Alianța pentru Agricultură și Cooperare propune, într-o adresă transmisă ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, redefinirea dimensiunii economice a fermelor în Planul Național Strategic. Alianța a transmis astăzi un comunicat pentru Agroinfo.
"Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a transmis în cursul zilei de ieri o Adresă noului Ministru al M.A.D.R, domnul Adrian CHESNOIU, prin care își manifestă interesul pentru cunoșterea formei Planului Național Strategic al României ce urmează a fi transmisă la Bruxelles.
Solicitarea Alianței vine în contextul în care statele membre au obligația depunerii PNS-ului, la Comisia Europeană, până la data de 31.12.2021.
Având în vedere că termenul de transmitere către Comisia Europeană a Planului Național Strategic pentru România este foarte aproape, membrii organizațiilor au înaintat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale solicitarea de a li se comunica stadiul analizei punctelor de vedere transmise de Alianță pe perioada consultărilor și care dintre acestea pot fi preluate, dacă sunt elemente noi față de discuțiile avute în grupurile de lucru și în ce masură se va ține cont de observațiile și propunerile transmise în perioada consultărilor.
În Adresa transmisă, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat noului Ministru să îi comunice dacă va pune în consultare publică versiunea finală a PNS-ului, cea care va fi transmisă la Brusseles, în timp util, înainte de transmitere, pentru a se putea analiza și adăuga eventuale propuneri de perfecționare din partea organizațiilor profesionale.
Puncte de reformă propuse de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare în Adresă:
1. Redefinirea dimensiunii economice a fermelor prin intermediul PNS astfel:
A. Ferma mică
12.000 SO - 50.000 SO (aproximativ cca 80 ha în cultura mare);
B. Ferma medie
50.001 SO - 300.000 SO( cca 500 ha);
C. Ferma mare
300.000 SO - 3.000.000SO( cca 5000 ha);
D. Ferma foarte mare
peste 3.000.000 SO;
2. Creșterea suprafeței minime eligibile pentru plata de bază (BISS) la 3 ha, în cazul culturilor vegetale, cu menținerea obligativității de minim 0,3ha/parcela și distribuirea sumelor ca decuplate de producție pentru acei proprietari de terenuri care au între 1-3 ha prin schema separată pentru a susține sustenabilitatea sectorului agroalimentar și totodată menține partea socială fără a afecta competitivitatea;
3. Acordarea plății redistributive PRIMELOR 300 ha tuturor celor care dețin exploatații de până la 500 ha;
4. Înfiintarea si implementarea în Romania a Sistemului de Gestionare și Control Integrat al Riscurilor în Agricultură.
5. Preluarea propunerilor UNCSV pentru cooperative în PNS 2023-2027, ținând cont de dimensiunea minimă pe care trebuie să o aibă o cooperativă ca să-și poată ajuta membrii să își optimizeze costurile, de 1.000.000 SO (cu cât mai mulți membri posibil) și prioritizarea cooperativelor care au media suprafetelor membrilor de până la 300.000 SO.
A. Cooperativele cu o vechime de 1-3 ani – tutoriat, mentoriat pe măsura de consiliere și accesarea sM 9.1.
B. Cooperativele care au beneficiat de instruire anterior, care au minim 2 ani și functionează să aibe acces la sM similare 16.4, să poată face investiții mici de până la 150.000 euro.
C. Cooperativele care au peste 3 ani vechime, sa fie prioritare în continuare la finanțare pe toate sub-măsurile;
D. Cele 50 mil euro din intervenția specială pentru forme asociative cu rol economic, să fie disponibile doar pentru cooperativele de grad III, pentru a realiza investiții regionale sau naționale strategice, de 7.5-10 milioane euro.
E. Prioritizarea investițiilor pe lanțurile scurte de aprovizionare cu originea fie la cooperative, fie la producători agricoli individuali organizați în structuri OIPA recunoscute de MADR.
De asemenea, cele 4 organizații și-au manifestat disponibilitatea de a veni cu informații și date suplimentare în funcție de solicitările domnului Ministru al M.A.D.R sau experților din echipa pe care o coordonează."