Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Cine sunt cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România!

Publicat: 09 august 2021 - 09:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Analiză Ziarul Financiar. Arabi, americani, germani, olandezi, danezi, portughezi. Deci, întreaga lume a venit aici la terenul agricol din România, scrie zf.ro O discuție între Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar, și Bogdan Nicolae, Aleph News, despre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România.

"România, un grânar al Europei în perioada interbelică cu ambiţii foarte mari în perioada comunistă de a concura de la producţia la hectar şi la cereale şi la alte culturi, cu ce era în Occident. Astăzi încearcă să prindă din urmă niveluri record ale producţiei şi ne batem cu Franţa, spre exemplu, la porumb. Avem un teren agricol cu un potenţial foarte mare. Nu tot terenul agricol este şi arabil, evident la noi, în România, când spunem arabil înseamnă că se dă la arabi. Totuşi arabii din Emiratele Arabe Unite deţin cea mai mare fermă din România", a declarat Bogdan Nicolae, Aleph News.

"Grupul se cheamă Al Dahra, este un grup cunoscut în lumea de agrobusiness la nivel mondial. Ei au venit aici în România, au preluat contractul de administrare a terenului din Insula Mare a Brăilei, undeva la 57.000 de hectare. Acolo au plătit în jur de 200 de milioane de euro pentru cel care avea contractul - Constantin Duluţă. Deci, ei de fapt administrează ceea ce este acolo. Interesant este că sunt jucători care sunt din energie, spre exemplu, pe locul doi este Augustin Oancea, care are de la Tinmar -traderul de energie este pe locul doi, are o suprafaţă rezonabilă, undeva la 25.000 de hectare şi după aia vin danezii. Interesant este că primii 20 de proprietari deţin aproape 250.000 de hectare care reprezintă numai 2,5% din suprafaţa arabilă totală a României", a completat Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar.

pamantul-stramosilor_b

"Primii care deţin aceste suprafeţe mici generează cel mai mult produs la hectar, spre deosebire de fermele mici care deţin suprafeţe mai mici, sunt mai mulţi, dar generează prea puţin. Este o dorinţă de a impune, cel puţin în discuţiile de la Parlamentul European cu Comisia cu DG AGRI, acest model de fermă românească înţeleasă ca un antipod al fermelor vest-europene, deci la noi suprafeţele sunt mai mici pentru că aşa le-am moştenit cultural. Dar modificări la lege care s-au adus la începutul lui 2021, încurajarea unor investitori să se asocieze şi deschiderea categoriilor de cumpărători mai mare, o deschidere mai mare faţă de 2020, mi se par că sunt elemente care să ajute totuşi pe oricine interesat să investească în agricultura din România, să bage bani aici. Faţă de patru cumpărători care aveau întâietate în legislaţia de dinainte, astăzi avem şapte categorii şi tinerii fermieri şi unităţile de cercetare dezvoltare din agricultură şi ce vorbeam noi despre liceele agricole au acum acest drept de a fi consideraţi primii cumpărători înainte de înstrăinarea terenului către un alt investitor din afara Uniunii Europene sau din afara ţării", spune Bogdan Nicolae, Aleph News.

Vizualizat: 5035 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

27 noiembrie 2023 - 09:36

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

27 noiembrie 2023 - 07:38

Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții. 

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

27 noiembrie 2023 - 06:29

În 2024, Comisia Europeană va aloca un total de 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a vânzării de produse agricole și alimentare ale UE durabile și de înaltă calitate în UE și în întreaga lume.

Programul Solarul pentru micii fermieri!

Programul Solarul pentru micii fermieri!

26 noiembrie 2023 - 20:15

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

26 noiembrie 2023 - 15:06

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a reduce costurile, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC și News.ro.

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

24 noiembrie 2023 - 05:34

Plata redistributivă, PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) - 51,1365 euro pe hectar, se acordă, începând din acest an, doar fermierilor mici, fermierii mari fiind excluși de la această plată, a spus directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, Veronica Topor, pentru televiziunea locală Info HD.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ninge...

Ninge...
De când a început să ningă, barbatul meu stă şi se uită non-stop pe geam. Detalii