Adama
Agreena
AGRICOVER

Cioloş: Ne BLOCĂM şi rămânem FĂRĂ SUBVENŢII!

Publicat: 04 iulie 2016 - 14:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Premierul Dacian Cioloş avertizează că în agricultură se poate ajunge la blocaj atunci când nu există cadastru, fapt pentru care trebuie finalizat acest proces. Mai grav, în câţiva ani fermierii nu vor mai putea primi subvenţiile dacă nu avem cadastru agricol. Ce soluţii caută Guvernul?

Un subiect la care eu ţin foarte mult şi unde cred că prin o mai bună cooperare între Guvern şi dumneavoastră putem avansa mult în acest an şi în următorii ani - este vorba de cadastru, şi mă refer (...) în primul rând (...) la cadastrul agricol, la cadastrul în mediul rural şi asta nu pentru că acesta ar fi mai important decât cadastrul (...) în mediul urban, unde sigur avem şi acolo proiecte de investiţii, care nu se pot dezvolta fără a finaliza acest proces, dar în agricultură pe de o parte vedeţi că ajungem la un punct de blocaj atunci când nu avem cadastru, când anumite proiecte de investiţii nu pot să decurgă normal, când nu putem avea o viziune de dezvoltare teritorială rurală atâta timp cât nu avem pusă în valoare această resursă, care este fondul funciar. Ca să nu mai vorbesc de faptul că în câţiva ani nu vom mai putea acorda subvenţiile dacă n-avem acest cadastru, pentru că este o condiţionalitate asumată de toate statele membre ale Uniunii Europene şi deci trebuie să finalizăm şi noi acest proces, le-a transmis premierul Cioloş participanţilor la Forumul Administraţiei Publice Locale, de la Palatul Parlamentului.

Acesta a mai spus că Agenţia Naţională de Cadastru are o serie de instrumente prin care poate să sprijine primarii de comune pentru a avea o abordare integrată în cazul cadastrării.

Chiar în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută am aprobat (...) modificarea legii cadastrului prin OUG, care dă Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară o serie de instrumente prin care va putea să vă sprijine acolo unde primarii de la nivelul comunelor vreţi să aveţi această abordare integrată să mergem până la capăt cu cadastrarea, să n-o facem doar pe bucăţi, deci să ne asumăm ca - eu ştiu într-un an, un an şi jumătate, doi ani - să finalizăm cadastrarea la nivelul unei comune, acolo unde vă veţi propune acest lucru vă asigur că veţi avea tot sprijinul Agenţiei de Cadastru, inclusiv financiar, inclusiv prin subvenţionare sau prin finanţarea unei părţi din aceste lucrări de cadastru. Am venit inclusiv cu o abordare unitară în ceea ce priveşte unele acte notariale care sunt necesare pentru a putea finaliza aceste activităţi de cadastru, pentru a putea rezolva mai rapid anumite probleme de moştenire şi de succesiune, deci există acum la nivelul Agenţiei de Cadastru un pachet de instrumente şi de măsuri care sunt la dispoziţia dumneavoastră, pentru acei dintre dumneavoastră care doresc să-şi asume la nivelul comunei acest proces, a precizat Cioloş.

Prim-ministrul a mai afirmat că a cerut Agenţiei de Cadastru să facă un inventar al comunelor ale căror conduceri vor să aibă o abordare integrată în privinţa cadastrării.

Am cerut deja Agenţiei de Cadastru ca după acest Forum să facem un inventar al acelor comune care doresc să aibă această abordare integrată şi vă garantez că veţi avea tot sprijinul nostru pentru a finaliza acest proces cât mai repede şi pentru a da exemple că putem să avem şi această abordare integrată care poate să fie mult mai eficientă decât această abordare secvenţială, a mai spus Cioloş.

Intabulare GRATUITĂ pentru terenurile agricole!

Guvernul a stabilit, pe 28 iunie 2016, printr-o ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri care asigură înscrierea urgentă şi gratuită a terenurilor şi imobilelor din extravilan în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, unităţile administrativ-teritoriale vor înscrie în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară imobilele din extravilan, indiferent de calitatea titularului dreptului, respectiv proprietar, titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor. Aceste acţiuni vor fi finanţate în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară.

Pentru intabularea terenurilor agricole, unităţile administrativ-teritoriale vor primi finanţare din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), pe bază de contract de finanţare anual. ANCPI va asigura finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru toate cele 3180 unităţi administrativ-teritoriale din România, plus municipiul Bucureşti, prin utilizarea veniturilor proprii ale agenţiei. În acest an, bugetul alocat este în valoare de 90,7 milioane euro, precizează Guvernul.

(Sursa: Agerpres)

Vizualizat: 3752 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fără cadastru, adio subvenții pentru fermieri!

Fără cadastru, adio subvenții pentru fermieri!

Dacă în 2020 nu vom avea cadastru, nu vom mai putea plăti  2 miliarde de euro anual subvențiile fermierilor, anunță ministrul agriculturii.

Programul Național de Cadastru 2016! Popa, primarul și polițistul comunei, implicați în cadastrarea terenurilor agricole!

Programul Național de Cadastru 2016! Popa, primarul și polițistul comunei, implicați în cadastrarea terenurilor agricole!

Cadastrarea gratuită a imobilelor din mediul rural și urban continuă și anul acesta. Pentru ianuarie 2016, se află pe listă județul Sibiu. Funcționarii de la cadastru vor să apeleze la preotul, primarul sau polițistul comunei care să le explice oierilor din Mărginimea Sibiului, dar și altor localnici că nu le vor fi luate proprietățile.

Ministrul Agriculturii: Doar 20% dintre cei care depun cererea unică au cadastru și contracte legale de arendă

Ministrul Agriculturii: Doar 20% dintre cei care depun cererea unică au cadastru și contracte legale de arendă

Un procent foarte mic din fermierii români se poate lăuda că are suprafețele agricole exploatate cadastrate. Sunt doar 20% care dovedesc cu cadastrul agricol sau cu contracte de arendă legale că utilizează suprafața pentru care încasează subvențiile.

Alte articole in aceasta categorie

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

De ce au fost amendați trei fermieri!

De ce au fost amendați trei fermieri!

27 martie 2024 - 05:47

Garda de Mediu Arad a făcut verificări după găsirea pe câmp a unor leșuri de căprioare, iepuri, vulpi. Controlul Gărzii s-a soldat cu amenzi și suspendarea activității pentru trei fermieri.

Noua subvenție APIA pentru crescătorii care pășunează vacile!

Noua subvenție APIA pentru crescătorii care pășunează vacile!

27 martie 2024 - 04:40

Crescătorii de bovine beneficiază, începînd cu acest an, de o plată suplimentară APIA legată de pășunarea animalelor. Condițiile de eligibilitate sunt incluse în Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

26 martie 2024 - 20:12

APIA a făcut plăți de peste 424 milioane lei pentru Campania 2023.

Subvenție vaca de lapte 635 euro/cap și vaca de carne 407 euro/cap!

Subvenție vaca de lapte 635 euro/cap și vaca de carne 407 euro/cap!

26 martie 2024 - 18:36

Cuantum subvenție la vaca de lapte 635 euro/cap animal și 407 euro/cap animal la vaca de carne, atât iau crescătorii de vaci din Polonia, suma este dublă față de cea încasată în 2023 de crescătorii de vaci din România.

ASTĂZI, noi plăți APIA fermieri, crescători animale!

ASTĂZI, noi plăți APIA fermieri, crescători animale!

26 martie 2024 - 17:45

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a efectuat astăzi, 26 martie 2024, noi plăți pentru anul de cerere 2023 în suma de 424.674.010,17 lei. Astfel, APIA a efectuat până în prezent plăți, pentru anul de cerere 2023, în valoare de 10.537.252.517,38 lei.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii