spun: „nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană, nu vrem pomană. Vrem să decidă piața, să fie un preț bun, pentru un cumpărător bun, ca totul să fie exportat și să nu fie importat nimic. Atunci ar fi cel mai bine." Ei bine, acestea sunt dorințe pe care nimeni nu le va împlini vreodată. Deci este nevoie de PAC, nu este de pomană, niciun fermier nu ar trebui să se simtă jenat să folosească un astfel de ajutor, este o compensare pentru efortul suplimentar pe care îl depune fermierul, pentru faptul că, datorită subvențiilor, noi consumatorii putem avea prețuri mai mici la alimente."

Comisarul a fost întrebat dacă după 2027 vor dispărea subvențiile, așa cum se vehiculează.

Janusz Wojciechowski, Comisarul UE pentru Agricultură: "Deși PAC este încorporată în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, cum va fi condusă, cum va arăta sistemul de subvenții, dacă este pentru toată lumea sau dacă subvențiile sau alte instrumente de sprijin, pot fi decizii politice diferite.

Experiența pozitivă de peste 60 de ani, în vremuri mai bune sau mai rele, va determina să se acorde subvenții, dar trebuie să ne amintim și că lumea nu este compusă doar din susținători ai agriculturii. Sunt multe voci care ar trebui luate în considerare, care spun că agricultura primește prea mult, că se transformă într-o industrie și că nu merită să investești bani publici aici. Există astfel de voci și trebuie să avem un răspuns bun la ele."

Vizualizat: 1572 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

08 septembrie 2024 - 19:02

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

O nouă subvenție pentru crescătorii de animale anunțată de ministrul Barbu!

O nouă subvenție pentru crescătorii de animale anunțată de ministrul Barbu!

08 septembrie 2024 - 18:18

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, la sfârșitul acestei săptămâni, o nouă subvenție pentru crescătorii de animale.

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

06 septembrie 2024 - 13:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a propus ca-n decurs de doar două luni să vireze în conturile fermierilor, crescătorilor de animale subvenții pe hectar și cap animal în valoare de 1,4 miliarde de euro, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, joi seara, la Agro TV.

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

06 septembrie 2024 - 12:29

Anunțul a fost făcut joi seara, la Agro TV, de ministrul secretar de stat Adrian Pintea din Ministerul Agriculturii. Datele importante în acest moment în graficul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plățile pe hectar și cap animal, aferente acestui an, sunt 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

05 septembrie 2024 - 18:31

A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi care timp de două zile au ieşit la proteste. Peste 14.000 de animale au fost sacrificate doar luna trecută după izbucnirea unui focare de pestă. Fermierii au cerut în stradă oprirea sacrificărilor în masă, retestarea şi carantină. Fiecare gospodărie va fi evaluată separat şi vor fi ucise doar animalele bolnave, a promis preşedinte autorităţii sanitar veterinare.

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

05 septembrie 2024 - 10:19

Cunoscutul exportator și susținător al oieritului românesc, Ciprian Palmeș, anunță acum pe Facebook că din 10 septembrie demarează achiziția de miei pentru export.

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

05 septembrie 2024 - 09:25

Cu bolile cumplite care amenință de ceva timp zootehnia din România e nevoie de un sprijin urgent pentru crescătorii locali de animale, a propus eurodeputatul român Daniel Buda în Parlamentul de la Bruxelles. Fermele au fost distruse mai întâi de pesta porcină africană, iar acum de pesta micilor rumegătoare.

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

05 septembrie 2024 - 08:44

Subvenții egale pentru fermierii români: un pas important în Parlamentul European, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI.

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

04 septembrie 2024 - 18:23

ZIUA PORUMBULUI va avea loc în data de 11 septembrie 2024, în localitatea Orezu, jud. Ialomița, la ferma cunoscutului fermier Nicolae SITARU – ElSit, începând cu ora 10:00.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lista e necesară

Lista e necesară
O zi la cumpărături se încheie întotdeauna cu: Detalii