ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cine sunt cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România!

Publicat: 09 august 2021 - 09:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Analiză Ziarul Financiar. Arabi, americani, germani, olandezi, danezi, portughezi. Deci, întreaga lume a venit aici la terenul agricol din România, scrie zf.ro O discuție între Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar, și Bogdan Nicolae, Aleph News, despre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România.

"România, un grânar al Europei în perioada interbelică cu ambiţii foarte mari în perioada comunistă de a concura de la producţia la hectar şi la cereale şi la alte culturi, cu ce era în Occident. Astăzi încearcă să prindă din urmă niveluri record ale producţiei şi ne batem cu Franţa, spre exemplu, la porumb. Avem un teren agricol cu un potenţial foarte mare. Nu tot terenul agricol este şi arabil, evident la noi, în România, când spunem arabil înseamnă că se dă la arabi. Totuşi arabii din Emiratele Arabe Unite deţin cea mai mare fermă din România", a declarat Bogdan Nicolae, Aleph News.

"Grupul se cheamă Al Dahra, este un grup cunoscut în lumea de agrobusiness la nivel mondial. Ei au venit aici în România, au preluat contractul de administrare a terenului din Insula Mare a Brăilei, undeva la 57.000 de hectare. Acolo au plătit în jur de 200 de milioane de euro pentru cel care avea contractul - Constantin Duluţă. Deci, ei de fapt administrează ceea ce este acolo. Interesant este că sunt jucători care sunt din energie, spre exemplu, pe locul doi este Augustin Oancea, care are de la Tinmar -traderul de energie este pe locul doi, are o suprafaţă rezonabilă, undeva la 25.000 de hectare şi după aia vin danezii. Interesant este că primii 20 de proprietari deţin aproape 250.000 de hectare care reprezintă numai 2,5% din suprafaţa arabilă totală a României", a completat Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar.

pamantul-stramosilor_b

"Primii care deţin aceste suprafeţe mici generează cel mai mult produs la hectar, spre deosebire de fermele mici care deţin suprafeţe mai mici, sunt mai mulţi, dar generează prea puţin. Este o dorinţă de a impune, cel puţin în discuţiile de la Parlamentul European cu Comisia cu DG AGRI, acest model de fermă românească înţeleasă ca un antipod al fermelor vest-europene, deci la noi suprafeţele sunt mai mici pentru că aşa le-am moştenit cultural. Dar modificări la lege care s-au adus la începutul lui 2021, încurajarea unor investitori să se asocieze şi deschiderea categoriilor de cumpărători mai mare, o deschidere mai mare faţă de 2020, mi se par că sunt elemente care să ajute totuşi pe oricine interesat să investească în agricultura din România, să bage bani aici. Faţă de patru cumpărători care aveau întâietate în legislaţia de dinainte, astăzi avem şapte categorii şi tinerii fermieri şi unităţile de cercetare dezvoltare din agricultură şi ce vorbeam noi despre liceele agricole au acum acest drept de a fi consideraţi primii cumpărători înainte de înstrăinarea terenului către un alt investitor din afara Uniunii Europene sau din afara ţării", spune Bogdan Nicolae, Aleph News.

Vizualizat: 3298 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MADR: Prima ediție POLI BioFest!

MADR: Prima ediție POLI BioFest!

24 mai 2022 - 17:38

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se alătură demersului Universității „Politehnica din București” (UPB) de a organiza prima ediție a evenimentului POLI BioFEST, ce se va desfășura în perioada 26-29 mai 2022 în campusul UPB, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice București.

Ordonanță de Urgență: Fermierii obligați să raporteze stocurile!

Ordonanță de Urgență: Fermierii obligați să raporteze stocurile!

24 mai 2022 - 11:21

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți, pentru a avea o imagine completă și complexă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială.

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

24 mai 2022 - 09:05

Plata ajutorului de stat, aferent acestui an, pentru susținerea activității crescătorilor de bovine, în contextul crizei economice generată de pandemia Covid-19, se face până la data de 30 iunie 2022, conform prevederilor legislative. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă acest ajutor crescătorilor de bovine care dețin minim 3 vaci. Cuantumul pe cap de animal nu a fost încă stabilit. Care sunt motivele care duc la respingerea cererii de plată și cum pot crescătorii să-și salveze acești bani?

Crescător de capre: De ani, câinii mei iarna mănâncă brânză de capră! Ce ziceți, domnule ministru?!

Crescător de capre: De ani, câinii mei iarna mănâncă brânză de capră! Ce ziceți, domnule ministru?!

24 mai 2022 - 08:07

NU avem motive de panică! A scris ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe Facebook, în încercarea de a liniști apele agitate de o iminentă criză alimentară. La mesajul ministrului, replici amare de la fermieri, crescători de animale care-i spun care e, de fapt, viața din ferme.

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii